34.8 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό παρουσίασε τη Δευτέρα 4/03 στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Με την παρουσίαση αυτή άρχισε και επισήμως, πρώτα από τις Περιφέρειες η διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο με την Αυτοδιοίκηση.

Στην προτροπή της υπουργού να κατατεθούν εντός 40ημέρου οι προτάσεις της ΕΝΠΕ επί του Εθνικού Σχεδίου, ο πρόεδρος της Ένωσης, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, απάντησε ότι για το σκοπό αυτό θα ενεργοποιηθεί άμεσα η Επιτροπή Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της ΕΝΠΕ, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρίας Λιονή.

Η κ. Ζαχαράκη τόνισε μεταξύ άλλων ότι “το δημογραφικό λαμβάνει πλέον διαστάσεις εθνικής απειλής. Είμαστε μια ομάδα και έτσι πρέπει να λειτουργούμε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση γεννήσεων άρχισε το 1981 και μετά, ενώ το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων έγινε δραματικό μετά το 2011. Η διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό άρχισε από τον Δεκέμβριο και διευκρίνισε πως η πρώτη θεσμική συνάντηση με την Αυτοδιοίκηση αρχίζει από τις Περιφέρειες, «γιατί έχετε μεγάλη δυναμική και επαφή με τον κόσμο, γιατί έχετε πολλές αρμοδιότητες και εξαιρετική γνώση των ζητημάτων. Στόχος είναι να καταρτίσουμε όλοι μαζί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με στοχευμένες προτάσεις, ώστε να μην αποτελούν γενικόλογες παρατηρήσεις”.

Καλωσορίζοντας την υπουργό, ο κ. Τζιτζικώστας, επισήμανε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό είναι εξαιρετικά σημαντικό για το παρόν και το μέλλον της χώρας και του Ελληνισμού. Το χαρακτήρισε ως το «πιο κρίσιμο ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας» και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αποφασιστική αντιμετώπιση του από την Πολιτεία, σημειώνοντας ότι η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, όπως και καθεμιά από τις 13 Περιφέρειες θα συμβάλλουν «με όλες τις δυνάμεις μας, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η χώρα ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό με συγκεκριμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις. Το δημογραφικό γνωρίζουμε όλοι ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες προτάσεις κι όχι με γενικόλογες διαπιστώσεις».

Ο κ. Τζιτζικώστας παρατήρησε ότι «για πρώτη φορά η Πολιτεία αποκτά κεντρικό σχεδιασμό και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά την προσπάθεια που ήδη γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο. Διότι δεν μπορούμε καθένας μόνος του να είμαστε αποτελεσματικοί. Η συνεργασία είναι αυτή που θα δώσει ουσιαστικές λύσεις. Πρέπει να δώσουμε τα σωστά κίνητρα στους συμπολίτες μας, για να αναστρέψουμε την πληθυσμιακή γήρανση ή το brain drain, εξετάζοντας τόσο οριζόντιες πολιτικές, όσο και τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Η τελευταία απογραφή οφείλει να μας κινητοποιήσει όλους. Η Ελλάδα αργοσβήνει πληθυσμιακά και επέρχονται αλλοιώσεις στον κοινωνικό ιστό της, συμπαρασύροντας όλους τους άλλους δείκτες της ανάπτυξης και της προόδου». Ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε πως «προτάσεις υπάρχουν πολλές και πρέπει να τις δούμε. Από τα επιδόματα, την κοινωνική συμπερίληψη, τις επενδύσεις στη δια βίου μάθηση των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, το στεγαστικό, την κοινωνική καινοτομία, μέχρι τις υποδομές, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τις αμοιβές. Σε αυτή τη μάχη οφείλουμε να είμαστε όλοι μαζί και θα είμαστε”.
‘Αξονες δράσης

Οι πέντε βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό, όπως τους ανέλυσε η υπουργός, είναι:

1.Στήριξη της οικογένειας.
-Οικονομική στήριξη.
-Συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
-Ενθάρρυνση / υποστήριξη απόκτησης παιδιών.

2.Ενίσχυση του εργατικού δυναμικού.
-Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών.
-Ενίσχυση της απασχόλησης γυναικών.
-Ενθάρρυνση της απασχόλησης άνω των 55 ετών.
-Μετανάστευση και brain gain.

3.Διαχείριση της μακροβιότητας / γήρανσης του πληθυσμού.
-Προώθηση ενεργού γήρανσης.
-Στήριξη υγιούς γήρανσης.
-Κοινωνική συμμετοχή και εμπλοκή των ηλικιωμένων σε δραστηριότητες.
-Γερνώντας στο σπίτι.

4.Βελτίωση της ποιότητας ζωής.
-Στήριξη περιοχών με ειδικές δημογραφικές ανάγκες.
-Ενίσχυση ελκυστικότητας της περιφέρειας.
-Πόλεις φιλικές προς τους πολίτες όλων των ηλικιών,

5.Προώθηση της ανάπτυξης.
-Ενίσχυση της καινοτομίας.
-Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας,

Πηγή: Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων