16.4 C
Athens
Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, 2024

WRC: Χωρίς υβριδικό σύστημα τα αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally1 το 2025

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) ανακοίνωσε σήμερα ότι τα αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally1 που θα μετέχουν την επόμενη χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC) δεν θα χρησιμοποιούν υβριδική μονάδα ισχύος. Το υβριδικό σύστημα 130kW, το οποίο μπήκε στη… ζωή του WRC το 2022, μαζί με τα τωρινής γενιάς αυτοκίνητα Rally1, «κόβεται», λόγω αυξανόμενου κόστους. Αυτή η εξέλιξη είναι μια από τις αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς του WRC, τις οποίες πρότεινε η επιτροπή του πρωταθλήματος, ύστερα από την υποστήριξη που έλαβαν από τα μέλη της, και οι οποίες εγκρίθηκαν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που ολοκληρώθηκε σήμερα (15/11). Έτσι, την επόμενη χρονιά τα αυτοκίνητα της κατηγορίας Rally1 θα τροφοδοτούνται εξ ολοκλήρου από κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Παράλληλα, η παύση της χρήσης της υβριδικής τεχνολογίας επιτρέπει στις ομάδες και τους κατασκευαστές να μειώσουν τις συνολικές δαπάνες τους, ενώ οι οδηγοί που ανεβαίνουν στη… μεγάλη κατηγορία του WRC θα επωφεληθούν επίσης από την απλοποιημένη μετάβαση από το επίπεδο Rally2. Υπενθυμίζεται ότι στο Ράλι Πολωνίας, που διεξήχθη τον Ιούνιο και το οποίο ήταν ο 7ος αγώνας της χρονιάς στο WRC, ο Μάρτινς Σεσκς βρέθηκε για πρώτη φορά στο τιμόνι ενός αυτοκινήτου προδιαγραφών Rally1, με το Ford Puma που οδήγησε να έχει τοποθετημένο έρμα στη θέση της υβριδικής μονάδας ισχύος. Ο 25χρονος Λετονός σημείωσε σε τέσσερις ειδικές χρόνο που ήταν μέσα στην πρώτη τριάδα με τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ βρέθηκε στην διάρκεια του αγώνα στην δεύτερη θέση της γενικής για τρεις ειδικές διαδρομές, πριν τερματίσει τελικά πέμπτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση για τη συνέχιση της χρήσης της υβριδικής τεχνολογίας στην κατηγορία Rally1 «φούντωσε» εκ νέου μετά το Ράλι Ακρόπολις. Και αυτό γιατί ο προμηθευτής του συστήματος εξέδωσε νέες οδηγίες ασφαλείας στον ελληνικό αγώνα του WRC τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με αυτές, εάν η υβριδική μονάδα υποστεί τρία «σφάλματα κρούσης» άνω των 15G ή ένα άνω των 25G, θα πρέπει να αποσυναρμολογηθεί και να σταλεί πίσω στο εργοστάσιο του προμηθευτή για πλήρη επισκευή, η οποία ενδέχεται να διαρκέσει έως και μήνες. Στο παρελθόν, αυτές οι υβριδικές μονάδες μπορούσαν να επαναρυθμιστούν επί τόπου κατά τη διάρκεια ενός Ράλι. Η εξέλιξη αυτή είχε ωθήσει την M-Sport, τη μοναδική μη πλήρη εργοστασιακή ομάδα στην κορυφαία κατηγορία του WRC, να εκφράσει ανησυχίες για τη σκοπιμότητα διατήρησης ενός προγράμματος Rally1 μετά την εν λόγω αλλαγή.

Στη σχετική δήλωσή του, ο επικεφαλής τεχνικού και ασφαλείας της FIA, Ξαβιέ Μεστελάν-Πινό, υπογραμμίζει ότι οι τωρινές υβριδικές μονάδες που παρέχονται από την Compact Dynamics δεν είναι πλέον «προς το συμφέρον του WRC». Συγκεκριμένα, τονίζει: «Μετά από εκτεταμένο διάλογο με βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, έγινε ξεκάθαρο ότι η συνέχιση της χρήσης των υβριδικών μονάδων που παρέχονται βάσει της υπάρχουσας συμφωνίας με τον προμηθευτή δεν ήταν πλέον προς το συμφέρον του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA. Μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε με πλήρη εμπιστοσύνη ότι το WRC γίνεται ακόμα καλύτερο και ισχυρότερο, με εξελίξεις που συνάδουν με την προοπτική εργασίας για τους τεχνικούς κανονισμούς του 2027. Για άλλη μια φορά, έχουμε επισημάνει την ικανότητα του πρωταθλήματος να προσαρμόζεται χωρίς να μειώνει το αθλητικό θέαμα, ενώ ενστερνιζόμαστε υπεύθυνα τις προκλήσεις της εποχής μας. Είμαστε επίσης ικανοποιημένοι για το ότι η χρήση 100% βιώσιμου καυσίμου παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της δέσμευσης του πρωταθλήματος για τη μείωση του περιβαλλοντικού αντικτύπου του».

Στο μεταξύ, η FIA ανακοίνωσε ότι, προκειμένου να διατηρηθεί η ίδια αναλογία ισχύος προς βάρος όπως το 2024, το ελάχιστο βάρος των αυτοκινήτων της κατηγορίας Rally1 θα μειωθεί το 2025 από 1260 σε 1180 κιλά και το μέγεθος του περιοριστή αέρα από 36 σε 35 χιλιοστά.

Πηγή: Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων