19.1 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Ουκρανία: Τουλάχιστον 6 νεκροί στην Κοσταντίνιβκα – Η Βάγκνερ υποστηρίζει ότι κατέλαβε το δημαρχείο της Μπαχμούτ

Συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις εχθροπραξίες να μαίνονται με αμείωτο ρυθμό. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν όταν δυνάμεις της Ρωσίας βομβάρδισαν την πόλη Κοσταντίνιβκα, κοντά στην Μπαχμούτ.

Πολλά κτίρια στην Κοσταντίνιβκα, που βρίσκεται στην ανατολική Ουκρανία το πρωί της Κυριακής (02.04.2023) υπέστησαν καταστροφές από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών της προεδρίας Αντρίι Γέρμακ, επλήγησαν 16 πολυκατοικίες, οκτώ σπίτια, η τοπική εφορία, αγωγοί αερίου και διάφορα οχήματα.

Η Κοσταντίνιβκα βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μπαχμούτ, που έχει μετατραπεί σε πεδίο ακατάπαυστων μαχών από το καλοκαίρι. Αναλυτές επισημαίνουν πως αν οι δυνάμεις της Μόσχας καταλάβουν την Μπαχμούτ, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να κινηθούν προς άλλες δυο πόλεις-ουκρανικά οχυρά, τη Σλοβιάνσκ και την Κραματόρσκ.

Βίντεο της Βάγκνερ για κατάληψη του δημαρχείου της Μπαχμούτ

Την ίδια ώρα, η Βάγκνερ – οι μισθοφόροι της Ρωσίας – υποστήριξε σήμερα (03.04.2023) πως κυρίευσε το κτίριο του δημαρχείου της Μαχμούτ,  προσθέτοντας πως η κατάληψή του σημαίνει πως είναι πλέον «δική της» η πόλη «από νομική άποψη».

«Από νομική άποψη, η Μπαχμούτ καταλήφθηκε. Ο εχθρός είναι συγκεντρωμένος σε δυτικές περιοχές» της πόλης, ανέφερε ο επικεφαλής της Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, μέσω Telegram.

Σε βίντεο που συνοδεύει την ανακοίνωση ο κ. Πριγκόζιν επιδεικνύει ρωσική σημαία με γραμμένη επιγραφή προς τιμή ρώσου στρατιωτικού blogger, μέγα υποστηρικτή της εισβολής —της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», κατά το Κρεμλίνο— στην Ουκρανία, ο οποίος σκοτώθηκε την Κυριακή (02.04.2023) σε έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη.

«Οι διοικητές των μονάδων που πήραν το κτίριο του δημαρχείου και όλο το κέντρο θα υψώσουν αυτήν τη σημαία», διαβεβαίωσε.

Σε πολύμηνη πολιορκία η Μπαχμούτ

Υπενθυμίζεται ότι η Μπαχμούτ, που είχε κάπου 70.000 κατοίκους πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, αποτελεί θέατρο ακατάπαυστων εχθροπραξιών εδώ και μήνες. Εξαιτίας της διάρκειας της μάχης και του γεγονότος πως και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί βαριές απώλειες εκεί, η πόλη έχει προσλάβει μεγάλη συμβολική αξία στις επιχειρήσεις για τον έλεγχο της βιομηχανικής περιοχής Ντονμπάς.

Οι ρωσικές δυνάμεις προέλαυναν αργά τους τελευταίους μήνες στον βορρά και στον νότο, αποκόπτοντας οδούς εφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων, κατόπιν κατέλαβαν το ανατολικό της τμήμα. Την 20ή Μαρτίου, ο επικεφαλής της Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωνε πως η Βάγκνερ πήρε το 70% της Μπαχμούτ.

Το Κίεβο χαρακτηρίζει τη μάχη στην Μπαχμούτ απαραίτητη για την καθήλωση των ρωσικών δυνάμεων σε όλο το ανατολικό μέτωπο. Παρότι αναλυτές και αξιωματούχοι θεωρούν τη στρατηγική αξία της πόλης μάλλον περιορισμένη. Την άποψη αυτή μοιράζεται επίσης ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Ορισμένοι αναλυτές αντιτείνουν πως αν οι δυνάμεις της Μόσχας την καταλάβουν, θα ανοίξει ο δρόμος για να κινηθούν προς άλλες δυο πόλεις-ουκρανικά οχυρά, τη Σλοβιάνσκ και την Κραματόρσκ, συνεχίζοντας την προσπάθεια για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλο το Ντονμπάς (την ανατολική Ουκρανία), κάτι που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο του Κρεμλίνου αφότου διέταξε την εισβολή στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων