16.5 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Τρόφιμα: Αγκάθι για την κοινωνία και την οικονομία οι υπερπτήσεις των τιμών

Σε μεγάλη πληγή για την ελληνική οικονομία αναδεικνύεται η ακρίβεια στα τρόφιμα, αφού εκτός του ότι την βιώνουν τα νοικοκυριά σε καθημερινή βάση, την επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από την Στατιστική Αρχή.

Έτσι λοιπόν με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες ο δείκτης των τροφίμων τρέχει με ρυθμό σχεδόν τριπλάσιο από ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή και βέβαια όπως είναι φυσικό προκαλεί έντονη ανησυχία, τόσο στους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, όσο στους καταναλωτές που βιώνουν καθημερινά έναν Γολγοθά. Το κυριότερο από όλα είναι ότι δεν φαίνεται στο βάθος η Ανάσταση.

Και ενώ όλοι θα περίμεναν ότι θα επικρατούσε μία σχετική ευφορία εξαιτίας της σημαντικής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, που από το 12,1% τον περασμένο Ιούνιο έχει πλέον υποχωρήσει στο 4,6%, εντούτοις η εικόνα με τις τιμές στα τρόφιμα είναι αντιστρόφως ανάλογη.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι πέρυσι τον Ιούνιο που ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κάλπαζε, η ανατίμηση των τιμών στα τρόφιμα ήταν στο 12,6%, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 14,3%. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι για έναν ακόμη μήνα, ο 12ος στην σειρά, ο δείκτης του πληθωρισμού στα τρόφιμα, παραμένει σε διψήφιο ποσοστό.

Ένα ακόμη στοιχείο που πέρα από κάθε αμφιβολία προκαλεί προβληματισμό, είναι το γεγονός ότι ο εν λόγω δείκτης, επιβραδύνεται για 3ο συνεχή μήνα, ωστόσο η επιβράδυνση αυτή μετά βίας υπερβαίνει οριακά την μία ποσοστιαία μονάδα.

Και βέβαια μέσα σε όλο αυτό σκηνικό, αρκεί κάποιος να συγκρίνει τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή με τον δείκτη των τροφίμων και θα αντιληφθεί ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι τριπλάσια σε σχέση με την γενικότερη τάση του πληθωρισμού.

Πάντως σοβαρή αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το Καλοκαίρι, ενώ κάποιες άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τον Σεπτέμβριο, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος της αποκλιμάκωσης των τιμών από το χωράφι ράφι.

Οι αναλυτές αναφέρουν το απλό παράδειγμα ότι ένα προϊόν που έχει παραχθεί με ακριβό κοστολόγιο, δεν μπορεί να πουληθεί φθηνά, παρά μόνο όταν έρθει η επόμενη παραγωγή, κοινώς η επόμενη σοδειά.

Και επειδή κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, θα πρέπει να σταθεί κανείς ότι τον Μάρτιο ο πληθωρισμός έκλεισε κοντά στα επίπεδα των εκτιμήσεων της κυβέρνησης για το σύνολο του έτους. Έτσι λοιπόν η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου, είναι ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα στο 4,5%, ενώ για τον Μάρτιο πλέον είναι στο 4,6%.

Σε μέσα επίπεδα ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, όπως αυτός ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώνεται στο 5,9%, ποσοστό κατά πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ποσοστά πληθωρισμού στην Ευρώπη, ωστόσο κατά πολύ υψηλότερα των αποδεκτών επιπέδων, τόσο για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας, όσο επίσης και για την βιωσιμότητα των νοικοκυριών.

Αναφορικά με τον δείκτης της διατροφής, αυτός για έναν ακόμη μήνα παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στο 14,3%, έναντι 14,8% που ήταν ένα μήνα πριν και 15,4% που ήταν τον Ιανουάριο του 2023.

Την μεγαλύτερη άνοδο τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο Μάρτιο του 2022, παρουσιάζουν οι τιμές στα γαλακτοκομικά και αυγά με 23,1%, ακολουθούν οι τιμές στα κρέατα με 19,8%, έλαια και λίπη και 17,5% και ψωμί με 15,6%.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές από τον Απρίλιο και μετά ίσως δούμε μία αισθητή αποκλιμάκωση του δείκτη και αυτό, διότι ο περυσινός αντίστοιχος μήνας, ήταν και ο πρώτος με διψήφιο ποσοστό ανόδου. Κατά συνέπεια η βάση υπολογισμού θα είναι πιο υψηλή, άρα και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ξεκινήσει να γέρνει η καμπύλη που επί του παρόντος παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

www.newsit.gr
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων