34.8 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Στέφανος Κασσελάκης: Πώς έφτασε στις διαγραφές Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα – «Μύλος» στον ΣΥΡΙΖΑ

Με μια κίνηση υψηλού ρίσκου, ο Στέφανος Κασσελάκης παρέπεμψε χθες (23.10.2023) το βράδυ τον Πανό Σκουρλέτη, τον Νίκο Φίλη και τον Δημήτρη Βίτσα στην επιτροπή δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, με το ερώτημα της διαγραφής.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί και επίσημα τη διάσπαση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν πολλές και σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά της Ομπρέλας. Και προφανώς περιπλέκει τα πράγματα μέχρι την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (11-12 Νοεμβρίου), κάνοντάς την σε ένα βαθμό αδύνατη. Στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη λένε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να μην αντιδράσει από τη στιγμή που αυτά τα τρία στελέχη μονοπώλησαν χθες το ενδιαφέρον του Τύπου με τις δηλώσεις τους, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αναφέρουν και το όνομα του νέου κομματικού φορέα τον οποίο θα φτιάξουν για να κατέβουν στις εκλογές.

Οι ίδιοι άνθρωποι παρέπεμπαν μάλιστα στην αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την ημέρα της αποπομπής του Στέφανου Τζουμάκα, όπου μεταξύ άλλων είχε αναφέρει ότι: «Η παρουσία στα κανάλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αντί να αντιπολιτεύονται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιπολιτεύονται το κόμμα τους – προς μεγάλη ικανοποίηση των μεγαλοδημοσιογράφων – σταματάει εδώ».

Η ανάρτηση Κασσελάκη

Το γεγονός ότι τα τρία αυτά στελέχη με την παρουσία τους στα τηλεοπτικά παράθυρα πυροδότησαν χθες όλη μέρα το κλίμα εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ, έφερε την αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος με ανάρτηση του ανέφερε:

«Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δε γίνεται πλέον ανεκτή. Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους.

Αντ’ αυτού, κάποιοι μάς “πνίγουν” με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως “Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ” κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους.

Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Λυπάμαι ιδιαίτερα για τον κ. Βίτσα , με τον οποίο είχα καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμώ.

Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. Άλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δε θα μας στερήσουν την επόμενη.

Σε όσους με εμπιστεύθηκαν, αλλά και σε όσους εμπιστεύθηκαν την διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση: Είστε ισότιμα μέλη με μένα και κάθε άλλο στέλεχος. Λίγη υπομονή ακόμα. Ο ελιτισμός φεύγει και θα πάρετε τη δύναμη στα χέρια σας».

 

Το κείμενο της Ομπρέλας

Πηγές του κόμματος, τις πρώτες πρωινές ώρες, ανέφεραν ότι: «Ο πρόεδρος χρησιμοποίησε τη γνωστή έκφραση (έθεσαν εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ) και στο εξής θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες».

Σε αυτή την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς ρόλο έπλεξε και το κείμενο της Ομπρέλας το οποίο φέρει τις υπογραφές των Τσακαλώτου-Φίλη-Σκουρλέτη και με το οποίο προαναγγέλλεται η έξοδος τους από το κόμμα ενώ χρησιμοποιούν βαρείς χαρακτηρισμούς για τον νέο πρόεδρο (όπως ότι ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα του πνεύματος ιδιοκτήτη) αλλά και για τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς να τον κατονομάζουν.

Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «οι εξελίξεις διαψεύδουν καθημερινά και τις πιο καλοπροαίρετες διαθέσεις:

Λόγω των απαράδεκτων αλλαγών στο καταστατικό, τις οποίες κι εμείς δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε, παρότι δώσαμε μάχη και πολλοί και πολλές τις καταψηφίσαμε, είχε μια οπερετική απόληξη, που εξελίσσεται σε δράμα ολοκληρωτικής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε απροσχημάτιστα αρχηγικό κόμμα, με ελέω θεού πρόεδρο, πηγή όλων των εξουσιών, που ασκεί “αδιαμεσολάβητα” την ηγεσία, χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη σύγκλησης των εκλεγμένων συλλογικών κομματικών οργάνων.

Αντί γι’ αυτό, με πραξικοπηματικού χαρακτήρα αρχηγικές δηλώσεις, επιβεβαιώνεται η πρόθεση επανάληψης των ίδιων επιλογών, που μας έχουν ήδη οδηγήσει σε οδυνηρά αποτελέσματα:

Η πιο διαχειρίσιμη εκλογική ήττα του 2019 αντιμετωπίστηκε με μια φυγή τάχα προς τα εμπρός, που κατέληξε σε μια ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μετατραπεί στη “μεγάλη δημοκρατική παράταξη”.

Πεπεισμένοι/ες για την ιστορική σημασία της ιδρυτικής σύμβασης του ΣΥΡΙΖΑ ως συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων της ευρύτατης Αριστεράς, από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία ως τη ριζοσπαστική αριστερά, δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρχουμε αρμονικά στο ίδιο κόμμα και να εκπροσωπούμαστε από μια ηγεσία που υποβάλλει αίτηση διαζυγίου από κάθε πολιτικό σκεπτικό που σχετίζεται με την Αριστερά, τις αξίες, τις ιδέες, το ήθος και το ύφος της.

Η επίκληση της ενότητας δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της Αριστεράς. Στο έδαφος της Αριστεράς είναι που επιδιώκεται.

ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα του πνεύματος ιδιοκτήτη, που αποφαίνεται “όποιος διαφωνεί, να φεύγει”. Είμαστε όλοι/ες εμείς που τον ιδρύσαμε, τον πιστέψαμε, τον αναδείξαμε διεκδικητή της κυβέρνησης, καταφυγή των πολλών, των «από κάτω», αντίπαλο του ακροδεξιού λαϊκισμού που καιροφυλακτεί».

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα στελέχη αυτά προανήγγειλαν και την έξοδο τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης απλώς τους άνοιξε την πόρτα.

www.newsit.gr
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων