36.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Qatar Gate: Η ομιλία του Καταριανού υπουργού που έγραψε ο Παντσέρι – Πότε πήρε τα χρήματα

Νέες αποκαλύψεις σχετικά με τον Αντόνιο Παντσέρι και σκάνδαλο του Qatar Gate φέρνει στο φως η εφημερίδα Le Soir.

Η βελγική εφημερίδα αναφέρει τι έγινε στις 14 Νοεμβρίου, όταν και ήταν προγραμματισμένη η ομιλία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, Αλι Μπεν Σαμίκχ Αλ Μαρί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πρόκειται για λίγες ημέρες πριν γίνει η σέντρα στο Μουντιάλ του Κατάρ και πολλοί είχαν σπεύσει προκειμένου να ακούσουν την ομιλία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μαρί  ο οποίος πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο Αλ Μαρί  έδωσε μία καλοστημένη «παράσταση» με σκηνοθέτη τον Αντόνιο Παντσέρι.

Η Le Soir αναφέρει ότι στην ίδια αίθουσα είχαν δώσει το παρών πρόσωπα που αργότερα θα εμπλέκονταν στο σκάνδαλο του Qatar Gate. Ο λόγος για τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, τον Μαρκ Ταραμπέλα (ευρωβουλευτή του S&D), τον Αντρέα Κοτσολίνο (ευρωβουλευτή του S&D) και τη Μαρία Αρένα (πρόεδρο της συνάντησης). Από την πλευρά του ο Αντόνιο Παντσέρι παρακολουθούσε ζωντανά τη συνάντηση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα από τις 3 Οκτωβρίου οι τηλεφωνικές υποκλοπές ενεργοποίησαν τον συναγερμό για τους ανακριτές: ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Αντόνιο Παντσέρι συζητούσαν για μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, γύρω στις 6 μ.μ., με τους «δικούς μας ανθρώπους». Το ραντεβού γίνεται.

Την προηγούμενη μέρα, 9 Οκτωβρίου, μια αντιπροσωπεία του Κατάρ εγκαταστάθηκε στη σουίτα 412 του Steigenberger Wiltcher’s, ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων στη λεωφόρο Louise. Έξι άνδρες έφτασαν με τρεις μαύρες Mercedes, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Αλ Μαρί και ο προσωπικός του βοηθός, Boudjellal B., γνωστότερος με το παρατσούκλι «Αλγερινός». Τις λίγες μέρες που περνούν στις Βρυξέλλες, αυξάνουν τις συναντήσεις τους, ιδίως με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και με τις ευρωβουλευτές Μαρία Αρένα και Χάνα Νόιμαν, οι οποίες προεδρεύουν της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της αντιπροσωπείας της Αραβικής Χερσονήσου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντίστοιχα.

Τη μέρα και ώρα που καθορίστηκε οι δύο έφτασαν κοντά στο Steigenberger Wiltcher’s. Δεν γνωρίζουν ότι οι ανακριτές τους παρακολουθούν. Οι κάμερες του ξενοδοχείου παρακολουθούν τις κινήσεις τους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης συνάντησης.

Οι ανακριτές ανέφεραν ότι η συνάντηση θα είχε διάρκεια μιάμιση ώρα. Ο Παντσέρι και ο Τζιόρτζι στις 7.21μ.μ. έφυγαν από την πολυτελή σουίτα, με «μια πιο χοντρή τσάντα από αυτή που είχαν κατά την άφιξή τους», σύμφωνα με τους ανακριτές.

Η ομιλία του υπουργού γραμμένη από τον Παντσέρι

Στις 14 Νοεμβρίου λοιπόν, ο υπουργός Αλ Μαρί φτάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναμένεται στο δωμάτιο 3G-3, μπροστά σε περίπου 200 άτομα. “Αγαπητοί φίλοι, σας ζητώ να ηρεμήσετε. Αγαπητοί συνάδελφοι, σας παρακαλώ να λάβετε τις θέσεις σας”, ήταν τα λόγια της Μαρί Αρένα, όταν άνοιξε τη συνεδρία.

Για σχεδόν δύο ώρες, αναλύθηκε η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, με τον υπουργό του Κατάρ, ως εκ τούτου, και εκπροσώπους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, της Human Rights Watch και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένου του τότε Γενικού Γραμματέα Λούκα Βισεντίνι.

Ο Αλ Μαρί εκφράζει την άποψή του, με τα επιχειρήματα να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά: άνευ προηγουμένου μεταρρυθμίσεις, συνεχής διάλογος, μέτρα από τους αντιπάλους του Κατάρ, κατηγορίες για ρατσισμό.

Αλλά ούτε αυτός ούτε η ομάδα του είχαν επιμεληθεί την ομιλία του. Πίσω από αυτή την παρέμβαση -όπως προκύπτει από ακροάσεις της αστυνομίας- κρυβόταν ο Παντσέρι.

Στη συνέχεια ο Αλ Μαρί προχώρησε στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, την ώρα που όλα ήταν υπό τον έλεγχο του Παντσέρι.

Χρήσιμο να προετοιμαστούν οι ερωτήσεις

Ο Παντσέρι σύμφωνα με τον Τζόρτζι χρησιμοποίησε τις επαφές του με πρώην συναδέλφους του, αφού “σκέφτηκε ότι θα ήταν χρήσιμο να προετοιμαστούν οι ερωτήσεις εκ των προτέρων, προκειμένου να οδηγήσει τον υπουργό του Κατάρ σε έναν γνωστό δρόμο”.

Ο Τζόρτζι ρώτησε τον Παντσέρι αν ο Ταραμπέλα, που δεν ήταν προγραμματισμένο να κάνει ερωτήσεις, πρέπει να παρέμβει. Ο Παντσέρι προτείνει στον Βέλγο ευρωβουλευτή να πει: “Δεν είδα αυτό το ενδιαφέρον πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν στη Ρωσία”.

“Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος γιατί δεν είχα προγραμματίσει να μιλήσω”, ήταν τα πρώτα λόγια του Ταραμπέλα. “Αλλά ακούγοντας τους συναδέλφους, μου έρχεται μια σκέψη”. Στη συνέχεια, ο Βέλγος ευρωβουλευτής επεκτείνεται, όπως ήταν αναμενόμενο, στην υποκρισία των συναδέλφων του.

Να σημειωθεί ότι ο δικηγόρος του, επαναλαμβάνει ότι ο πελάτης του ήταν έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών. Ακόμα όμως δεν έχει περάσει από ανάκριση.

Στις ερωτήσεις της Le Soir, η Μαρί Αρένα υποστήριξε ότι “αυτή η ακρόαση ήταν μια διαφανής και άβολη άσκηση για τις αρχές του Κατάρ, παρουσία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σκληρών κοινοβουλευτικών συναδέλφων”.

“Και έτσι προσωπικά έμεινα πολύ ικανοποιημένη με αυτή την ακρόαση, η οποία είχε την αξία να δώσει σε όλους την ευκαιρία να εκφραστούν”, καταλήγει.

Το δημοσίευμα αναφέρει σχετικά με τον Παντσέρι ότι εκείνο το απόγευμα, ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την τροπή που πήραν τα πράγματα. Η μόνη του ανησυχία, σύμφωνα με τη Le Soir, ήταν ότι ο Ταραμπέλα είχε συζητήσει με τη… Minky Worden, Διευθύντρια Παγκόσμιων Πρωτοβουλιών στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων