12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη: Η κυβέρνηση επιμένει σε μια λάθος και ασαφή τροπολογία

Προς την κατεύθυνση ανεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης σε ότι αφορά το θέμα της ρύθμισης για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Επιθυμία μας δεν είναι να συγκρουστούμε με την κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι πάγια γραμμή της Κουμουνδούρου είναι πως η θέση των νεοναζί και καταδικασμένων Χρυσαυγιτών, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι στη φυλακή και όχι στο δημόσιο βίο, και πολύ περισσότερο όχι στο Κοινοβούλιο.

Προσθέτουν μάλιστα ότι δεν αποκλείουν την συζήτηση, ώστε να υπάρξει μια κοινή κατάληξη «σε αντίθεση με την κυβέρνηση που με την επιμονή της σε μία λάθος και αντισυνταγματική τροπολογία που αφήνει περιθώρια διευρυμένων ερμηνειών για μελλοντικό αποκλεισμό και κομμάτων της Αριστεράς, δείχνει να ενδιαφέρεται όχι για την ουσία και τον αποκλεισμό καταδικασμένων νεοναζί. Για αυτό εξάλλου και στην τροπολογία της για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη δεν υπάρχει πουθενά αναφορά ούτε στο νεοναζιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα του κόμματος» λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ίδιοι άνθρωποι υπενθυμίζουν μάλιστα τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, όπου ανέφερε ότι «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε και άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο, όπως για παράδειγμα αυτή του κ. Αλιβιζάτου. Δεν αποκλείουμε δηλαδή τη συζήτηση, ώστε να υπάρξει μια κοινή κατάληξη και ευρύτατη υπερψήφιση της τροπολογίας. Άλλωστε, από την απόφασή μας να μη συμμετάσχουμε από εδώ και στο εξής σε καμία ψηφοφορία για να μη νομιμοποιήσουμε αυτή την κυβέρνηση, εξαιρούμε το θέμα της τροπολογίας για τους νεοναζί».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι υπάρχει ένα κοινό σημείο με την κυβέρνηση, αλλά πολλές σημαντικές διαφορές. «Εάν όντως θέλει σύγκλιση, υπάρχει πεδίο είτε στη βάση της πρότασής μας είτε ακόμα και στη βάση της πρότασης Αλιβιζάτου» επισημαίνουν.

Σε ότι αφορά την ουσία της πρότασης της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι το βασικό πρόβλημα παραμένει. Η διάταξη είναι ευρύτατη και ασαφής. Αφήνει μεγάλα περιθώρια ερμηνειών, παρερμηνειών και καταχρήσεων. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι στοχεύει αποκλειστικά σε νεοναζιστικά κόμματά, αλλά εξακολουθεί να κλείνει το μάτι σε θεωρίες των δύο άκρων. Δίνει ανεπίτρεπτα μεγάλη εξουσία στον Άρειο Πάγο να κρίνει αν κάποιο κόμμα είναι ή δεν είναι δημοκρατικό.

Ως εκ τούτου:

α) Το κοινό σημείο είναι ότι όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου δεν επιθυμούν να επανεμφανιστεί στο πολιτικό προσκήνιο με άλλο προσωπείο η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και όσοι έχουν καταδικαστεί ως πρόσωπα για τη συμμετοχή τους σε αυτή την εγκληματική οργάνωση.

β. Ωστόσο θεωρούμε ότι οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση πρέπει να βρίσκεται μέσα στα πλαίσια που ορίζει το Σύνταγμα. «Διότι εάν ψηφιστεί μια διάταξη η οποία θα είναι αντισυνταγματική, τότε αντί να επιτύχεις το στόχο σου, που είναι να αποτρέψεις την είσοδο από το παράθυρο της εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θα κάνεις το ακριβώς αντίθετο. Θα δυναμώσεις την πολιτική δυναμική που μπορεί να έχει ένα τέτοιο εγχείρημα» αναφέρουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσής.

www.newsit.gr
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων