15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: 40% πάνω σε ένα 48ωρο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – «Γονατίζουν» οι ΜΕΘ

Η λέξη «πόλεμος» είναι «βαριά» αλλά αποτυπώνει την αδιανόητη πίεση που δέχονται στα νοσοκομεία εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διασποράς του κορονοϊού. 570 οι νέες εισαγωγές, εφιαλτικές οι εφημερίες.

Με τους διασωληνωμένους να έχουν φτάσει πλέον τους 612 και τις ΜΕΘ να «γονατίζουν», οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών με κορονοϊό αυξήθηκαν κατά 40% μέσα σε δυο μέρες!

Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας τα τελευταία δυο 24ωρα έφτασαν τον εφιαλτικό αριθμό των σχεδόν 1.000 ασθενών. Αριθμοί που φέρνουν δυσάρεστες μνήμες από άλλα κύματα της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο του 2021, όπως και τον Νοέμβριο του ’20.

Είναι αποτέλεσμα, όπως λένε οι επιστήμονες, της μεγάλης αύξησης που σημειώθηκε στις ημερήσιες μολύνσεις τις τελευταίες 15 ημέρες.

Ασφυκτικές πιέσεις δέχονται σχεδόν όλες οι κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας -κυρίως της Θεσσαλονίκης– αλλά και της Θεσσαλίας, ενώ έχει αρχίσει να παρατηρείται συμφόρηση και στα νοσοκομεία της Αττικής.

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκονται στα όρια της απελπισίας, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ιδιαίτερα, έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Στην Περιφέρεια αναστέλλονται χειρουργεία άλλων νόσων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι χειρουργικές κλίνες για τη μετατροπή τους σε ΜΕΘ.

Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, σε πανελλαδικό επίπεδο, 570 νέοι ασθενείς πέρασαν το κατώφλι των νοσοκομείων του ΕΣΥ με βαριά συμπτώματα της νόσου Covid. Οι ασθενείς που πήραν εξιτήριο έφτασαν τους 500 λιγοστεύοντας την πίεση, ωστόσο, η τάση αύξησης που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες σε νεοεισερχόμενους ασθενείς στο ΕΣΥ, δεν παύει να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Δεν αποκλείεται μάλιστα εάν συνεχιστεί, να πάρουν δυσάρεστη τροπή οι εξελίξεις στα νοσοκομεία, φέρνοντας ανατροπές στα σχέδια της κυβέρνησης να μην λάβει σκληρά περιοριστικά μέτρα.

Ενδεικτική είναι η εξέλιξη των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, τις τελευταίες τρεις ημέρες:

Οι εφημερίες των νοσοκομείων της Επικράτειας την περασμένη Κυριακή 21/11 έκλεισαν με 391 νέα εισιτήρια, στις 22/11 με 409 και στις 23/11 με 490 νέες εισαγωγές.

Μέχρι χθες (24.11.2021) το βράδυ οι νέοι ασθενείς έφτασαν τους 570.

Ασφυκτική η πίεση σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Αττική

Μόνο το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου εισήχθησαν 81 νέοι ασθενείς με Covid, ενώ δραματικές εφημερίες έζησαν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κλείνοντας με 95 νέες εισαγωγές σε ήδη γεμάτα νοσοκομεία. Επιπλέον 30 ασθενείς προστέθηκαν στις ήδη οριακές νοσηλείες της Θεσσαλίας.

Αυτή τη στιγμή, στις 30 δημόσιες νοσηλευτικές μονάδες της βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονται με Covid συνολικά 1.522 ασθενείς, σε απλές κλίνες, κλίνες υψηλής ροής οξυγόνου και ΜΕΘ. Από αυτούς, οι 176 δίνουν μάχη για τη ζωή τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι 134 νοσηλεύονται μόνο στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, σε σύνολο 634 νοσηλευομένων.

Η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid της συμπρωτεύουσας έχει ξεπεράσει το 100%, ενώ στην Επικράτεια βρίσκεται πλέον στο 93,84%. Οκτώ διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και επιπλέον 10 μέχρι χθες, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στα όρια της εξάντλησης και ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά.

Αξίζει να αναφερθεί πως στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας και σε σύνολο 739 νοσηλευομένων, το 75% των κλινών καταλαμβάνουν μη εμβολιασμένοι, ενώ στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης από το σύνολο των 783 ασθενών, ανεμβολίαστο είναι το 77%.

Δραματική είναι και η κατάσταση στη Λάρισα, με τις χθεσινές εφημερίες των νοσοκομείων να κλείνουν με 30 επιπλέον ασθενείς με κορονοϊό. Συνολικά νοσηλεύονται 178 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid και επιπλέον 17 σε ΜΕΘ και εκτός ΜΕΘ.

Σε αυξανόμενη πίεση βρίσκεται πλέον και η Άρτα, με το νοσοκομείο της περιοχής να είναι γεμάτο με 50 ασθενείς και δύο διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

«Πλάτες» ιδιωτών και στα χειρουργεία

Την ίδια στιγμή, μεγάλη επιχείρηση για τη διακομιδή ασθενών άλλων νόσων έχει στηθεί από το ΕΚΑΒ, προς τις ΜΕΘ και τις απλές κλίνες ιδιωτικών νοσοκομείων, ώστε να απελευθερωθούν κλίνες στον δημόσιο τομέα για τη νοσηλεία Covid ασθενών.

Οι 200 ιδιωτικές κλίνες, οι οποίες έχουν διατεθεί στη Θεσσαλονίκη για τη μεταφορά ασθενών με Covid που βρίσκονται λίγο πριν το εξιτήριο, αλλά και οι αντίστοιχες 20 κλίνες στον Βόλο και 30 κλίνες στη Λάρισα, έχουν προσφέρει σημαντική βοήθεια, αλλά και αυτές -εάν συνεχιστεί η ίδια ροή ασθενών- ενδέχεται σύντομα να αποδειχθούν πεπερασμένες.

Επιπρόσθετη επιβάρυνση προκαλεί η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να αναστείλει στην Περιφέρεια τα προγραμματισμένα χειρουργεία με σκοπό να αξιοποιηθούν οι χειρουργικές κλίνες για την νοσηλεία βαρέως πασχόντων ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ Covid.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε, ωστόσο, χθες πως το βάρος των τακτικών χειρουργικών περιστατικών θα επωμιστεί ο ιδιωτικός τομέας, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των Ελλήνων ασθενών.

Ακόμα και στις επιβαρυμένες περιοχές, όπου πλέον υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα, «δεν θα κινδυνεύσει άνθρωπος, ο περιορισμός θα είναι στο απολύτως απαραίτητο», είπε και πρόσθεσε: «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που πιέζονται, είμαστε σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές να καλυφθούν και να γίνουν εκεί. Χειρουργεία δεν θα πάνε πίσω», ανέφερε.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων