19.2 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
- Διαφήμιση -

Κορονοϊός: Εβδομάδα αποφάσεων μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» – Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους στο τραπέζι

Εν αναμονή των δεδομένων που θα προκύψουν για το προφίλ της μετάλλαξης «Όμικρον», τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, – μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι λιγοστά – η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά στον σχεδιασμό που έχει χαράξει, ενώ παράλληλα βρίσκεται και σε συνεχή επικοινωνία και με τις Βρυξέλλες για κοινό συντονισμό.

Έτσι σήμερα, στην καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας υπό τον Πρωθυπουργό, στο τραπέζι τίθεται για επεξεργασία το Plan B’ που έχει στο συρτάρι της η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, για ενεργοποίηση ανά πάσα στιγμή κριθεί αναγκαίο.

Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των Επιστημόνων και την Τετάρτη η ολομέλεια, προκειμένου να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν από την προηγούμενη Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εφόσον οι περιορισμοί δεν κριθούν επαρκείς και απαιτηθούν νέα μέτρα, στο τραπέζι βρίσκονται οι προτάσεις για επαναφορά της μάσκας παντού, και σε ανοιχτούς και σε κλειστούς χώρους, περισσότερα rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στην εργασία τους, αποκλεισμός όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης αλλά και η επέκταση της τηλεργασίας ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η κυβέρνηση επιμένει σε κάθε τόνο ότι δεν υπάρχει θέμα lockdown στον ορίζοντα αλλά μόνο νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, εφόσον χρειαστεί.

Η στρατηγική της εστιάζει, σε αυτό το timing, στην αύξηση των εμβολιασμών, στη στήριξη του ΕΣΥ και στην πιστή τήρηση των μέτρων με αύξηση των ελέγχων.

Ωστόσο, ο τελευταίος λόγος ανήκει στην πανδημία και στις εφιαλτικές μεταλλάξεις της και οι Επιστήμονες στις συσκέψεις τους θα εξετάσουν αν απαιτούνται άμεσα νέες πρωτοβουλίες, υπό τον φόβο της “Όμικρον”.

Ποιο είναι το προφίλ της «Όμικρον»;

Τα δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη δεν είναι επαρκή και οι εκτιμήσεις από πλευράς των επιστημόνων, διεθνώς, ακόμη αντικρουόμενες…  Έτσι, αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα απαιτηθούν σκληρές αποφάσεις για… ασφαλή Χριστούγεννα.

Στην σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό θα γίνει μία πρώτη ενημέρωση για το προφίλ της “¨Ομικρον”, κι ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρες για να θωρακιστούν…

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα… Η κυβέρνηση έχει συνεχή ενημέρωση από τους επιστήμονες και δηλώνει έτοιμη για δράσεις, εφόσον χρειαστεί.

Χώρες της Ευρώπης που ήδη η μετάλλαξη έχει κάνει την εμφάνιση της προχωρούν γοργά σε περιορισμούς, κατά βάση σε σχέση με τα αεροπορικά ταξίδια.

‘Ήδη και η χώρα μας έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς για την είσοδο σε ελληνικό έδαφος ταξιδιωτών από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

Το «στοίχημα» των εμβολιασμών

Στο μέτωπο του εμβολιασμού, η αύξηση που παρατηρείται μέσα στον Νοέμβρη φέρνει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ως το τέλος του έτους το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80%.

Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε φτάσει στο 65% του συνολικού πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μαζί με ένα 15% που υπολογίζουμε ότι θα έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω νόσησης, θα έχουμε πετύχει ένα συνολικό 80% και θα πλησιάζουμε στο τείχος ανοσίας” εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης (ΣΚΑΪ).

Παράλληλα οι Επιστήμονες εκτιμούν, με βάση τα μοντέλα που επεξεργάζονται, ότι αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του κύματος της πανδημίας…

Κάτι ωστόσο, που δεν θα αποτυπωθεί άμεσα στο Σύστημα Υγείας, το οποίο συνεχίζει να δοκιμάζεται.

Κι ενώ πλέον “καραδοκεί” η μετάλλαξη “Όμικρον”, για την οποία υπάρχει ο φόβος ότι ίσως δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα…

www.newsit.gr
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων