32.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Έρχονται μέτρα «φρένο» για την ακρίβεια – Ο πληθωρισμός ανησυχεί περισσότερο από την μετάλλαξη Όμικρον

Έκδηλη είναι η ανησυχία στην κυβέρνηση για την πορεία του πληθωρισμού, με το οικονομικό επιτελείο να επιχειρεί να περιορίσει την ακρίβεια. Το βλέμμα είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα και στο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία από την σημαντική αύξηση των τιμών, κυρίως στην ενέργεια, αλλά και σε μία σειρά από βασικά αγαθά.

Την προσεχή Πέμπτη 13 Ιανουαρίου η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον μήνα Δεκέμβριο με όλες τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο ότι θα διαμορφωθεί πάνω από 5% και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του 5,2%.

Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην αύξηση των τιμών τη ενέργειας, έχει αυτό τον σκοπό. Να φράξει τον δρόμο σε ενδεχόμενες σημαντικές αυξήσεις σε μία σειρά από αγαθά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του τόνισε με έμφαση ότι η παρέμβαση της Πολιτείας έχει διπλό στόχο, από την μία να αποτρέψει να περάσουν την κατανάλωση οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και από τη άλλη να μην πληγωθεί η οικονομία από τις παρεμβάσεις αυτές.

Στην κυβέρνηση είναι σαφές ότι μεγαλύτερη ανησυχία φέρνει ο πληθωρισμός, παρά η Όμικρον, αφού θεωρούν ότι οι συνέπειες θα είναι παροδικές και σε γενικές γραμμές άμεσα αντιμετωπίσιμη.

Ο σχεδιασμός στο οικονομικό επιτελείο βασίζεται στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα ξεκινήσει να αποκλιμακώνεται από το πρώτο 3μηνο και μετά. Κατά συνέπεια θεωρούν ότι αν υπάρξουν καίριες παρεμβάσεις τώρα, θα αποτραπεί το ενδεχόμενο οι αυξήσεις να βρεθούν κάποια στιγμή εκτός ελέγχου και να πλήξουν σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, κάτι που σύμφωνα με την οικονομική θεωρία θα φέρει αναπόφευκτα αυξήσεις στους μισθούς, που αποτελεί και το δεύτερο πυλώνα του πληθωρισμού.

Αν αυτό συμβεί τότε ο πληθωρισμός θα εδραιωθεί για τα καλά στην οικονομία και θα φύγει με πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Έτσι έχουν αποφασίσει να «χτίσουν τείχος» απέναντι στην ακρίβεια και το βασικότερο να καταβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια ώστε να μην επεκταθεί και περάσει σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης και στους μισθούς.

Το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει μία μικρή χαραμάδα ελπίδας, αφού όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας «διανύουμε τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα της πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης που πλήττει με μεγάλη σφοδρότητα την Ευρώπη. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και ασκούν πληθωριστικές πιέσεις που απειλούν και την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και τα νοικοκυριά που καλούνται να θερμάνουν τα σπίτια τους στη μέση του χειμώνα.

Η χονδρική τιμή στο ρεύμα τον περασμένο Νοέμβριο ανήλθε στα 229 €/Mwh, τον Δεκέμβριο στα 235 €/Mwh ενώ τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης στα 176 €/Mwh, αλλά παραμένει τρεις φορές υψηλότερη από το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφτασε στο 4,4% από 4% το Νοέμβριο και 2,8% τον Οκτώβριο. Να σημειωθεί ότι επισήμως και με βάση τα στοιχεία της ΕΣΛΤΑΤ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν στο 4,8%. Η Eurostat αναφέρεται στον εναρμονισμένο πληθωρισμό.

Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 5% από 4,9% τον Νοέμβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, από τον Ιανουάριο του 1997 όταν και δημιουργήθηκε η Eurostat.
Βασικές αιτίες της συνεχιζόμενης εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού είναι οι τιμές στην ενέργεια οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 26% (έναντι αύξησης 27,5% το Νοέμβριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά με άνοδο 3,2%, τα βιομηχανικά προϊόντα με 2,9% και οι υπηρεσίες κατά 2,4%.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα θα είναι στην περιοχή του 5,2%, κάτι που έχει να συμβεί προ μνημονίου.

www.newsit.gr
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων