22.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες στο Σεβεροντονέτσκ και… διαφωνία για το αν η Ρωσία επελαύνει

Σφοδρές μάχες εξακολουθούν να μαίνονται για τον έλεγχο του Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, με την Ρωσία να ισχυρίζεται ότι έχει «απελευθερώσει» τις κατοικημένες περιοχές και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εξαίρει την «ηρωική» υπεράσπιση της πόλης αυτής στο Ντονμπάς.

Οι Ρώσοι αναφέρουν ότι έχουν «απελευθερώσει πλήρως» τις κατοικημένες περιοχές αυτή της στρατηγικής σημασίας πόλης για τον έλεγχο όλης της κοιλάδας του Ντονμπάς. «Η κατάληψη της βιομηχανικής ζώνης και των γειτονικών περιοχών συνεχίζεται», διαβεβαίωσε σε μια σπάνια ενημέρωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Τις δηλώσεις του αμφισβήτησε το Κίεβο. «Δεν ελέγχουν την πόλη», απάντησε λίγες ώρες αργότερα σε μήνυμά του στο Telegram ο Σέργκι Γκαϊντάι, κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ, η οποία μαζί με το Ντόνετσκ αποτελούν το Ντονμπάς.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουμε το Σεβεροντονέτσκ», κάνοντας λόγο για μια «αδύνατη αποστολή».

«Ο εχθρός, ο ρωσικός στρατός, έχει κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις, όλους τους έφεδρους, για να κόψουν τον μεγάλο δρόμο που ενώνει το Λισιτσάνσκ με το Μπάχμουτ προκειμένου να καταλάβουν το Σεβεροντονέτσκ. Βομβαρδίζουν σφοδρά το Λισιτσάνσκ», τόνισε ο Γκαϊντάι.

«Ανάγκη για όπλα»

Οι πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ, που χωρίζονται από ένα ποτάμι, είναι οι τελευταίες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας στην επαρχία Λουχάνσκ. Η κατάληψή τους θα ανοίξει στους Ρώσους τον δρόμο προς το Κραματόρσκ, τη μεγάλη πόλη του Ντόνετσκ.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε στο καθημερινό του διάγγελμα χθες Τρίτη το βράδυ ότι «η κατάσταση στο μέτωπο δεν μεταβλήθηκε σημαντικά τις προηγούμενες 24 ώρες», ενώ πρόσθεσε ότι «η ηρωική υπεράσπιση του Ντονμπάς συνεχίζεται».

«Γίνεται αισθητό ότι οι δυνάμεις κατοχής δεν πίστευαν ότι η αντίσταση του στρατού μας θα είναι τόσο ισχυρή και τώρα προσπαθούν να φέρουν νέες δυνάμεις στο Ντονμπάς», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Για τον λόγο αυτό οι Ουκρανοί στρατιώτες «έχουν άμεση ανάγκη βαρέα όπλα τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πυροβολικό του εχθρού», επεσήμανε ο Γκαϊντάι, ζητώντας «δυτικό πυροβολικό».

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει μεγάλες απώλειες στους Ρώσους. «Περισσότεροι από 31.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι χθες.

«Από τις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία πληρώνει για αυτό τον εντελώς παράλογο πόλεμο με σχεδόν 300 ζωές στρατιωτών καθημερινά. Όμως θα έρθει η μέρα, ακόμη και για τη Ρωσία, που ο αριθμός των απωλειών θα είναι απαράδεκτος».

Κανένας απολογισμός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα, ωστόσο χθες Τρίτη ο επικεφαλής των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός Ρώσου στρατηγού, του Ρομάν Κουτούζοφ.

«Βιβλίο εκτελεστών»

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα εγκαινιάσει ένα «Βιβλίο εκτελεστών», ένα σύστημα για να συγκεντρώνει στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν οι Ρώσοι.

Οι Ουκρανοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας έχουν καταγράψει περισσότερα από 1.200 φερόμενα εγκλήματα πολέμου στα οποία εμπλέκονται περισσότεροι από 600 ύποπτοι.

«Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει μια ειδική έκδοση, ‘Το Βιβλίο των Εκτελεστών’, ένα σύστημα για να συγκεντρώνονται στοιχεία σχετικά με εγκληματίες πολέμου, εγκληματίες του ρωσικού στρατού», εξήγησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι εκτίμησε ότι αυτό θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της δέσμευσής του να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί που έχουν διαπράξει, όπως καταγγέλλει το Κίεβο, φόνους, βιασμούς και λεηλασίες.

«Αυτά είναι συγκεκριμένα στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα, ένοχα για συγκεκριμένα, σκληρά εγκλήματα κατά Ουκρανών», τόνισε, επικαλούμενος τη Μπούτσα, το προάστιο του Κιέβου, όπου ερευνητές εντόπισαν στοιχεία για μαζικές εκτελέσεις.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων