Αρχική Ελλάδα Πέραμα: Αυτοί είναι οι διάλογοι κατά την διάρκεια της καταδίωξης – Τι λένε οι αστυνομικοί στις απολογίες τους

Πέραμα: Αυτοί είναι οι διάλογοι κατά την διάρκεια της καταδίωξης – Τι λένε οι αστυνομικοί στις απολογίες τους

0
Πέραμα: Αυτοί είναι οι διάλογοι κατά την διάρκεια της καταδίωξης – Τι λένε οι αστυνομικοί στις απολογίες τους

Αποκλειστικές πληροφορίες αναφορικά με τους διαλόγους που είχαν μέσω ασυρμάτων οι μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ με το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ κατά την διάρκεια της καταδίωξης στο Πέραμα παρουσίασε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» Βασίλης Λαμπρόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Όπως προκύπτει, στην αρχή οι αστυνομικοί ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων για τον εντοπισμό του οχήματος, ενώ αναφέρουν και την πορεία του στους δρόμους.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που διημείφθη:

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: Καταδιώκουμε Hyundai Accent, που είναι πιθανόν κλεμμένο.

Κέντρο ΕΛΑΣ: Συνεχίστε την καταδίωξη.

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: (Ομάδα 400Γ Πειραιά): Το Hyundai περνάει τα κόκκινα και κάνει επικίνδυνους ελιγμούς με μεγάλη ταχύτητα.

Κέντρο ΕΛΑΣ: Σταματήστε την καταδίωξη. Υπάρχει κεντρική εντολή.

Σημειώνεται, μάλιστα, πως αναφέρεται από το κέντρο επιχειρήσεων ο κωδικός αριθμός του αξιωματικού που δίνει την εντολή.

Και συνεχίζεται ο διάλογος:

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: (Άλλες ομάδες): Συνεχίζουμε την καταδίωξη. Το όχημα κινείται επικίνδυνα και το ακολουθούμε.

Λίγο αργότερα, μια ομάδα ΔΙΑΣ ενημερώνει ότι έχει μείνει πίσω και πως δεν συνεχίζει την καταδίωξη του οχήματος, κάτι που δεν κάνουν τα υπόλοιπα πληρώματα που βρίσκονται πίσω από το ύποπτο όχημα.

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: (Ομάδα 400Γ Πειραιά): Έχουμε μείνει πίσω. Δεν μπορούμε να προλάβουμε τους συναδέλφους, που κυνηγούν το αυτοκίνητο.

Κέντρο ΕΛΑΣ: Σας έχω πει να σταματήσετε. Έχω εντολή από ανώτατο αξιωματικό (σ.σ. δίνει κωδικούς του ανώτατου αξιωματικού).

Αστυνομικοί ΔΙΑΣ: (που συνεχίζουν την καταδίωξη): Συνεχίζουμε να τον ακολουθούμε.

Κέντρο ΕΛΑΣ: Σας έχουμε πει κατ’ επανάληψη. Μην τους καταδιώκετε. Υπάρχει εντολή.

Όπως προέκυψε από την ανάλυση των διαλόγων, η ομάδα 400Γ του Πειραιά, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την καταδίωξη και δεν άκουσε τις εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα φρένα της μηχανής.

Καταδίωξη στο Πέραμα: Οι καταθέσεις των αστυνομικών

Εν τω μεταξύ, η Καθημερινή φέρνει στο φως τις καταθέσεις αστυνομικών που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, που έληξε με τον τραγικό θάνατο ενός 20χρονου.

Οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ περιγράφουν την επεισοδιακή καταδίωξη του κλεμμένου αυτοκινήτου, τη στιγμή που το λευκό όχημα εμβόλισε τις μηχανές για να διαφύγει, το χρονικό σημείο που ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί, αλλά και όσα ακολούθησαν μέχρι την άφιξη των ασθενοφόρων.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε να μας κάνει κακό»

«Αρκετές φορές προσπάθησε να μας εμβολίσει για να σταματήσουμε να τον ακολουθούμε. Μάλιστα για το λόγο αυτό επειδή φοβήθηκα πολύ από τον τρόπο που οδηγούσε είχα μείνει τελευταία από τις μηχανές που τον ακολουθούσαμε. Συνεχίσαμε να τον ακολουθούμε για αρκετή ώρα (…) παραβίαζε συνεχώς τους ερυθρούς σηματοδότες προκαλώντας μεγάλο κίνδυνο στους άλλους οδηγούς και τους υπόλοιπους διερχόμενους. (…)

Πλησιάσαμε αρκετά κοντά και ξαφνικά βλέπουμε το λευκό αμάξι να κάνει όπισθεν προς το μέρος μας. Εκείνη τη στιγμή με τη φόρα που ερχόταν πίσω εμβόλισε τις πρώτες δύο μηχανές που βρισκόταν πιο κοντά σε αυτό. Επειδή τρόμαξα πολύ, μπήκα με τη μηχανή όπως ήμουνα για να προλάβω μήπως και δε με χτυπήσει το όχημα που έκανε πίσω σε μια αυλή διπλανού καταστήματος που υπήρχε στο σημείο. Όπως μπήκα στην αυλή πήδηξα από τη μηχανή που ήταν σε κίνηση και η μηχανή έφυγε μόνη της. Ο συνοδός μου είχε πηδήξει πριν να στρίψω για την αυλή για να προστατευτεί. Όταν σηκώθηκα, από κει που βρέθηκα, είδα το HYUNDAI να έρχεται κατά πάνω μου με την όπισθεν κάνοντας ελιγμούς. Στη συνέχεια, όπως σας είπα και πριν προσπάθησε να φύγει προς τα κάτω κάνοντας αναστροφή αλλά δεν μπορούσε γιατί τον εμπόδιζε μια μηχανή που είχε σφηνωθεί μπροστά από το όχημα. Το όχημα δηλαδή είχε πατήσει τη μηχανή και γι ΄αυτό δυσκολευόταν να την περάσει από πάνω. Μάλιστα πιστεύω ότι ήταν ο λόγος που ο (όνομα) σώθηκε, αφού βρήκε την ευκαιρία να συρθεί ουσιαστικά και να απομακρυνθεί από το μπροστινό μέρος του αμαξιού (…).

Προτάξαμε τα όπλα μας και αφού τον προειδοποιήσαμε και τον καλέσαμε πολλές φορές να σταματήσει το όχημα, πράγμα που δεν έκανε, αρχίσαμε να πυροβολούμε προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου με προφανή σκοπό να το ακινητοποιήσουμε. Δεν θυμάμαι πόσοι από μας ρίξαμε. Ούτε εγώ θυμάμαι πόσες φορές πυροβόλησα, αλλά πρέπει να ήταν 1 φορά (…) Στη συνέχεια προσεγγίσαμε σιγά σιγά το όχημα (…) ένας συνάδελφος έπιασε ένα άτομο και το έβγαλε έξω. Αμέσως προσπαθήσαμε να του δώσουμε τις πρώτες βοήθειες. Την ίδια στιγμή εγώ έβγαλα από το πίσω κάθισμα ένα τρίτο άτομο το οποίο όπως καταλάβαμε ήταν και αυτό τραυματισμένο (…) Και σ αυτό το άτομο προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες» αναφέρει στην κατάθεσή του ένας εκ των αστυνομικών που συμμετείχε στην καταδίωξη.

Ο αστυνομικός σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «οι επικίνδυνες κινήσεις του οχήματος μου προκάλεσαν μεγάλο τρόμο και ταραχή αφού ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε να μας κάνει κακό».

www.newsit.gr