14 C
Athens
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Το καινούργιο και το μοντέρνο δεν τηρούνται με τις επιλογές Παππά και Πολάκη για υπαρχηγούς

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, μετά την επανεκλογή του.

«Οι αδύναμοι θα στηριχθούν» δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού», προκειμένου να υπάρξουν πόροι και να ανταπεξέλθουν οι ευάλωτες ομάδες στο τσουνάμι της ακρίβειας.

Χαρακτήρισε την ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια και έδωσε έμφαση στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και στους ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

Αναφερόμενος στις φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν από την αρχή της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης της Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «οι πρώτες 100 μέρες μου φάνηκαν σαν 1.000». Συμμερίζομαι το αίσθημα αγανάκτησης στις περιοχές που επλήγησαν πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους πολίτες αβοήθητους,.

«Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης του Βασίλη Κικίλια δήλωσε ο Πρωθυπουργός. «Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας έχει κυρίως συντονιστικό ρόλο, όχι να σβήνει φωτιές, θα κριθεί από τις δομικές αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στην Πυροσβεστική» τόνισε.

Παράλληλα καταδίκασε το χαστούκι του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου σε πολίτη, σημειώνοντας ότι δεν είχε τη στήριξη της Ν.Δ. στις επερχόμενες εκλογές.

Όσον αφορά στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, που δέχτηκε σφοδρή κριτική, με την αντιπολίτευση να ζητά από τη Ν.Δ. να τον αποσύρει ως «γαλάζιο» υποψήφιο περιφερειάρχη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θεωρεί πως «ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός Περιφερειάρχης».

«Δεν μπορώ να γνωρίζω αν υλοποιήθηκε στη λεπτομέρεια του κάθε έργο μετά τον Ιανό και αυτό καλώς θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη… Είναι άλλο θέμα το αν θα βρεθεί κατηγορούμενος. Καλώς έχει ξεκινήσει η έρευνα. Δεν είναι λόγος να μην στηρίξουμε τον κ. Αγοραστό», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Καταλαβαίνω απόλυτα την απελπισία των πολιτών, μπορούμε και πρέπει να φτιάχνουμε έργα υποδομών. Στη Θεσσαλία θα πάρουμε την αρμοδιότητα από την Περιφέρεια, αλλά τον πρώτο λόγο θα τον έχει ένας ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης για να δρομολογούνται τα έργα» τόνισε.

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο στόχος παραμένει η Ν.Δ να κερδίσει όσες περισσότερες περιφέρειες μπορεί και γιατί όχι και τις 13, όπως είπε, αλλά και τους δημάρχους που στηρίζει.

Ερωτηθείς για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Μητσοτάκης του ευχήθηκε «καλή επιτυχία». «Είναι σημαντικό και για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το κεφάλαιο αυτό έκλεισε, είναι ένας νέος άνθρωπος, προσωπικά μου είναι συμπαθής. Έτυχε να τον γνωρίζω από το παρελθόν. Μεταξύ μας δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα κατέληγε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση» πρόσθεσε, κάνοντας δύο επισημάνσεις:

Πρώτον ότι ο κ. Κασσελάκης μέχρι τώρα δεν έχει αρθρώσει τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο και δεύτερον ότι δεν θα είναι βουλευτής και ως εκ τούτου δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους «στον φυσικό χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης», στη Βουλή.

«Το μεγαλύτερο όμως θέμα είναι άλλο για εμένα, δεν είναι τόσο τα δύο πρώτα. Είναι: πόσο νέος είναι τελικά ο κ. Κασσελάκης όταν έχει υπαρχηγούς τον κ. Παππά και τον κ. Πολάκη. Εκεί υπάρχει ένα μείζον ζήτημα, αν τελικά αυτό το οποίο παρουσιάζεται ως νέο δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα βιτρίνα η οποία ανακυκλώνει τα πιο παλιά, τα πιο φθαρμένα υλικά, τα οποία καταδικάστηκαν με εκκωφαντικό τρόπο στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

“100 μέρες (διακυβέρνησης) μου φάνηκαν σαν 1.000”, παραδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της συνέντευξης του, αναφερόμενος στις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις φωτιές και τις κακοκαιρίες ανά την Ελλάδα. “Συμμερίζομαι το αίσθημα αγανάκτησης των κατοίκων των πληγέντων περιοχών”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο”, και ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα αποπομπής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια.

“Ο κ. Αγοραστός ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός Περιφερειάρχης. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν υλοποιήθηκε στη λεπτομέρεια του κάθε έργο μετά τον Ιανό και αυτό καλώς θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη… Καταλαβαίνω απόλυτα την απελπισία των πολιτών. Μπορούμε και πρέπει να φτιάχνουμε έργα υποδομών. Στη Θεσσαλία θα πάρουμε την αρμοδιότητα από την Περιφέρεια, αλλά τον πρώτο λόγο θα τον έχει ένας ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης για να δρομολογούνται τα έργα…”.

Ερωτηθείς για τον Γιώργο Πατούλη και αν “έφταιγε μόνο ο χορός”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας: “Ο κ. Πατούλης έκανε σοβαρή δουλειά. Αλλά τώρα υποψήφιος είναι ο κ. Χαρδαλιάς. Θέλω να κερδίσει και πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει από τον πρώτο γύρο”, ενώ για το περιστατικό με το χαστούκι του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, σε πολίτη, σχολίασε: “Καταδικάζω απερίφραστα οποιαδήποτε πράξη βίας. Ο κ. Μπέος δεν έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα είναι θέμα των δημοτών του Βόλου…”.

Κεφάλαιο “ακρίβεια”

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια είναι η ακρίβεια… Τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, αλλά πλησιάζουμε στην αρχή του τέλους. Το πιο σημαντικό είναι οι μόνιμες αυξήσεις μισθών και συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2023”.

“Δεν διστάσαμε να βάλουμε πολύ μεγάλα πρόστιμα για την ακρίβεια σε μεγάλες εταιρείες, τα οποία και πληρώθηκαν”.

«Αν δεν είχαμε τις καλές επιδόσεις στην οικονομία δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε όσα κάναμε και να στηρίξουμε την κοινωνία. Το αποτύπωμα της ανάπτυξης είναι σημαντικό. Οι μέσοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα σήμερα αυξάνονται», είπε μεταξύ άλλων για την οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε ότι και η μείωση των φόρων δημιούργησε απόθεμα εισοδήματος. «Υπάρχουν άνθρωποι που τα βγάζουν πολύ δύσκολα. Δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού για να τους βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Για τον Στέφανο Κασσελάκη

“Να ευχηθώ καλή επιτυχία. Προσωπικά μου είναι συμπαθής. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα κατέβει στο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει ουσιαστικό, τεκμηριωμένο λόγο. Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε κάποια στιγμή να κάνουμε μία πολιτική αντιπαράθεση, αλλά τώρα δυσκολεύομαι. Δεν μπορώ να κάνω πολιτική αντιπαράθεση με το κενό… Επίσης, ένα πρόβλημα είναι ότι δεν είναι βουλευτής. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι έχει υπαρχηγούς τον κ. Παππά και τον κ. Πολάκη. Πέραν της εικόνας, αν σκαλίσει κάποιος πιο βαθιά βλέπει. Κάτι καινούργιο και μοντέρνο δεν τηρείται με τέτοιες επιλογές. Είμαι πολύ μετρημένος. Ένα πράγμα που δεν με χαρακτηρίζει είναι η αλαζονεία. Έχω πετύχει την επανεκλογή μου με υψηλό ποσοστό. Για τις εθνικές εκλογές έχουμε πολύ χρόνο. Αλλά, έχουμε ένα πρώτο crash test στις αυτοδιοικητικές και μετά, τον Μάιο στις Ευρωεκλογές. Δεν υπήρξε καμία συνεργασία με τον κ. Κασσελάκη. Υπήρξε μία γνωριμία, όταν ήμουν βουλευτής. Δεν ξέρω αν ήταν υποστηρικτής μου, πάντως δεν ήταν συνεργάτης μου. Είχαμε μία σύντομη επικοινωνία. Όπως του είπα είμαι στη διάθεση του να συναντηθούμε. Ελπίζω να μην χρειαστεί να περιμένω, όσο περιμένω με τον κ. Ανδρουλάκη”.

Για τα ελληνοτουρκικά

“Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Να βρούμε έναν τρόπο συμπόρευσης, να μην είμαστε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου… “.

Και συνέχισε: “Πρέπει να σας πω ότι η συνάντηση (με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) ήταν καλή και σε επίπεδο προσωπικής χημείας.

Αλλά δεν είμαι αιθεροβάμων, δεν είμαι αφελής. Έχω δει και στο παρελθόν μεταλλάξεις από την τουρκική ηγεσία. Πιστεύω και εύχομαι ότι αυτή τη φορά δεν θα τις δούμε. Μέχρι στιγμής οφείλω να αναγνωρίσω ότι αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή τα αυτονόητα, τη μείωση της έντασης, θα έλεγα, τον μηδενισμό υπερπτήσεων, φαινόμενα τα οποία δεν μπορούσαν ποτέ να είναι αποδεκτά από εμάς. Αυτά τα έχουμε δει και για κάποιους μήνες τώρα -όχι για κάποιες εβδομάδες- συνεχίζονται.

Έχουμε ένα σημαντικό γεγονός μπροστά μας, το οποίο είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύω ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών να μπούμε στην τελική ευθεία προετοιμασίας αυτού του Ανώτατου Συμβουλίου διατηρώντας το καλό κλίμα το οποίο έχει οικοδομηθεί και το οποίο τελικά πιστεύω ότι είναι το κλίμα το οποίο θέλουν, ξέρετε, οι πολίτες και των δύο λαών.

Θυμάστε ότι και πέρυσι, όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα, πήγα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και είπα ευθέως στους Τούρκους πολίτες ότι «δεν είμαστε ο εχθρός σας, δεν έχουμε επεκτατικές βλέψεις απέναντι στην Τουρκία, μην μας βλέπετε σαν απειλή». Και χαίρομαι που, έστω και καθυστερημένα, φαίνεται να πρυτανεύει η λογική”.

 

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων