Αρχική Πολιτική Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις του από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις του από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης

0
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις του από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης

Στην Κρήτη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από τον μεγάλο σεισμό. Ανακοίνωσε άμεση ενίσχυση ενός εκατομμυρίου ευρώ για τους δύο δήμους που έχουν πληγεί και 20.000 ευρώ για όσους έχασαν τα σπίτια τους.

«Θέλησα να βρεθώ ο ίδιος στην Κρήτη για να επιθεωρήσω τις ζημιές από τον χθεσινό σεισμό. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του συμπολίτη μας που τόσο άδικα χάθηκε και να ευχηθώ γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Από το Αρκαλοχώρι κάναμε μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης σχετικά με τα άμεσα μέτρα στήριξης των δύο δήμων που έχουν πληγεί. Στις επόμενες ώρες να ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης. Η πολιτεία έχει ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής το οποίο παρέχει στήριξη στους πολίτες που έχουν πέσει θύματα των φυσικών καταστροφών», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο Αρκαλοχώρι. 

«Μεριμνούμε για το ζήτημα της στέγης. Κινούμαστε σε τρεις δρόμους ως προς τους ανθρώπους που δεν έχουν αυτή τη στιγμή στέγη: α) προσωρινή στέγη (κάλυψη αναγκών λίγων ημερών) σε σκηνές, β) προμήθεια οικίσκων για τους μικρότερους οικισμούς που θέλουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους και γ)θα αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα Εστία: Έχουμε άδεια νοικιασμένα σπίτια στο Ηράκλειο που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Όποιος έχει πάθει ζημιά δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ ούτε για το 2021 ούτε για το 2022 ούτε και για το 2023.  Θα υπάρχει στήριξη των επιχειρήσεων, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για να υπάρξουν διευκολύνσεις σε δανειολήπτες», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο που ενεργοποιήθηκε και στην Εύβοια για την περίπτωση των φυσικών καταστροφών. «Αυτό σημαίνει ότι ένας συμπολίτης μας που έχει χάσει το σπίτι του, εφόσον έχει εγκριθεί ή κρίνεται κατεδαφιστέο, θα μπορεί να πάρει άμεσα από το κράτος 20.000 ευρώ, τα 14.000 στεγαστική συνδρομή και 6.000 κρατική αρωγή».

Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχθεί και τα σχολικά συγκροτήματα από τον σεισμό καθώς όπως ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα περισσότερα σχολεία στις σεισμόπληκτες περιοχές έχουν υποστεί αρκετές ζημιές.

«Αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που αφορούν τα σχολεία. Θα πρέπει πολύ γρήγορα το υπουργείο Υποδομών να στείλει τα σχετικά κοντέινερ που σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν για αίθουσες. Επίσης όπου χρειαστεί θα χρησιμοποιηθεί και η τηλεκπαίδευση», τόνισε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους πολίτες για την κατανόηση που έχουν δείξει ενώ τόνισε πως όλο αυτό θα ξεπεραστεί.

«Να ευχαριστήσω όλους τους συντοπίτες για την κατανόηση. Ξέρω πόσο άγριο είναι το φαινόμενο του σεισμού. Είμαστε μία χώρα σεισμογενής, μαθαίνουμε να ζούμε με τους σεισμούς. Εδώ στο Αρκαλοχώρι έχουν γίνει πολλές ζημιές, πρέπει να ξεπεράσουμε το αρχικό σοκ. Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, έχουμε μία αποκλιμάκωση του φαινομένου. Οι πολίτες περιμένουν από το κράτος να είναι κοντά τους. Θα το ξεπεράσουμε και αυτό και θα ξαναφτιάξουμε τις υποδομές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Να προσθέσω τελειώνοντας ότι επειδή μέσα από κάθε τέτοια φυσική καταστροφή γεννιούνται και ευκαιρίες, είναι μια ευκαιρία αγαπητέ μου δήμαρχε, και μέσα από το ειδικό χωρικό σχέδιο το οποίο ούτως ή άλλως δρομολογείς αλλά και μέσα από το γενικό πολεοδομικό σχέδιο να δούμε παρεμβάσεις ειδικά στο Αρκαλοχώρι που θα βελτιώσουν την οργάνωση της ίδιας της πόλης, θα την κάνουν πιο όμορφη, πιο λειτουργική το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Αρκαλοχώρι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο Αρκαλοχώρι, προκειμένου να συντονίζονται οι ενέργειες των φορέων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μεγάλου σεισμού που έπληξε την Κρήτη.

Η ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί έγινε από τον υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και τον δήμαρχο Μανώλη Φραγκάκη.

Έγινε αναλυτική παρουσίαση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την προσωρινή φιλοξενία των αστέγων κατοίκων και του περιορισμού των επιπτώσεων από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

www.newsit.gr