19.1 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Πετρέλαιο: Έρχονται νέες ανατιμήσεις στην αντλία έως και 10 λεπτά το λίτρο – Ανησυχητικές προβλέψεις για το 2023

Κέρδη για 3η συνεχή ημέρα παρουσίασε χθες (08.02.2023) η τιμή του πετρελαίου Brent στις διεθνείς αγορές, κάτι που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επηρεάσει και τις λιανικές τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, που σε συνδυασμό με τις πιέσεις που δέχεται το ευρώ έναντι του δολαρίου, είναι πιθανό να δώσουν σημαντικές ανατιμήσεις.

Συγκεκριμένα το πετρέλαιο Brent έκλεισε χθες στα 85,13 δολάρια το βαρέλι, έναντι 79,9 δολάρια που είχε κλείσει την περασμένη Παρασκευή, άνοδος 6,5%, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα το ευρώ από το 1,1 έναντι του δολαρίου, βρέθηκε χθες στο 1,0715 – πτώση 2,5%.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τους αναλυτές εκείνους που θέλουν την τιμή του πετρελαίου διεθνώς να κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα μέσα στο 2023 από εκείνα που βρίσκεται σήμερα και προσδιορίζουν αυτό το επίπεδο στο διάστημα μεταξύ των 90 και 105 δολαρίων το βαρέλι.

Απόρροια της παραπάνω εξέλιξης είναι οι μικρές μειώσεις τιμών που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα πρατήρια, δημιουργώντας προσδοκίες για βελτίωση της κατάστασης, να δώσουν την θέση τους σε αυξήσεις οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικές.

Άνοδος μέχρι και 10 λεπτά το λίτρο

Οι παράγοντες της αγοράς είναι δύσκολο να εκτιμήσουν που θα διαμορφωθούν οι τιμές, αλλά φοβούνται ότι θα δούμε σημαντική άνοδο που ενδεχομένως, πάντα με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα διαμορφωθεί περίπου στα 5 με 10 λεπτά το λίτρο.

Αναφορικά με την άνοδο του Brent αυτή οφείλεται, στο θετικό κλίμα που είχε προκύψει λόγω των ανανεωμένων προσδοκιών για αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, ενίσχυσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος σε ομιλία του την Τρίτη έδωσε το στίγμα για την πορεία των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Όπως είπε, η Fed θα διατηρήσει την πορεία της στις αυξήσεις των επιτοκίων, χωρίς να στραφεί όμως σε μια πιο επιθετική πολιτική καθώς έχει αρχίσει ο αποπληθωρισμός.

Τα σχόλια του Πάουελ, χωρίς να αναφέρουν κάτι νέο, θεωρήθηκαν λιγότερο επιθετικά από ό,τι αναμενόταν, ενισχύοντας την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο και οδηγώντας σε ασθενέστερο δολάριο, γεγονός που καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για κατόχους άλλων νομισμάτων. Επίσης τα σχόλια έρχονται καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις για «στενότερες» αμερικανικές προμήθειες πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες.

Καταλύτης η Κίνα

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα κυριάρχησαν οι φόβοι ύφεσης, αλλά την Κυριακή ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε ότι η ανάκαμψη της Κίνας παραμένει κινητήρια δύναμη για τις τιμές του πετρελαίου.

Ο ΔΟΕ αναμένει ότι η μισή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος θα προέλθει από την Κίνα, όπου Μπιρόλ είπε ότι ήδη έχει παρατηρηθεί αύξηση στην ζήτηση καυσίμων για αεροπλάνα (jetfuel).

Ανάλογα με το πόσο ισχυρή θα είναι αυτή η ανάκαμψη, πρόσθεσε ο Μπιρόλ, ο ΟΠΕΚ+ ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσει την απόφασή του να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στους επόμενους μήνες του 2023.

«Εάν η ζήτηση αυξηθεί πολύ έντονα, λόγω ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας, τότε θα χρειαστεί, οι χώρες του OPEC+ να επανεξετάσουν την πολιτική τους σε ό,τι αφορά την παραγωγή ανέφερε ο Μπιρόλ στο Reuters.

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων