15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης στο υπουργικό για Τουρκία: Δεν έχουμε λόγο να κάνουμε διάλογο με το παράνομο και ανιστόρητο

Το πρώτο δια ζώσης υπουργικό συμβούλιο είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει και πάλι μήνυμα στην Τουρκία, το δεύτερο μέσα σε λίγες μέρες μετά το “Μητσοτάκης γιοκ” που εκστόμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τις προκλήσεις και απειλές που ακολούθησαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί κάποιους». Και πρόσθεσε αναφερόμενος στην Τουρκία ότι «όσο μας προκαλούν με λεονταρισμούς, περιθωριοποιούνται, εκτίθενται. Επιλέγουν να σταθούν απέναντι μας, απέναντι στη Ευρώπης και το ΝΑΤΟ».

Είπε συγκεκριμένα για την Τουρκία: «Δεχόμαστε έτσι από τους γείτονες μας νέους λεονταρισμούς αλλά όσο αυτοί απειλούν τόσο εκτίθενται. Πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν τόσο περιθωριοποιούνται. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μας θέλει δίπλα – δίπλα όμως δυστυχώς εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντι μας, απέναντι στο διεθνές δίκαιο, απέναντι στην Ευρώπη, απέναντι στο ΝΑΤΟ. Εμείς συνεπώς δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο. Αντίθετα μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στην διεθνή νομιμότητα αλλά και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και προφανώς δε σημαίνει κιόλας ότι δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς σε όλα τα fora όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας».

Εκτός από την Τουρκία, κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα και δεν έλειψε η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, για τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας αλλά και για τα επεισόδια στο ΑΠΘ.

Για τα υπερκέρδη

«Και ένα σχόλιο για τα υπερκέρδη και την αμηχανία που προκαλέσαμε σε κάποιους ότι θα φορολογηθούν με 90%. Στο Νταβός λοιπόν η Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε την συγκεκριμένη επιλογή να την μιμηθούν κι άλλα κράτη. Χθες η ελληνική Βουλή την ψήφισε μόνο με την ψήφο των βουλευτών μας. Γιατί; Γιατί όσοι φωνασκούσανε τότε κατά των συμφερόντων τώρα αποκάλυψαν τα δικά τους συμφέροντα και κρύφτηκαν δυστυχώς πίσω από το παρόν».

«Με τη βιβλιοθήκη ή με τη βαριοπούλα;»

«Η ίδια η ζωή λοιπόν αποκαλύπτει την υποκρισία του λαϊκισμού όπως και χθες που μερικοί νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, οι οποίοι προστάτευαν τα έργα κατασκευής της νέας βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο. Θα πω μόνο ότι αν κάποιοι θέλουν να ξανάμπουν βαριοπούλες και να τα κάνουν γυαλιά καρφιά η πολιτεία δεν θα το επιτρέψει. Κι ότι αν αναζητούν αίμα και «ήρωες επεισοδίων», δεν θα το βρουν σε συλλογικότητες με το αποκαλυπτικό όνομα ανομία. Και ότι επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει. Με την γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και την βία; Βιβλιοθήκη η βαριοπούλα; Αυτά είναι τα απλά ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουν. Η δική μας απάντηση στο γκρέμισμα των βιβλιοθηκών είναι το χτίσιμο της νέας παιδείας, της τριτοβάθμιας παιδείας όπως δηλώνει και το νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια που παρουσιάστηκε χθες από την υπουργό Παιδείας είναι ένα τολμηρό και μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο το οποίο σας ζητώ να το στηρίξουμε όλοι με πολύ μεγάλη ένταση. Αυτή είναι η μεγάλη ιδεολογική μάχη την οποία θα δώσουμε τους επόμενους μήνες. Είναι ένα πανεπιστήμιο που ανοίγει νέους ορίζοντες για πανεπιστήμιο και φοιτητές».

Τα μέτρα για την ενέργεια

«Στην ενέργεια εφαρμόζουμε ήδη ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης κατά της ακρίβειας στην Ευρώπη. Σε λίγες ημέρες μάλιστα, εκτιμούμε μέχρι τα μέσα Ιουνίου, θα έχει ανοίξει σχετική πλατφόρμα ώστε να καλυφθεί αναδρομικά το 60% των προσθέτων ανατιμήσεων. Και αυτές οι εκπτώσεις αυξάνονται και απλώνονται πλέον στους περισσότερους συμπολίτες μας. Ενώ από 1ης Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή και ο νέος μηχανισμός που εξουδετερώνει στην πράξη την ρήτρα αναπροσαρμογής και οι υπόλοιποι λογαριασμοί θα είναι πιο εξισορροπημένοι. Η κυβέρνηση είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται».

Όλη η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Χαίρομαι πολύ που μπορούμε και ξαναβρισκόμαστε δια ζώσης, νομίζω ότι έχουμε ξεχάσει πότε ήταν το τελευταίο Υπουργικό το οποίο είχαμε κάνει. Αγαπητοί συνάδελφοι, συνεδριάζουμε σήμερα στον απόηχο των ταξιδιών που έκανα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Νταβός. Είναι αποστολές που πιστεύω ότι εξέπεμψαν κοινό μήνυμα της ισχυρής Ελλάδος σε κάθε επίπεδο: διπλωματικό, αμυντικό, οικονομικό, αλλά πλέον και ενεργειακό.

Αυτό ακριβώς το μήνυμα χειροκρότησαν ο Πρόεδρος Biden, η Αντιπρόεδρος, το Αμερικανικό Κογκρέσο, για να το συμμεριστούν λίγο μετά στην Ελβετία η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί που βλέπουν πια την Ελλάδα ως έναν δυναμικό επενδυτικό προορισμό.

Η δυνατή Ελλάδα, βέβαια, ενοχλεί κάποιους. Δεχόμαστε έτσι από τους γείτονές μας νέους λεονταρισμούς, αλλά όσο αυτοί απειλούν, τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν, τόσο περιθωριοποιούνται.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μάς θέλει δίπλα-δίπλα, όμως -δυστυχώς- εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας, απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, απέναντι στην Ευρώπη, απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Εμείς, συνεπώς, δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο, με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο. Αντίθετα, μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και προφανώς δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς, σε όλα τα fora, όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας.

Και βάζω εδώ μία τελεία για να περάσω στα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας, τα οποία παραμένουν σταθερή προτεραιότητά μας. Αυτά πρωταγωνιστούν στη σημερινή ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει εννέα διαφορετικές παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής.

Και όπως ξέρετε- και έχουμε συζητήσει και σε προηγούμενα Υπουργικά Συμβούλια- εφαρμόζουμε ήδη στον τομέα της ενέργειας ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης κατά της ακρίβειας στην Ευρώπη.

Σε λίγες μέρες, μάλιστα -εκτιμούμε μέχρι τα μέσα Ιουνίου- θα έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα ώστε να καλυφθεί αναδρομικά το 60% των πρόσθετων ανατιμήσεων στο ρεύμα, όπως έχουμε δεσμευτεί. Και αυτές οι εκπτώσεις αυξάνονται και απλώνονται πλέον σε πάρα πολλούς, στους περισσότερους συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως της κατανάλωσης που κάνουν. Ενώ από 1ης Ιουλίου θα ισχύει πλέον και ο νέος μηχανισμός που στην πράξη, όπως έχουμε πει, εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Και όλα αυτά σημαίνουν ότι οι επόμενοι λογαριασμοί πια θα είναι πολύ πιο ισορροπημένοι, παρά την κρίση η οποία, δυστυχώς, συνεχίζεται.

Σημαίνουν, όμως, ότι και η κυβέρνηση  είναι εδώ και θα είναι εδώ για κάθε πολίτη που  δοκιμάζεται.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων