12.1 C
Athens
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Σε αυξημένη εγρήγορση η Αθήνα για τις προκλήσεις Ερντογάν – Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στη διπλωματική «σκακιέρα»

Ελλάδα και Αίγυπτος διαμορφώνουν κοινό μέτωπο κατά του Ερντογάν, διαμηνύοντας ότι θα προστατέψουν τα κυριαρχικά δικαιώματα που προκύπτουν για τις δύο χώρες από τη συμφωνία για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ, και που τώρα επιχειρεί να παραβιάσει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Λιβύης, η θητεία της οποίας έχει λήξει.

Τον «μαραθώνιο» της διεθνοποίησης της τουρκικής επιθετικότητας, με σημείο αιχμής την πρόσφατη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας για τους υδρογονάνθρακες, συνεχίζει η Αθήνα. Σήμερα (10.10.2022) ο Νίκος Δένδιας ενημερώνει τον ομόλογο του της Μάλτας Ίαν Μποργκ, ενώ χθες μετέβη στο Κάιρο και συζήτησε τη νέα τουρκική πρόκληση με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι.

«Η Τουρκία εκβιάζοντας και ασκώντας πιέσεις σε λιβυκούς παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα…» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. «Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παραχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας σε περιοχές όπου δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα” πρόσθεσε και αμφισβήτησε ευθέως τη νομιμότητα κυβέρνηση της Λιβύης να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες.

«Σε εγρήγορση η Αθήνα»

Η Αθήνα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας έως τις εκλογές, με τη βεβαιότητα ότι για τον Ερντογάν ο υπέρτατος στόχος είναι η παραμονή στην εξουσία.

Η παρουσία του στην Πράγα με την εμπρηστική ρητορική του κατά της Ελλάδας, η νέα παρόνομη Τουρκο-λιβυκή συμφωνία, η συνεχής εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και όχι μόνο, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας…

«Η χώρα μας οφείλει να είναι σε εγρήγορση, όπως και είμαστε. Ψύχραιμα, αποφασιστικά να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση είτε αυτή είναι στο πεδίο το διπλωματικό, είτε είναι στο πεδίο του λόγου, είτε είναι στο πεδίο των πράξεων» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (ΣΚΑΪ).

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας

Η κυβέρνηση απαντά με κάθε διπλωματικό μέσο που έχει στη φαρέτρα της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Είναι έκδηλη η ικανοποίηση στο κυβερνητικό επιτελείο από τη στήριξη συμμάχων και εταίρων προς τη χώρα μας (Η.Π.Α., Ε.Ε., Γερμανία, Γαλλία κ.α.) για την παράνομη σύμπραξη της ‘Αγκυρας με την προσωρινή, φιλοτουρκική κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις;

-Η ελληνική διπλωματία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να προωθηθεί η διενέργεια εκλογών στη Λιβύη. Σημαντικός θεωρείται ο ρόλος του Βερολίνου σε αυτή την κατεύθυνση, και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα.

-Επιπλέον η Αθήνα κρατά στο χέρι και το χαρτί των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας, για την περίπτωση που χρειαστεί να θέσει αυτό το θέμα.

Ο Πρωθυπουργός στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες θα ενημερώσει εκ νέου τους εταίρους για την συμπεριφορά της Τουρκίας ως τότε στην περιοχή.

-Και πάντα στο συρτάρι η κυβέρνηση έχει «κλειδωμένο» το σχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης… Μένει να δούμε ποιο θα είναι το κατάλληλο timing για να προωθήσει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων