Αρχική Κόσμος Πολωνία – Αντρέι Ντούντα: Ο πύραυλος προήλθε μάλλον από τους Ουκρανούς

Πολωνία – Αντρέι Ντούντα: Ο πύραυλος προήλθε μάλλον από τους Ουκρανούς

0
Πολωνία – Αντρέι Ντούντα: Ο πύραυλος προήλθε μάλλον από τους Ουκρανούς

Μετά τον Τζο Μπάιντεν, και ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για εσκεμμένη επίθεση κατά της Πολωνίας και ότι ο πύραυλος προήλθε από την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε πως η Πολωνία συνεχίζει να αναλύει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής.

Υπενθυμίζεται πως τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και η Ρωσία υποστηρίζουν πως ο πύραυλος έφυγε από την Ουκρανική αεράμυνα.

Νωρίτερα και η βελγίδα υπουργός Άμυνας Λουντιβίν Ντεντοντέ ανακοίνωσε πως η έκρηξη, που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στην ανατολική Πολωνία, ήταν αποτέλεσμα της χρήσης ουκρανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Η Ντεντοντέ έκανε λόγο για «εκρήξεις» στο πολωνικό έδαφος οι οποίες σημειώθηκαν στη διάρκεια μαζικού βομβαρδισμού της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

«Εκρήξεις σημειώθηκαν στην Πολωνία, στη μεθόριο με την Ουκρανία. Σ’ αυτό το στάδιο και με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, πρόκειται για θραύσματα ρωσικών πυραύλων και για ουκρανικούς πυραύλους της αντιαεροπορικής άμυνας που έπεσαν στο πολωνικό έδαφος», προσθέτει η υπουργός σε ανακοίνωσή της.

«Οι αναλύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί με βεβαιότητα τόσο η προέλευση των πυρών όσο και οι στόχοι που επρόκειτο να πλήξουν αυτοί οι πύραυλοι. Με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, τίποτε δεν δείχνει ωστόσο πως επρόκειτο για εσκεμμένη επίθεση σε κάποιον ή κάποιους πολωνικούς στόχους», δήλωσε η Ντεντοντέ.

Η βελγική υπηρεσία πληροφοριών «παραμένει σε απ’ ευθείας επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε η βελγίδα υπουργός, η οποία έκανε έκκληση για σύνεση όσον αφορά τις συνέπειες που θα έχει αυτό το περιστατικό.

«Στις συνθήκες αυτές, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ήρεμοι όσον αφορά την αντίδρασή μας. Το Βέλγιο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, τον στρατό της και τον πληθυσμό της. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να καλούμε σε αποκλιμάκωση και για τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής εισβολής», δήλωσε η ίδια.

www.newsit.gr