20.4 C
Athens
Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

Πέτσας: Το σχολείο στο Δαμάσι έγινε πραγματικότητα σε χρόνο ρεκόρ

Για την κατασκευή του σχολείου στο Δαμάσι αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας «το σχολείο στο Δαμάσι, το οποίο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές από τον σεισμό της 3ης και 4ης Μαρτίου, κατεδαφίστηκε. Και μέσα σε χρόνο ρεκόρ (έξι μήνες από την ημέρα του σεισμού και τεσσάρων μηνών από την ολοκλήρωση των μελετών) κατασκευάστηκε – και σήμερα το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτύπησε, με τα παιδιά να είναι μέσα σε ένα νέο, ασφαλές και βιοκλιματικό σχολείο, ενεργειακής κλάσης Α».

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη, για τους σεισμόπληκτους της Λάρισας και των Τρικάλων,ο αν. υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως το νέο αυτό σχολείο στο Δαμάσι στέλνει το μήνυμα «ότι ναι, στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν πράξη με γρήγορες διαδικασίες τέτοιου είδους αποκαταστάσεις, όταν υπάρχει σχέδιο και φυσικά, ενότητα από όλους, αυτοδιοίκηση, κράτος και ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι συνολικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους δήμους που επλήγησαν από τους σεισμούς έχουν δοθεί 15 εκατομμύρια ευρώ για αποκατάσταση ζημιών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και για τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας στους πληγέντες.

Ειδικότερα είπε, πως ο δήμαρχος Δαμασίου, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέφερε πως έχουν δοθεί 1,2 εκατομμύρια ευρώ για δαπάνες κοινωνικής προστασίας και έχει δαπανηθεί ήδη το 1.150.000 ευρώ. Δηλαδή, ό,τι ζητήθηκε, όχι μόνο δόθηκε, αλλά έχει πάει και σε αυτούς που το δικαιούνταν με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.

Σχετικά με την πρόοδο των κατεδαφίσεων και την απομάκρυνση μπαζών, ο αν. υπουργός ανέφερε πως «για πρώτη φορά το Δημόσιο ανέλαβε την κατεδάφιση. Έχουμε δαπανήσει 408.800 ευρώ με βάση τα αιτήματα των δήμων» και «θα είμαστε πάντα δίπλα στην αυτοδιοίκηση και στους πολίτες, για να κάνουμε ό,τι επιπλέον χρειαστεί προκειμένου να ανακουφίσουμε τον πόνο τους». Όπως πρόσθεσε, «αυτό που απομένει να γίνει – και είναι μια δέσμευση και του πρωθυπουργού σήμερα – είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των οικιών, εκείνων που ακόμα ζουν στον οικισμό με τα κοντέινερ, προκειμένου σύντομα να μπουν μέσα στα καινούργια τους σπίτια.

Σχετικά με το θέμα της Ελασσόνας και της υπόθεσης κυρίως του Μεσοχωρίου, ο αν. υπουργός, παρέπεμψε στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ίδιος ο δήμος στις 2 Σεπτεμβρίου, που εξηγεί ακριβώς πόσες ήταν οι αιτήσεις, πόσοι ήταν οι δικαιούχοι στο Μεσοχώρι και τι έγινε με την καταβολή των 600 ευρώ.

Ο κ. Πέτσας, σημείωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει περίπου 2.650.000 ευρώ στον δήμο Ελασσόνας, όπου περίπου 987.000 ευρώ αφορούσαν την καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων και τα υπόλοιπα αποκαταστάσεις ζημιών, οδικό δίκτυο, αντλιοστάσια κλπ.. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους δήμους αυτούς για όσο χρόνο χρειαστεί. Η γρήγορη καταβολή των ποσών όμως, εξαρτάται πάντα από την καταγραφή, από τις τριμελείς επιτροπές των δήμων» πρόσθεσε.

Στο αίτημα του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη να ενταχθούν στις προϋποθέσεις αποζημιώσεων της πρώτης κατοικίας και οι δευτερεύουσες κατοικίες, ώστε οι ιδιοκτήτες τους να βοηθηθούν στην προσπάθειά τους να τις ανοικοδομήσουν, ο αν. υπουργός απάντησε πως «το θέμα της δεύτερης κατοικίας είναι ένα άλλο θέμα, που δεν έχει να κάνει με την καταβολή των αποζημιώσεων που εφαρμόζονται με το ισχύον θεσμοθετημένο πλαίσιο, αλλά κάτι διαφορετικό» και η επέκταση αυτή είναι θέμα «ενός ευρύτερου πολιτικού διαλόγου που θα πρέπει να γίνει».

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων