16.3 C
Athens
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία» – «Καλό το TikTok αρκεί να έχει περιεχόμενο» σχολίασε για Κασσελάκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στον πόλεμο στο Ισραήλ, επισημαίνοντας την ισορροπημένη στάση της Ελλάδας και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει μονομέρεια” στη χώρα μας. Σχολίασε ότι η στάση της Τουρκίας στο Μεσανατολικό είναι προβληματική, ωστόσο εκτίμησε ότι δεν θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη θετική ατζέντα.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, παραδέχθηκε ότι “υπάρχει συσσωρευμένη αύξηση τιμών, αλλά βλέπουμε την αρχή του τέλους” και έστειλε μήνυμα στις πολυεθνικές ότι “η Ελλάδα δεν είναι μπανανία”.

Ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ενώ κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, είπε ότι “η επιτυχία της πρώτης κάλπης δεν ακυρώνεται από τη δεύτερη”.

Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε αρχικά τον αποτροπιασμό του για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, το βράδυ της Τρίτης (17.10.2023), ζητώντας την διαλεύκανση της τραγωδίας. “Στην ευρύτερη γειτονιά μας διαδραματίζονται τραγικά γεγονότα” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τόνισε ότι φοβάται κλιμάκωση. Για το ποιος ευθύνεται για το χτύπημα είπε ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. “Είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν εντυπώσεις και από τη μια και από την άλλη πλευρά γιατί παίζεται το παιχνίδι της προπαγάνδας” σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι “διακρίναμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό” και τόνισε ότι “πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι που είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται”. Μίλησε για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου.

“Υπήρξε μία άγρια τρομοκρατική επίθεση, όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί στη Μέση Ανατολή. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας του Ισραήλ, εντός των πλαισίων του διεθνούς δικαίου και διακρίναμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό. Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να αντιδράσει εντός του διεθνούς δικαίου”.

“Η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη”, είπε ακόμα και ζήτησε από το Ισραήλ αυτοσυγκράτηση.
Για τις συγκεντρώσεις που γίνονται ειδικά από το ΚΚΕ και άλλες αριστερές οργανώσεις που κατηγορούν την Ελλάδα ότι μεροληπτεί υπέρ του Ισραήλ είπε ότι η Ελλάδα έχει μια πάγια πολιτική και τόνισε ότι αγωνιζόμενοι για την λύση δυο κρατών υπηρετούμε την ειρήνη στην περιοχή αλλά και την στρατηγική μας σχέση με το Ισραήλ.
“Υπηρετούμε την ειρήνη στην περιοχή και θέλουμε να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και με το φάσμα της ισλαμικής τρομοκρατίας πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί”.

“Μετέθεσα το ταξίδι μου για λόγους ασφαλείας. Θα πάω να συναντήσω τον βασιλιά της Ιορδανίας. Ίσως βρεθώ με τον Σίσι στο Κάιρο. Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει μονομέρεια στην Ελλάδα, που να μας αποκλείει από τις συζητήσεις”, είπε στη συνέχεια.

“Η πολιτική φύλαξης των συνόρων μας θα ενταθεί”

Για τις μεταναστευτικές ροές και αν φοβάται όξυνση του προβλήματος είπε ότι “οι παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν θέλουν να φύγουν και θα το πράξουν μόνο αν υπάρξουν ασφυκτικές συνθήκες. Ναι, είχαμε μια αύξηση των μεταναστευτικών ροών πριν ξεσπάσει η κρίση στη Μέση Ανατολή όμως η πολιτική μας που είναι της φύλαξης των συνόρων όχι απλά θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί. Είναι πλέον ευρωπαϊκή θέση ότι δεν θα καθορίζουν οι διακινητές ποιοι θα μπαίνουν στην Ευρώπη”.

“Είμαστε σε στενότατη συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών και είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

“Η Τουρκία σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν έχει ισορροπημένη στάση. Ο πολιτικός διάλογος (σ.σ. με την Τουρκία) ξεκίνησε σε καλό κλίμα, με έμφαση στα ζητήματα συνεργασίας και στη μετανάστευση και στη διαδικασία για να συζητήσουμε τα δύσκολα ζητήματα”, συνέχισε.

Για την ακρίβεια

“Κάντε με προφήτη, για να μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλύτερα από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών οικονομιών και ελπίζω να επιβεβαιωθεί αυτό και στις επόμενες αξιολογήσεις των οίκων. Δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλες διαταραχές στην αγορά πετρελαίου, μακάρι αυτό να συνεχιστεί αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει ελληνική κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά ελπίζω να μην συμβεί αυτό. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις εφεδρείες μας για να αντιμετωπίσουμε μια νέα κρίση”.

Παραδέχθηκε ότι “υπάρχει συσσωρευμένη αύξηση τιμών, αλλά βλέπουμε την αρχή του τέλους”.

Μήνυμα προς πολυεθνικές: Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία

Για τη μείωση του ΦΠΑ είπε ότι έχει αποδειχθεί ότι δεν αποδίδει. “Αν νομίζουν οι πολυεθνικές ότι η Ελλάδα είναι μπανανία είναι βαθιά νυχτωμένες και αν χρειαστεί θα τα βάλουμε και με αυτούς”. Πρόσθεσε ότι μπήκαν πρόστιμα για πλασματικές εκπτώσεις και θα συνεχίσουν να τα επιβάλλουν.

Όχι σε ανασχηματισμό

Σε σχετική ερώτηση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

Για τις κίτρινες κάρτες στους υπουργούς του και ερωτώμενος ποιους εννοεί είπε: “Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθώ να μεταφέρω σε όλους τους συνεργάτες ένα μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας. Όταν προέρχεσαι από 2 μεγάλες νίκες μπορεί εύκολα να θεωρείς ότι όλα είναι δεδομένα”.

Για το αν έχουν πάρει κάποιων τα μυαλά αέρα είπε ότι είναι δική του δουλειά κατ’ ιδίαν να το λύσει. “Θέλω να είμαι τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες μου όσο με τον εαυτό μου. Σίγουρα υπήρξαν άστοχες δηλώσεις”, τόνισε και είπε ότι αυτό δεν είναι προαναγγελία ανασχηματισμού. “Έπρεπε να ισορροπήσω την ανάγκη για ανανέωση, το σίριαλ του ανασχηματισμού παίζεται σε διαρκή επανάληψη”.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

“Όταν μπαίνεις στη μάχη, μπαίνεις για να κερδίσεις. Κάναμε δύο αποτιμήσεις, της πρώτης κάλπης, όπου υπήρξε ο πραγματικός ανταγωνισμός. Εκεί έγινε η πραγματική καταμέτρηση των δυνάμεων. Η επιτυχία της πρώτης κάλπης δεν ακυρώνεται από τη δεύτερη. 12 στους 13 περιφερειάρχες προέρχονται από τη ΝΔ. Θα προτιμούσα να είχαν κερδίσει οι υποψήφιοι που υποστηρίζονταν επίσημα από τη ΝΔ”.

“Οι πολίτες είναι κυρίαρχοι. Αυτές οι εκλογές τελείωσαν. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η κάλπη της καθημερινότητας. Υποχρέωση μου είναι να συνεργάζομαι με όλους τους αυτοδιοικητικούς”.

“Η επιλογή Χαρδαλιά με δικαίωσε, αλλά δεν είναι εύκολο να αλλάζεις έναν εν ενεργεία περιφερειάρχη”, τόνισε.

“Άκουσα τον Χάρη Δούκα μετρημένο στη συνέντευξη που έδωσε. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε να έχουμε την προστιθέμενη αξία που ο δήμαρχος μπορεί να προσφέρει σε αυτή την προσπάθεια. Κάμερες θα μπουν, ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει γήπεδο…”, είπε αναφερόμενος στη νίκη – ανατροπή του κ. Δούκα στο δήμο Αθηναίων.

Για Κασσελάκη: «Καλό το TikTok αρκεί να έχει περιεχόμενο – Προβληματικό που δεν θα είναι στη Βουλή»

Ερωτηθείς για το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός είπε ότι «η επικοινωνία είναι δευτερεύουσα μπροστά στην ουσία. Και το TikTok είναι καλό, αρκεί να μπορείς να προβάλεις περιεχόμενο στο TikTok. Από εκεί και πέρα, νέος είναι ο κ. Κασσελάκης, θα τον δούμε στην πράξη. Δεν μπορεί να μην σχολιάσω το εντυπωσιακό γεγονός ότι αποφάσισε να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για προσωπική του υπόθεση την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών».
Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι έχει λίγο χρόνο ακόμα να συγχρονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση εγώ ένα πράγμα έχω μάθει: δεν υποτιμώ κανέναν, σέβομαι όλους τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, δεν θα είναι δυστυχώς στη Βουλή άρα δεν μπορούμε να έχουμε απευθείας αντιπαράθεση, είναι προβληματικό αυτό για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά θα κριθεί στην πράξη».

Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

www.newsit.gr
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων