24.5 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το παρασκήνιο της απόφασης να παραστεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο

Το κατώφλι της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναμένεται να περάσει την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, προγραμματίζει να παραστεί στην έκτακτη συνεδρίαση υπό τον Αρχιεπίσκοπο, κ. Ιερώνυμο.

Το πρωθυπουργικό γραφείο έχει κάνει ήδη μία καταρχήν συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή και η επίσκεψη στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να οριστικοποιηθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο στόχος της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερά Σύνοδο είναι από κοινού με τους ιεράρχες και τον κ. Ιερώνυμο, να στείλουν μήνυμα στους πιστούς, καταρχήν για την ανάγκη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εκκλησίες την περίοδο των γιορτών και κατά δεύτερον για την ανάγκη να κάνουν τόσο την πρώτη, όσο και την τρίτη δόση του εμβολίου.

Η αγωνία στην κυβέρνηση, όπως και στους επιστήμονες, για το ενδεχόμενο διασποράς του ιού στις εκκλησίες την περίοδο των γιορτών είναι μεγάλη, καθώς τυχόν “απροσεξία” ή παρατυπίες από την πλευρά των πιστών μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα πανδημίας.

Τι θα πει ο πρωθυπουργός στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να συζητήσει το θέμα με τους ίδιους τους ιεράρχες που έχουν ακριβή εικόνα για την κατάσταση στις εκκλησίες, Να ακούσει τις προτάσεις τους για τα “κενά” και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην τήρηση των μέτρων, και να ζητήσει, παράλληλα με τους ελέγχους που θα κάνουν αστυνομικοί αλλά και στελέχη της Αρχής Διαφάνειας, να συνδράμουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό και οι υπεύθυνοι των ναών.

Όμως ο Πρωθυπουργός θέλει να και ευχαριστήσει από κοντά τους ιεράρχες που έχουν πρωτοστατήσει στην προσπάθεια “πειθούς” των πιστών σε σχέση με τον εμβολιασμό ή έχουν προχωρήσει και σε συγκεκριμένες δράσεις, όπως το να οργανώσουν μαζικούς εμβολιασμούς με κινητές μονάδες έξω από τους ναούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κοινή γραμμή με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, αναμένεται να στείλουν ένα μήνυμα συστράτευσης της πολιτείας και της εκκλησίας απέναντι στον κοινό “εχθρό”, την covid_19.

Κι αυτό τη στιγμή που δυστυχώς υπάρχουν εκπρόσωποι της εκκλησίας, και όχι μόνο απλοί ιερείς, οι οποίοι “στέλνουν λάθος μηνύματα στο ποίμνιο, ενισχύοντας το αντιεμβολιαστικό κίνημα”, όπως παρατηρεί με νόημα κυβερνητικός παράγοντας.

Προβληματισμός για τους αντιεμβολιαστές ιερείς

Προβληματισμό προκαλούν δε, και τα στοιχεία που αποτυπώνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ιερέων που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ το ποσοστό φέρεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο μεταξύ των μοναχών, γυναικών και ανδρών.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι μητροπολίτες και ιερείς έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν περάσει “Γολγοθά” στα νοσοκομεία.

Η Εκκλησία και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος “έχουν βάλει πλάτη” στο θέμα της πανδημίας, ωστόσο κάποιες… εξαιρέσεις θολώνουν κατά καιρούς το μήνυμα.

Πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος ανταποκρίθηκε στην έκκληση της κυβέρνησης και κάλεσε τους πιστούς, αλλά και τους εκπροσώπους της, να τηρούν πιστά τα μέτρα της πολιτείας, ενώ συνέστησε τη διενέργεια rapid ή μοριακού τεστ για την είσοδο τους στους ναούς. Παράλληλα κάλεσε ιερείς, ψάλτες, νεωκόρους και το υπόλοιπο προσωπικό των ναών, να υποβάλλονται απαραιτήτως σε δύο τεστ εβδομαδιαίως.

Στην τελική ευθεία για τις γιορτές η πολιτεία αναμένεται να απευθύνει έκκληση στην εκκλησία να ενεργοποιήσει κάθε μηχανισμό που έχει στη διάθεση της ώστε να τηρούνται όλα τα μέτρα για την προστασία πιστών και κληρικών. Η έκκληση αφορά και στο θέμα του ελέγχου των πιστοποιητικών. Παρότι η ίδια δηλώνει αδυναμία να το πράξει, το αίτημα προς την εκκλησία είναι να ζητήσει ακόμη και τη βοήθεια εθελοντών, ώστε να θωρακίσει όσο περισσότερο μπορεί το εκκλησίασμα απέναντι στην πανδημία.

Ο στόχος είναι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά να μην είναι η σπίθα για μία νέα έκρηξη της πανδημίας.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων