Αρχική Ταξίδια Κρήτη – Η ιστορία πίσω από το εντυπωσιακό ναυάγιο της Γραμβούσας

Κρήτη – Η ιστορία πίσω από το εντυπωσιακό ναυάγιο της Γραμβούσας

0
Κρήτη – Η ιστορία πίσω από το εντυπωσιακό ναυάγιο της Γραμβούσας

Eνα από τα πιο χαρακτηριστικά και εντυπωσιακά σημεία του νομού Χανίων, αλλά και της Κρήτης γενικότερα, συναντάται στο βορειοδυτικό τμήμα των ακτών του νομού. Εκεί μέσα στα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας -τόσο καθαρά και κρυστάλλινα που μοιάζουν στην κυριολεξία με πισίνας- βρίσκεται βυθισμένο εδώ και δεκαετίες το κουφάρι ενός ναυαγίου, που έχει γίνει, σχεδόν, συνώνυμο με τη Γραμβούσα. Η ιστορία του κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο, ενώ οι εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης της περιοχής σίγουρα προκαλούν δέος και θαυμασμό.

Από το 1968, λοιπόν, το ναυάγιο του πλοίου «Δημήτριος Π.» αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή, πόλο έλξης των επισκεπτών των Χανίων, αλλά και λόγο για να βρεθεί κανείς στο μικροσκοπικό νησάκι της Γραμβούσας.

Όλα ξεκίνησαν, περίπου, ένα χρόνο πριν το ναυάγιο του πλοίου, από το λιμάνι της Χαλκίδας. Το Δεκέμβριο του 1967, λοιπόν, το «Δημήτριος Π.» απέπλευσε από το λιμάνι της Χαλκίδας με φορτίο 440 τόνων τσιμέντου και προορισμό τη Βόρεια Αφρική. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ωστόσο, το ανάγκασαν να δέσει στον όρμο Διακόφτι στα Κύθηρα μέχρι τις 6 Ιανουαρίου του 1968.

Αποπλέοντας για τον προορισμό του συνάντησε και πάλι κακοκαιρία και, έτσι, άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς τις ακτές της βορειοδυτικής Κρήτης. Εκεί, αγκυροβόλησε και με τις δύο άγκυρές του στο νότιο τμήμα της νήσου Ήμερη Γραμβούσας σε απόσταση περίπου, μόλις, 200 μέτρων από την ακτή.

Η κακοκαιρία στις 8 Ιανουαρίου έκοψε την αλυσίδα της μίας άγκυρας, ο καπετάνιος δεν κατάφερε να κρατήσει το πλοίο και έτσι το μηχανοστάσιο γέμισε νερά, αναγκάζοντας το πλήρωμα να εκκενώσει το πλοίο και να αποβιβαστεί με ασφάλεια στο νησάκι της Γραμβούσας.

Το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού «Ιέραξ» μετέφερε το πλήρωμα στη Σούδα, αφήνοντας πίσω του το ναυαγισμένο πλοίο, που σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή, η οποία προσεγγίζεται μόνο από θαλάσσης με τουριστικά σκάφη που αναχωρούν από την Κίσσαμο.

www.newsbeast.gr