Αρχική Κόσμος Πόλεμος στην Ουκρανία: Συναγερμός μετά την αναφορά για χημικά όπλα στην Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συναγερμός μετά την αναφορά για χημικά όπλα στην Μαριούπολη

0
Πόλεμος στην Ουκρανία: Συναγερμός μετά την αναφορά για χημικά όπλα στην Μαριούπολη

Συναγερμός έχει σημάνει μετά την αναφορά για χρήση χημικών όπλων από τους Ρώσους στην Ουκρανία, στην Μαριούπολη, που ωστόσο μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο βραδινό διάγγελμά του την Δευτέρα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς να πει ότι χρησιμοποιήθηκαν ήδη τέτοια.

Την αναφορά έκανε το ουκρανικό νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ, το οποίο υποστήριξε πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί κάτι.

Συγκεκριμένα, το νεοναζιστικό τάγμα ανέφερε πως άγνωστη ουσία ερρίφθη από drone και πως τα θύματα αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχή του συντονισμού της κίνησης.

«Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε αν αληθεύει»

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ανέφερε ότι η χώρα της προσπαθεί να διαπιστώσει εάν αυτά αληθεύουν.

«Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα αποτελούσε απάνθρωπη κλιμάκωση σε αυτή τη σύρραξη και θα φροντίσουμε ο Πούτιν και το καθεστώς του να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επίσης ανέφερε ότι είναι ενήμερη για τις αναφορές από τη Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου.

«Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία, πάντως παρακολουθεί στενά την κατάσταση», είπε ο εκπρόσωπός του Τζον Κέρμπι.

«Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, ή δακρυγόνα αναμεμιγμένα με χημικούς παράγοντες» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

www.newsit.gr