21.9 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία – Πούτιν: «Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας»

Η Ημέρα της Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της Ναζιστικής Γερμανίας έχει μετατραπεί, εξαιτίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ημέρα της κρίσης και της αγωνίας για όσα επρόκειτο να πει ο Ρώσος πρόεδρος για την Ουκρανία και τα σχέδιά του. Μόνο που δεν την ανέφερε ονομαστικά ούτε μια φορά. Και τελικά, η ομιλία του ίσως να ήταν σημαντική για όσα δεν είπε.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (09.05.2022) τα πάντα ήταν έτοιμα στην Κόκκινη Πλατεία για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Η οποία γίνεται κάθε χρόνο στη θρυλική πλατεία της Μόσχας, μπροστά από το Κρεμλίνο και τον ναό του Αγίου Βασιλείου, αλλά φέτος εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των όσων περίμεναν όλοι ότι θα πει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απέκτησε άλλη σημασία.

Ο Ρώσος πρόεδρος αιφνιδίασε ξανά τους πάντες. Δεν μίλησε ούτε για τη συντέλεια, ούτε για γενικευμένη κήρυξη πολέμου. Δεν ανέφερε καν την Ουκρανία. Μόνο για το Ντονμπάς είπε αλλά κι αυτό… εμμέσως. Δεν υπήρξε καμία αναφορά στην αιματηρή μάχη για τη Μαριούπολη, όπου οι Ουκρανοί υπερασπιστές που έχουν οχυρωθεί στα ερείπια της χαλυβουργίας Azovstal συνεχίζουν να αψηφούν την επίθεση της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέβηκε στο βήμα λίγο αφού ξεκίνησε η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία και επανέλαβε το αφήγημά του περί ρωσοφοβίας και για την επιθυμία της Ουκρανίας να αγοράσει πυρηνικά. Επανέλαβε, επίσης και τις κατηγορίες του για τους δυτικούς, λέγοντας πως η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας. Δεν ανακοίνωσε ούτε τη συντέλεια, ούτε γενικευμένο πόλεμο στην Ουκρανία και γενική επιστράτευση, ούτε τη νίκη της Ρωσίας στο Ντονμπάς. Αναφέρθηκε δε σε προληπτικό πόλεμο, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους πως ήθελαν να εισβάλουν στην Κριμαία.

Η 11λεπτη ομιλία του Πούτιν, κατά την οποία τηρήθηκε κι ενός λεπτού σιγή, δεν περιλάμβανε καμία αξιολόγηση για την πρόοδο του πολέμου στην Ουκρανία (σ.σ. είναι στην 75η μέρα του) ούτε κάποια ένδειξη για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί η σύγκρουση.

«Το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές στα σύνορά μας, ενώ η Δύση δεν ήθελε να εισακούσει τη Ρωσία», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη σύντομη ομιλία του που ήταν περισσότερο μήνυμα στη Δύση. Και για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση (σ.σ. όπως αποκαλεί η Ρωσία τον πόλεμο) στην Ουκρανία ήταν ένα απαραίτητο και χρονικά κατάλληλο μέτρο, η μοναδική σωστή απόφαση».

Ο Ρώσος πρόεδρος επικαλέστηκε τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να παροτρύνει τον στρατό του να νικήσει στην Ουκρανία. Απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους στρατιώτες στην Κόκκινη Πλατεία, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί «η επανάληψη της φρίκης ενός νέου παγκόσμιου πολέμου».

«Οι εθελοντές και τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας πολεμούν για την πατρίδα τους», πρόσθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια αναφορά που έμμεσα θα μπορούσε και να ερμηνευτεί ως πρόθεση να προσαρτηθεί στη Ρωσία η περιοχή, αν όμως κατακτηθεί.

Ρωσία: Χάκαραν κανάλια πριν την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία και έδειχναν μηνύματα κατά του πολέμου

Απευθύνθηκε απευθείας στους στρατιώτες που πολεμούν στην περιοχή του Ντονμπάς, την οποία η Ρωσία έχει δεσμευθεί να «απελευθερώσει» από το Κίεβο. «Η υπεράσπιση της Πατρίδας, όταν αποφασίζεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή», δήλωσε. «Σήμερα πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, για την πατρίδα μας».

«Πολεμάτε για την Πατρίδα, το μέλλον της, ούτως ώστε κανείς να μην ξεχνά τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ούτως ώστε να μην υπάρχει μέρος στον κόσμο για εκτελεστές, τιμωρούς και ναζιστές», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας. «Ο θάνατος κάθε στρατιώτη και αξιωματικού είναι επώδυνος για εμάς, είναι κοινός μας πόνος και ανεπανόρθωτη απώλεια για τους φίλους και τους συγγενείς τους», δήλωσε. «Το κράτος θα κάνει τα πάντα για να φροντίσει αυτές τις οικογένειες».

Ο Πούτιν ολοκλήρωσε την ομιλία του φωνάζοντας στους συγκεντρωμένους στρατιώτες: «Για τη Ρωσία, Για τη Νίκη, Ζήτω!».

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων