27.8 C
Athens
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία – Τι θα γίνει με τα τεστ κορονοϊού – Πότε θα κλείνουν τα τμήματα

Τι θα γίνει με τα σχολεία; Αυτή είναι η ερώτηση του… εκατομμυρίου τις τελευταίες ημέρες, με την επιστροφή στα θρανία να έχει προγραμματιστεί επισήμως για την προσεχή Δευτέρα, 10.01.2022.

Ο κορονοϊός, ωστόσο, είναι εδώ και… σφυροκοπά. Ενδεικτικό είναι πως για έβδομη συνεχόμενη μέρα τα κρούσματα του 24ώρου ήταν… πενταψήφιος αριθμός.

Πιο συγκεκριμένα, η… ανηφόρα άρχισε την περασμένη Δευτέρα, 27.12.2021, όταν τα 9.284 ημερήσια κρούσματα αποτελούσαν το μεγαλύτερο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας. Τότε δεν το ξέραμε, όμως επρόκειτο να είναι και τα λιγότερα για το αμέσως επόμενο διάστημα, στοιχείο που λέει πολλά για την έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Κι αυτό διότι:

  • Στις 28.12.2021, είχαμε 21.657 ημερήσια κρούσματα
  • Στις 29.12.2021, είχαμε 28.828 ημερήσια κρούσματα
  • Στις 30.12.2021, είχαμε 35.580 ημερήσια κρούσματα
  • Στις 31.12.2021, είχαμε 40.560 ημερήσια κρούσματα
  • Στις 01.01.2022 είχαμε 30.010 ημερήσια κρούσματα
  • Στις 02.01.2022 είχαμε 17.633 ημερήσια κρούσματα
  • Στις 03.01.2022 είχαμε 36.246 ημερήσια κρούσματα

Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο η Αττική κατέγραψε πάνω από 13.000 (!) ημερήσια κρούσματα την Δευτέρα, 03.01.2022, με την κατάσταση να είναι δύσκολη και την συζήτηση για τα σχολεία να επανέρχεται.

Θα ανοίξουν κανονικά σε μια εβδομάδα ακριβώς, όπως έχει προγραμματιστεί; Με τα ίδια μέτρα;

Τα τελευταία δεδομένα για τα σχολεία

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε… πυρετό διεργασιών κυβέρνηση πραγματοποιώντας συνεχείς συσκέψεις για τα σχολεία αλλά και τα επόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως σας έχει ενημερώσει σχετικά το newsit.gr, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, όπως γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες, ακόμα και σε αυτές που έχουν ληφθεί αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον. Ωστόσο, για την ασφαλή επανέναρξη των σχολείων στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου τέθηκε το σενάριο για τη διενέργεια rapid test σε όλους τους μαθητές.

Σενάριο που φαίνεται να «κάηκε» με το επιχείρημα ότι τα self test που δίνονται δωρεάν από τα φαρμακεία είναι τύπου rapid και κρίνεται ότι είναι επαρκή για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων.

Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθούν από δύο σε τρία τα self test που γίνονται εβδομαδιαίως στους μαθητές, ενώ εξετάζεται και η αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων αναφορικά με το πότε θα κλείνει ένα τμήμα ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, το βασικό σενάριο που συζητά η κυβέρνηση είναι τα τμήματα να κλείνουν όταν νοσεί με κορωνοϊό το 40%+1 των μαθητών έναντι 50%+1 που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ σε περίπτωση κρούσματος σε τεστ θα υποβάλλονται όλοι οι μαθητές και όχι μόνο οι κοντινές επαφές.

Πληροφορίες του ΣΚΑΪ, δε, αναφέρουν πως το ποσοστό ίσως πέσει και στο 30%+1 των μαθητών… Οι παράγοντες, πάντως, που θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στις εισηγήσεις και αποφάσεις θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ.

Η κρίσιμη συνεδρίαση – Ίσως και μέσα στην ημέρα οι ανακοινώσεις

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσει την Τρίτη, 04.01.2022, προκειμένου να αποτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης κι εφόσον οι αποφάσεις παρθούν, οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα τις ανακοινώσεις.

Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα τεθούν επί τάπητος δύο κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών από 50 έως 60 ετών, αλλά και στη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου.

Ο Νίκος Τζανάκης ζητά κλειστά σχολεία για ακόμα μια εβδομάδα

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, από την πλευρά του και μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, τόνισε τα εξής: «Η δική μου η γνώμη είναι να καθυστερήσουμε το άνοιγμα μία εβδομάδα και να την αναπληρώσουμε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Η Επιτροπή που ασχολείται με την Παιδεία έχει τα στοιχεία που θα την κάνουν να πάρει ωστόσο τη βέλτιστη απόφαση και ό, τι και αν αποφασίσει θα πρέπει όλοι μας να το υποστηρίξουμε και να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων».

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων