19.4 C
Athens
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Με 43,6 εκατ. ευρώ ενισχύονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικά 5 ερευνητικά κέντρα

Με το ποσό των 43.644.609,4 ευρώ από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενισχύονται το 2023 πέντε Ερευνητικά Κέντρα και ένας Τεχνολογικός Φορέας.

Πρόκειται για κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία διοχετεύονται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Τα 43,6 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε πέντε Ερευνητικά Κέντρα και έναν Τεχνολογικό Φορέα μέσα στο 2023.

«Συνολικά η χρηματοδότηση για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας.

Το έργο που έχει ενταχθεί στο ΤΑΑ αφορά στην α) αναβάθμιση και επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων, β) νέα έργα υποδομής καθώς και γ) στην προμήθεια καινούργιου υπερσύγχρονου εξοπλισμού για τους εξής φορείς:

* Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ),

* Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ),

* Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ),

* Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»,

* Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ,

* Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την πολιτική ευθύνη της πρώην Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, νυν Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου μας την πρόοδο των ερευνητικών κέντρων της χώρας.

Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που σήμερα ξεκινάμε την πρώτη χρηματοδότηση ύψους 43.644.609 μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την επέκταση και αναβάθμιση 5 ερευνητικών κέντρων και ενός τεχνολογικού φορέα της χώρας. Αυτή την κρίσιμη εποχή της μετάβασης στη βιομηχανική επανάσταση 4.0 και στην εποχή του ΑΙ, η Ελλάδα δεν θα μείνει πίσω αλλά θα γίνει πρωταγωνίστρια».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, ανέφερε:

«Αναμφίβολα, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μία πολύ σημαντική ευκαιρία προκειμένου να αναβαθμίσουμε την ερευνητική\επιστημονική δραστηριότητα και συνεπώς την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας. Προχωράμε βήμα-βήμα τον σχεδιασμό μας ώστε η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις και ηγέτιδα δύναμη στην έρευνα και την καινοτομία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Θέλουμε να παρέχουμε στους Έλληνες ερευνητές, επιστήμονες και ταλαντούχους νέους επιχειρηματίες τα κατάλληλα εργαλεία και κίνητρα ώστε να νιώθουν τη σιγουριά πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμια κλίμακα από την χώρα μας».

Από τη δική του μεριά ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης είπε:

«Επί τρία συνεχόμενα χρόνια εργαζόμαστε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με στόχο να καταστήσουμε τη χώρα μας πρωταγωνίστρια έρευνας και καινοτομίας και ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα. Από τη δημιουργία του μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece) μέχρι την ανάπτυξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (π.ΤΑΝΕΟ) και τώρα τη χρηματοδότηση των Ερευνητικών Κέντρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, διαφαίνεται η σημαντικότητα που έχει η καινοτομία και η έρευνα για την ελληνική κυβέρνηση.

Στόχος μας πλέον είναι οι Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης να γυρίσουν πλέον στην πατρίδα τους και ήδη βλέπουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια του brain gain».

Η διευθύντρια και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚΕ, Καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου δήλωσε:

«Με την έγκριση ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2023 του έργου «Αγορά κτιρίου για την ενίσχυση/αναβάθμιση υφιστάμενων Ερευνητικών Υποδομών του ΕΚΚΕ και ανάπτυξη νέων» (προϋπολογισμός: 5.750.000Euro), το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών είναι πλέον σε θέση να αποκτήσει τη δική του στέγη, ακριβώς 63 χρόνια μετά την ίδρυσή του, σε μια συγκυρία που οι παγκόσμιες κοινωνικές προκλήσεις καταδεικνύουν την κομβική σημασία της κοινωνικής έρευνας».

Ο διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΛΕΘΕ, Δρ Αντώνης Μαγούλας ανέφερε:

«Η χρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) από το ΤΑΑ, με περίπου 25 εκατ. ευρώ, σηματοδοτεί μια νέα φάση στην αναπτυξιακή του πορεία. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο έργο του Φορέα, μετά από περισσότερο από 20 χρόνια. Θα δώσει τη δυνατότητα κατασκευής νέων εργαστηρίων και γραφείων, με την οποία θα αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα έλλειψης εργασιακών χώρων, που αντιμετωπίζει το Κέντρο.

Συγχρόνως ιδρύονται δύο νέες ερευνητικές μονάδες, το Κέντρο Συλλογών Καλλιεργειών μικροοργανισμών και το εργαστήριο Θαλάσσιας Οπτικής που θα ενισχύσουν σημαντικά τη θέση του Κέντρου στο διεθνές ερευνητικό στερέωμα».

Ο διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», Δρ. Γεώργιος Παναγιώτου δήλωσε:

«Η χρηματοδότηση του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών Αλέξανδρος Φλέμιγκ από το ΤΑΑ είναι η μεγαλύτερη ενίσχυση που έλαβε το Κέντρο στην 25ετή πορεία του και είναι κομβικής σημασίας για την εκπλήρωση των αναπτυξιακών του στόχων, καθώς θα εκσυγχρονίσει και θα αναβαθμίσει ενεργειακά τις κτιριακές εγκαταστάσεις του και θα εμπλουτίσει τις ερευνητικές του υποδομές με όργανα υψηλής τεχνολογίας».

Ο γενικός διευθυντής του Ε.Ι.Παστέρ, Δρ. Στάθης Γκόνος είπε:

«Το έργο αφορά την δημιουργία Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα Αναδυόμενων και Επαναδυόμενων Παθογόνων και έχει προϋπολογισμό 25.199.759,93 ευρώ.

Ειδικότερα θα κατασκευαστούν δύο νέα «πράσινα» κτίρια συνολικού εμβαδού 3.000 τ.μ., που θα περιλαμβάνουν υπερσύγχρονα εργαστήρια αυξημένης βιοασφάλειας επιπέδου-3, εξοπλισμένα με ρομποτικά συστήματα τα οποία θα επιτρέπουν την έρευνα στην απομόνωση και στον χαρακτηρισμό επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων από κλινικά και περιβαλλοντικά δείγματα, καθώς και την ανάπτυξη και εφαρμογή πειραματικών προτύπων μολυσματικών ασθενειών από Αναδυόμενους και Επαναδυόμενους Παθογόνους Μικροοργανισμούς».

Και ο πρόεδρος της ΕΕΑΕ, Δρ. Χρήστος Χουσιάδας ανέφερε:

«Η ΕΕΑΕ, ως η ρυθμιστική αρχή που μεριμνά για την ασφάλεια όλων μας έναντι των κινδύνων από τις ακτινοβολίες, υποδέχεται με χαρά την εκκίνηση της χρηματοδότησης που προσφέρει μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης κρίσιμων εθνικών υποδομών στους τομείς της διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων και της αποτελεσματικής απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης εξαιτίας ραδιολογικού παράγοντα.

Η ένταξη στο ΤΑΑ του έργου «SUB12. Greek Atomic Energy Commission», στο οποίο τιμής ένεκεν δώσαμε την κωδική ονομασία «ΕΕΑΕ 2.0», καταδεικνύει τη δέσμευση της χώρας μας στην προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος, αποτρέποντας τη μετακύληση του προβλήματος στις επόμενες γενιές».

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων