30.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Τζανάκης: «Αναμένoνται περίπου 700 θάνατοι έως τέλος Σεπτεμβρίου – Έως 660 οι ανεμβολίαστοι»

Μία ακόμη δύσκολη περίοδος με την πανδημία θα αρχίσει να εξελίσσεται σταδιακά, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το εμβόλιο κατά της Covid-19 και τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, ωστόσο, αναμένεται να δώσουν διαφορετικά χαρακτηριστικά στην πανδημία φέτος, σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι 51 θάνατοι που σημειώθηκαν την Δευτέρα (13/9) μέσα σε 24 ώρες έχουν θορυβήσει τους ειδικούς, οι οποίοι αναμένουν το επόμενο διάστημα αύξηση στα σοβαρά περιστατικά εξαιτίας των ανεμβολίαστων.

“Ακόμη και τώρα προλαβαίνουμε να εμβολιαστούμε ενόψει του δύσκολου χειμώνα”, δηλώνει στο iatropedia.gr o Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και συμπληρώνει:

“Αναμένουμε γύρω στους 700 θανάτους μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, από τους οποίους οι 650 με 660 θα είναι πιθανότατα ανεμβολίαστοι”.

«Βλέπω αυτά τα συνεχιζόμενα ξεσπάσματα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, που υποχωρούν πιθανώς κάπως απότομα, και σκέφτομαι ότι πολύ εύκολα μπορεί να δούμε νέα το φθινόπωρο και τον χειμώνα», ανέφερε ο Μάικλ Όστερχολμ, σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την πανδημία και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Τζανάκης: “Εμβολιασμοί και πρωτόκολλα θα μειώσουν κατά 50% τη μεταδοτικότητα – Αν τηρηθούν σωστά…”

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι επιστήμονες με τη μετάλλαξη Δέλτα, που φέρει χαρακτηριστικά τα οποία δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Είναι και ο λόγος για τον οποίο προβληματίζονται, όταν προσπαθούν να προβλέψουν μέσα από τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα, την εξέλιξη της πανδημίας.

Οι προσομοιώσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, αποδείχθηκαν εύστοχες το καλοκαίρι, όταν ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης δήλωνε στο iatropedia.gr στα τέλη Ιουλίου, ότι “εάν δεν υπάρξει διασπορά τον Δεκαπενταύγουστο, το φθινόπωρο θα πάμε καλά”.

Τα κρούσματα πράγματι είχαν μείωση από τα τέλη Αυγούστου και μετά, όμως, δεν είναι σίγουρο ότι αυτή η πτώση θα συνεχιστεί για πολύ καιρό, λέει σήμερα.

Σύμφωνα με τους μαθηματικούς αλγόριθμους που μελετά ο Καθηγητής με την ομάδα του, το άνοιγμα των σχολείων -με ανεμβολίαστη την πλειοψηφία των μαθητών και με την εμπλοκή της μετάλλαξης Δέλτα- αναμένεται να αυξήσει τη μεταδοτικότητα κατά 2,5 μονάδες.

Όμως, η διασπορά στην κοινωνία είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Τα αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται από τη Δευτέρα (13/9) στους δημόσιους χώρους και θα μπορούσαν να “απορροφήσουν” τις αρνητικές επιπτώσεις, δεν είναι σίγουρο αν θα τηρηθούν σωστά, ενώ από την άλλη είναι ασταθής ο εμβολιαστικός ρυθμός.

“Η εξίσωση είναι δύσκολη”, παραδέχεται ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης και εξηγεί: “Βρήκαμε ότι τα πρωτόκολλα εάν τηρηθούν κανονικά, θα μειώσουν περίπου 50% τη μεταδοτικότητα, σε σχέση με το να μην τα λάβουμε υπόψη μας. Είναι μια περίεργη εξίσωση και οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι πιθανώς θα έχουμε μια έξαρση, αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ελεγχόμενη και χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Αυτά, όμως, είναι πρωτόγνωρα, γιατί το στέλεχος Δέλτα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και δεν ξέρουμε πως θα ανταποκριθεί σ’ αυτά τα πρωτόκολλα, οπότε όλα αυτά είναι υποθέσεις”, σημειώνει και προσθέτει ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα  θα κινηθούν γύρω στις 2.000, ενώ το αποτύπωμα του ιού Δέλτα στην εκπαίδευση, θα φανεί από τις 25 Σεπτεμβρίου και μετά.

Τζανάκης: “Το 1/3 των μαθητών θα μολυνθεί – Προλαβαίνουμε να εμβολιαστούμε για να προστατεύσουμε και τα παιδιά”

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να πλήττει ιδιαίτερα τις μικρότερες ηλικίες, το 25% με 30% των παιδιών θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι το 1/3 των παιδιών στα σχολεία θα μολυνθεί, “δηλαδή γύρω στις 30 με 50 χιλιάδες παιδιά”, σημειώνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας.

Προσθέτει δε, ότι οι ενήλικες θα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και να εμβολιαστούν, τόσο για τους ίδιους ώστε να μην έρθει ο ιός στα σπίτια τους, αλλά και για την προστασία των πολύ μικρών παιδιών, για τα οποία δεν έχει εγκριθεί ακόμη το εμβόλιο.

“Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία δεν προλαβαίνουν φέτος να ανοσοποιηθούν. Απαιτείται τουλάχιστον, οι δάσκαλοι και οι γονείς, αλλά και όλοι οι ενήλικες να έχουμε εμβολιαστεί πλήρως για να προστατεύσουμε και τα ανεμβολίαστα παιδιά. 30.000 με 50.000 παιδιά θα νοσήσουν το επόμενο διάστημα, δηλαδή μέσα στο επόμενο τρίμηνο, από το άνοιγμα των σχολείων. Από κει και ύστερα, εξαρτάται η εξάπλωση του ιού, από το πιο είναι το επίπεδο εμβολιασμού στις οικογένειες των παιδιών. Φυσικά θα το φέρουν στα σπίτια τους”.

Το μήνυμα του Νίκου Τζανάκη για τον εμβολιασμό είναι ότι ακόμη και τώρα, προλαβαίνουν να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει,  “Μέχρι τα τέλη του  Οκτώβρη που θα αρχίσουν τα πιο άσχημα δεδομένα που λέμε, προλαβαίνουν να εμβολιαστούν», αναφέρει και προσθέτει:

“Μπορούμε να ανοσοποιήσουμε μέχρι τότε, περί το 1,5 ίσως και 2 εκατομμύρια Έλληνες, εύκολα. Έχουμε ένα εμβολιαστικό σύστημα άκρως αποτελεσματικό. Και έτσι μαζί με όσους έχουν ανοσία γιατί έχουν νοσήσει, μπορούμε να φτάσουμε το πολυπόθητο 75% με 80% ποσοστό ανοσίας. Και να είναι και έφηβοι μέσα σ’ αυτό το ποσοστό”, καταλήγει.

www.iatropedia.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων