13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άλλη μια δύσκολη νύχτα με συνεχείς βομβαρδισμούς σε Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη

Δίχως τέλος είναι το σφυροκόπημα των Ρώσων στην Ουκρανία που συνεχίζουν να βομβαρδίζουν διάφορους στόχους. Οι σειρήνες ήχησαν για ακόμη μια νύχτα σε όλες τις πόλεις της Ουκρανίας με τα ρωσικά στρατεύματα να κάνουν μαζική επίθεση. Και αυτή η νύχτα είναι δύσκολη…

Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών της Ρωσίας με την Ουκρανία δεν είχε τα αποτελέσματα που ήλπιζε το Κίεβο, αλλά οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι. Και όλα αυτά ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως επιβάλλουν νέες κυρώσεις σε περισσότερους Ρώσους ολιγάρχες αλλά και στον  εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ με τις εξελίξεις τις τελευταίες ώρες να είναι καταιγιστικές.

Στην Ουκρανία διανυκτερεύει το κονβόι των Ελλήνων που εγκατέλειψαν την Μαριούπολη

Στην Ουκρανία διανυκτερεύει η αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει 82 Έλληνες πολίτες ομογενείς και δημοσιογράφους που έφυγαν την Τετάρτη από την Μαριούπολη και σήμερα από την Ζαπορίζια. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα συνεχίσουν την Παρασκευή το ταξίδι τους για την Μολδαβία καθώς υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ.

Το κονβόι των αυτοκινήτων, με επικεφαλής τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, ξεκίνησε την Πέμπτη από την πόλη Ζαπορίζια, όπου διανυκτέρευσε, που βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης, με κατεύθυνση δυτικά.

Όπως σημείωναν νωρίτερα διπλωματικές πηγές, η εν λόγω επιχείρηση διοργανώθηκε, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες άλλαζαν συνεχώς, από το Γενικό Προξενείο Μαριούπολης, στο οποίο έχει παραμείνει ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης.

Η επιχείρηση αυτή «Νόστος 3» έρχεται σε συνέχεια της επιχείρησης «Νόστος 2», την οποία διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο Οδησσού υπό τον συντονισμό του γενικού προξένου Δημήτρη Δόχτση πριν από λίγες ημέρες, αλλά και της επιχείρηση «Νόστος 1» για την απομάκρυνση πολιτών Ελλάδας και Κύπρου από το Κίεβο, η οποία έγινε σε στενό συντονισμό μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκρατούν ιδιαίτερα τον ρόλο που διαδραμάτισε η επιτετραμμένη της Κύπρου στο Κίεβο Λίνα Θεμιστοκλέους.

Σημειώνεται πως τον γενικό συντονισμό των επιχειρήσεων έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Οι διπλωματικές πηγές τονίζουν πως τα Γενικά Προξενεία Μαριούπολης και Οδησσού, καθώς και η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ναυτικών.

Επισημαίνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ομογένειας στην Ουκρανία έχει επιλέξει να παραμείνει στη χώρα.

Παράλληλα, αναφέρουν πως η πρέσβης στο Βουκουρέστι, με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία, Σοφία Γραμματά, σε συντονισμό με την ελληνική κοινότητα Ρουμανίας, παρέχει συνεχή αρωγή στους Έλληνες που φτάνουν στη Μολδαβία από την Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουν, ναυλώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών ειδική πτήση πριν από λίγες ημέρες, προκειμένου να μεταφερθούν αεροπορικά από το Βουκουρέστι οι πολίτες που ήρθαν από Κίεβο και Οδησσό. Κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο της Αθήνας, τους υποδέχθηκε ο υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού Ανδρέας Κατσανιώτης.

Τέλος, υπογραμμίζουν πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται από την αρχή της ρωσικής εισβολής σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές αρχές στην Ουκρανία και στη Ρουμανία και έχει εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τους διπλωματικούς κ.κ. Κωστελλένο, Δόχτση και Ανδρουλάκη για το δύσκολο έργο που επιτελούν υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Ανάμεσά τους είναι οικογένειες που κατάφεραν να επιζήσουν τον βομβαρδισμό του Σαρτανά, μητέρες με τα μωρά τους στην αγκαλιά που αγωνιούν για τη τύχη τους.

Η επιχείρηση «Νόστος 3» όπως ονομάζεται η ασφαλής απομάκρυνσή τους από τη ζώνη του πυρός και ο επαναπατρισμός τους, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

www.newsit.gr
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων