27.5 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Μουντιάλ 2022: Συνέλαβαν και κακοποίησαν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο Κατάρ

Η οργάνωση Human Rights Watch κατήγγειλε τη σύλληψη και την κακοποίηση μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από τις αρχές στο Κατάρ, ενόψει του Μουντιάλ 2022.

Με λίγες εβδομάδες να απομένουν μόνο για το Παγκόσμιο Κύπελλο, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Κατάρ, γεγονός όμως που φαίνεται ότι δεν απέτρεψε την κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος Καταριανών μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στη συντηρητική αυτή μουσουλμανική χώρα και κάποιοι αστέρες του ποδοσφαίρου έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τα δικαιώματα των οπαδών που θα ταξιδέψουν στη χώρα για να παρακολουθήσουν την διοργάνωση, ειδικά μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και γυναικών, εις βάρος των οποίων οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι γίνονται διακρίσεις από την καταριανή νομοθεσία.

Ένας καταριανός αξιωματούχος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι καταγγελίες της οργάνωσης “περιέχουν πληροφορίες, οι οποίες είναι κατηγορηματικά και αδιαμφισβήτητα ψευδείς”, χωρίς να διευκρινίσει.

Οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο ξεκινάει στις 20 Νοεμβρίου και είναι το πρώτο που διεξάγεται σε κράτος της Μέσης Ανατολής, λένε ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι ανεξαρτήτως του σεξουαλικού τους προσδιορισμού, αλλά ταυτόχρονα προειδοποιούν κατά των εκδηλώσεων διαχυτικότητας δημοσίως.

“Οι αρχές του Κατάρ πρέπει να εγγυηθούν για όλους τους κατοίκους του Κατάρ, όχι μόνο για τους επισκέπτες που θα έρθουν να παρακολουθήσουν την διοργάνωση, την ελευθερία της έκφρασης και την έλλειψη διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσδιορισμό και την έμφυλη ταυτότητα σε μόνιμη βάση”, αναφέρει ανακοίνωση της Human Rights Watch.

Η οργάνωση λέει ότι πήρε συνέντευξη από έξι ΛΟΑΤΚΙ Καταριανούς -τεσσάρων διεμφυλικών γυναικών, μιας αμφιφυλόφιλης γυναίκας και ενός ομοφυλόφιλου άνδρα-, που κατήγγειλαν ότι συνελήφθησαν κατά το διάστημα 2019-2022 και υποβλήθηκαν σε λεκτική και σωματική βία με κλωτσιές και γροθιές.

Κρατήθηκαν χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία στο υπόγειο μιας φυλακής στη Ντόχα, σύμφωνα με την οργάνωση, και ένας από αυτούς κρατήθηκε στην απομόνωση για δύο μήνες.

“Και οι έξι είπαν ότι η αστυνομία τους υποχρέωσε να υπογράψουν δέσμευση ότι ‘θα παύσουν κάθε ανήθικη δραστηριότητα’ “, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι οι διεμφυλικές κρατούμενες υποχρεώθηκαν να υποβληθούν σε θεραπεία μεταστροφής σε μια κλινική που επιχορηγεί η κυβέρνηση.

Το Κατάρ δεν “αδειοδοτεί ούτε λειτουργεί ‘κέντρα για θεραπεία μεταστροφής’ “, είπε ο καταριανός αξιωματούχος.

Μια από τις διεμφυλικές καταριανές γυναίκες, που έδωσε συνέντευξη στην Human Rights Watch, είπε στο Reuters, διατηρώντας την ανωνυμία της, ότι συνελήφθη πολλές φορές με πιο πρόσφατη αυτό το καλοκαίρι όταν κρατήθηκε για πολλές εβδομάδες.

Οι αρχές την σταμάτησαν εξαιτίας της εμφάνισής της ή επειδή είχε στην κατοχή της make-up, είπε η ίδια, προσθέτοντας ότι ξυλοκοπήθηκε μέχρι που αιμορραγούσε και ότι της ξύρισαν το κεφάλι.

Στο κέντρο, στο οποίο υποχρεώθηκε να πάει, της είπαν ότι έπασχε από διαταραχή έμφυλης ταυτότητας και την κατηγόρησαν ότι είναι διεμφυλική επειδή επιδιώκει “την συμπάθεια των άλλων”.

“Το τελευταίο πράγμα που θέλω είναι η συμπάθεια, θέλω απλώς να είμαι ο εαυτός μου”, λέει εκείνη.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων