16.5 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κορονοϊός: Ίσως με rapid test η είσοδος στα σούπερ μάρκετ – Πότε αποφασίζονται τα νέα μέτρα

Μέσα σε μια εβδομάδα, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 50% γεγονός που δείχνει πως ο κορονοϊός εξαπλώνεται ασταμάτητος στη χώρα μας. Ποια είναι η κόκκινη γραμμή για την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της κυβέρνησης. Έρχονται ακόμη και 3 rapid test την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους.

«Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή την στιγμή. Οι ασθενείς χρειάζονται οξυγονοθεραπεία και το οξυγόνο στο νοσοκομεία τελειώνει σε μια μέρα, εκεί που υπό φυσιολογικές συνθήκες τελείωνε σε μια εβδομάδα». Με αυτές τις δύο προτάσεις η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και γιατρός, Μίνα Γκάγκα, έδωσε το στίγμα της δραματικής εικόνας που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία, καθώς αυξάνονται οι ασθενείς με κορονοϊό και στην πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι.

Εικόνες, που δεν αναμένεται να εκλείψουν… “ούτε σε 3 εβδομάδες”, όπως εκτιμά, μιλώντας στο  newsit.gr κυβερνητικός παράγοντας, με ενεργό ρόλο στην  διαχείριση της πανδημίας.

Το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση 50% των κρουσμάτων (47.000 ενεργά κρούσματα πανελλαδικά), με 3.663 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται με covid-19, και, κυρίως, με 600 διασωληνωμένους, φέρνει όλο και πιο κοντά τη λήψη περιοριστικών μέτρων.

Σε αυτή τη φάση αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους, στην κατεύθυνση ενός κλιμακούμενου lockdown.

“Ο κλοιός δεν θα χαλαρώσει στις γιορτές για τους ανεμβολίαστους”

«Εάν απαιτηθεί να σφίξει και άλλο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους – ο οποίος φυσικά δεν θα χαλαρώσει, αν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ότι επειδή έρχονται γιορτές και Χριστούγεννα θα χαλαρώσει κάπως… – εάν χρειαστεί να σφίξουν και άλλο τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους προς κάποια κατεύθυνση, όπως για πιο συχνό έλεγχο, είμαστε εδώ για να το δούμε» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (Alpha), τονίζοντας ότι σε αυτή τη φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση εστιάζει στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και στους εκτεταμένους και εντατικούς ελέγχους για την τήρησή τους.

Την ερχόμενη Τετάρτη οι αποφάσεις για νέα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες ως την ερχόμενη Τετάρτη κυβέρνηση και επιστήμονες θα έχουν κάνει αποτίμηση της απόδοσης των μέτρων που εφαρμόζονται ήδη και θα πάρουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Οι ανεμβολίαστοι θα έρθουν αντιμέτωποι με μία δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση, εφόσον αποφασιστεί, όπως αναμένεται, να κάνουν πυκνά rapid test (τουλάχιστον 3 εβδομαδιαίως) για τις δραστηριότητες τους.

Αν η υγειονομική εικόνα της χώρας “κοκκινίσει” ακόμη περισσότερο, στο τραπέζι είναι να χρειάζονται rapid test ακόμη και για την είσοδο τους στα super market.

Κυβερνητικές πηγές αποκλείουν το σενάριο να τους απαγορευτεί εντελώς η φυσική παρουσία και να χρειαστεί να  προμηθεύονται αγαθά μόνο ηλεκτρονικά, όπως και την απαγόρευση της φυσικής παρουσίας στα φαρμακεία, καθώς η παραμονή της εκεί είναι σύντομη, με ελάχιστα άτομα στο εσωτερικό τους και πάντα με μάσκες.

Η “κόκκινη” γραμμή για μέτρα που θα “ακουμπούν” και εμβολιασμένους

Ποιο είναι εκείνο το σημείο που θα σημάνει στροφή 180 μοιρών στη στρατηγική της κυβέρνησης, με μέτρα που θα οδηγούν σε ολικό lockdown στους ανεμβολίαστους αλλά και σε περιοριστικά μέτρα που θα “ακουμπούν” και τους εμβολιασμένους;

«Αν και εφόσον το Ε.Σ.Υ. κρασάρει», όπως δηλώνει κυβερνητικός παράγοντας. Αυτό πρακτικά αυτό σημαίνει να μην υπάρχει καμία κλίνη Μ.Ε.Θ. σε κανένα νοσοκομείο δημόσιο και ιδιωτικό και κανένα covid κρεβάτι… Αυτή τη στιγμή η πληρότητα στις Μ.Ε.Θ. της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 97%, ενώ ανά την επικράτεια φτάνει το 88%.

Μόνο σε αυτή την περίπτωση, επιμένουν οι ίδιες πηγές, αλλάζει η στρατηγική της κυβέρνησης, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξει οριζόντιο lockdown.

Τη Δευτέρα η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Μέχρι νεωτέρας η κυβέρνηση εστιάζει στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στην αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών.

Την Δευτέρα, αν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο Ε.Σ.Υ. από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα,  η κυβέρνηση προχωρά στην επιστράτευση ιδιωτών γιατρών. Ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, υπολογίζεται ότι απαιτείται η συνδρομή 100 πνευμονολόγων, γενικών παθολόγων κ.α. γιατρών, η ειδικότητα των οποίων άπτεται της πανδημίας.

Το “θετικό” στοιχείο αυτής της “μελανής” σελίδας της πανδημίας για τη χώρα μας, είναι ότι “ξεκολλούν” οι ρυθμοί εμβολιασμοί, οι οποίο είχαν καθηλωθεί, και το τελευταίο δεκαήμερο έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ραντεβού για την 1η δόση του εμβολίου. Παράλληλα ικανοποιητική κρίνεται η προσέλευση πολιτών για την 3η δόση.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων