26.8 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Μετά το ρεύμα, έρχονται τα νέα μέτρα για τα καύσιμα – Τα στοιχεία για την αισχροκέρδεια στα βενζινάδικα

Ο κύβος ερρίφθη και φέρει και την έγκριση, έστω και άτυπη της Κομισιόν, για την λήψη νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας και των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Στην 14η έκθεση ενισχυμένη εποπτείας αναφέρεται, χωρίς να κατονομάζεται βέβαια, ότι έρχεται η κατάθεση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού έως τον Σεπτέμβριο, συνολικού ύψους 800 εκατ. που θα αφορά νέο πακέτο μέτρων στήριξης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο θα είναι άμεσο, δηλαδή θα ανακοινωθεί ίσως και μέσα στις επόμενες ημέρες και θα ισχύσει σχετικά άμεσα. Εξάλλου όπως έχουμε σημειώσει κατ’ επανάληψη, με την βενζίνη στα ύψη δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά η βαλίτσα και να μην λαμβάνει η κυβέρνηση μέτρα.

Μετά το ρεύμα, ανοίγει ο δρόμος και για τα καύσιμα

Ειδικά μετά την έγκριση από τον Κομισιόν του πακέτου για το ηλεκτρικό ρεύμα, ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να ληφθούν μέτρα και για τα καύσιμα που αποτελούν μία ακόμη «μαύρη τρύπα» για την κοινωνία και βέβαια και για την κυβέρνηση, στην προσπάθεια που καταβάλλει να αμβλύνει τις συνέπειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το περιεχόμενο των μέτρων θα εξειδικευτεί το επόμενο χρονικό διάστημα και εκτιμάται ότι θα είναι σχετικά γενναίο, ίσως όχι τόσο όσο η παρέμβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά πολύ πιο ηχηρή από την προηγούμενη με το fuel pass και την μείωση της τιμής στο diesel κίνησης.

Άδωνις Γεωργιάδης: Το 26% των πρατηρίων αισχροκερδεί

Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε χθες και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, το 26% των πρατηρίων που ελέγχθηκαν αισχροκερδούσαν, δηλαδή είχαν περιθώρια κέδρους άνω αυτών που είχαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι έλεγχοι το επόμενο διάστημα όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά θα ενταθούν, αφού θα είναι ο δεύτερες πυλώνας στην προσπάθεια για την μείωση των τιμών.

Ο πρώτος θα είναι η αναμενόμενη παρέμβαση απέναντι στις υψηλές τιμές των καυσίμων. Εδώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και μόνο λίγα δεν είναι.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κυβερνητικά σχέδια για πρόσθετες παρεμβάσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων κινούνται στους εξής άξονες:

  • Την παράταση της επιδότησης των 0,15 ευρώ το λίτρο στο diesel και μετά τον Ιούνιο και είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση του ποσού.
  • Να επεκταθεί το μέτρο του επιδόματος των 30 – 5 0 ευρώ στη βενζίνη με ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ποσού της κρατικής ενίσχυσης στα 40 – 60 ευρώ.
  • Ειδικές έξτρα κρατικές επιδοτήσεις για τους κατοίκους των νησιών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα .

Να σημειωθεί ότι η έκθεση ανοίγει το δρόμο για την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα τον Ιούνιο.

Το ποσό των 748 εκατ. ευρώ αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs), κ.ά.

Η Επιτροπή τονίζει ότι δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία για την ελληνική οικονομία, μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022.

«Εάν δεν παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία, η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Ελλάδας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο τόσο της μετα-προγραμματικής επιτήρησης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», τονίζει η Επιτροπή.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων