17 C
Athens
Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός: Κατέθεσαν αιτήσεις αποφυλάκισης

Την έξοδο τους από τις φυλακές αιτήθηκαν στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Γιάννης Λαγός. Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Κασιδιάρης, υπέβαλε το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 13 ετών που του επιβλήθηκε πρωτοδίκως, δια της πληρεξουσίου δικηγόρου του ενώ παραστάθηκε και αυτοπροσώπως στη δικαστική αίθουσα.

«Έχει λευκό ποινικό μητρώο, δεν έχει ούτε παράβαση του ΚΟΚ. Δεν είναι επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο. Η πρωτόδικη απόφαση, δεν εξειδικεύει για ποιο λόγο δεν του χορηγεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, κάνει μία γενική αναφορά ότι διεύθυναν. Όλο το κατηγορητήριο στηρίζεται σε περικοπές συγκεκριμένων ομιλιών του. Έχουν απομονωθεί φράσεις και έχουν εμφανιστεί σε άλλο πλαίσιο από την πραγματικότητα» τόνισε η συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη, Βάσω Πανταζή.

Παράλληλα, ανέφερε πως έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή, έχει τηρήσει τους όρους που του επιβλήθηκαν, δεν έχει φυγοδικήσει ποτέ, δεν έχει συμμετάσχει σε ενέργεια απόδρασης κρατουμένου.

Παράλληλα, η δικηγόρος του κατηγορουμένου, τόνισε πως η παραμονή του Ηλία Κασιδιάρη στις φυλακές Δομοκού του δημιουργεί ανεπανόρθωτη βλάβη. «Είναι ο μοναδικός Έλληνας κρατούμενος που υπάρχει κατάπτυστη απόφαση γενικής γραμματείας αντεγκληματικής να μην του επιτρέπεται καμία επικοινωνία αλλά μέσω δικηγόρου του. Στην παγκόσμια πραγματικότητα αυτό έχει συμβεί μόνο σε δύο κράτη, στην Τουρκία και την Ουκρανία», τόνισε η κυρία Πανταζή.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Κασιδιάρης επισήμανε: «Εκτίω ποινή κάθειρξης για τον πολυετή δυναμικό μου αγώνα ενάντια στη διαφθορά. Πλέον όσα φώναζα για τις μίζες αποδεικνύονται αληθή, στις ξένες χώρες από τα ξένα συστήματα. Εδώ το δικαστικό σύστημα ανέχεται διαφθορά».

Παράλληλα, διερωτήθηκε: «Γιατί έμεινα στη φυλακή το 2015; Γιατί είχαμε εκλογές. Πρέπει και τώρα να βρίσκομαι στις φυλακές. Όλα τα εθνικά κόμματα στην Ευρώπη σχηματίζουν κυβερνήσεις, στην Ελλάδα δεν πρέπει να υπάρχουν με μεγάλα ποσοστά για πολιτικές σκοπιμότητες. Έχουμε άμεση παρέμβαση στις ελεύθερες εκλογές.

Η ουσιαστική ανεπανόρθωτη βλάβη είναι αυτή που θα υποστούν εκατοντάδες Έλληνες πολίτες που ψηφίζουν το κόμμα μου. 23 εκατομμύρια θεάσεις έχει το κόμμα μου. Κάθε παρέμβαση μου από τη φυλακή την ακούνε χιλιάδες πολίτες…Τα κριτήρια του να βρίσκομαι μέσα στη φυλακή είναι για μην κάνω προεκλογικό αγώνα» τόνισε, επίσης ο κατηγορούμενος, Ηλίας Κασιδιάρης.

Επιπλέον, ο κατηγορούμενος επισήμανε: «3,5 χρόνια φυλακής σκαστά για τι; Για τις ομιλίες; Από πότε οι ομιλίες αποτελούν εγκληματική οργάνωση. Όλα είναι γενικότητες. Ότι υπήρχε ιεραρχία. Σε ποιο κόμμα δεν υπάρχει ιεραρχία; Η απόφαση του πρωτοβάθμιου, η οποία είναι ντροπιαστική, έχει 12 σημεία με ενέργειες μου. Ένα από αυτά είναι ότι πήγα σε μία συναυλία το 2005 και κάποιοι δίπλα έκαναν βλακείες. Αν είχα κάνει ληστεία χρηματοαποστολής θα είχε παραγραφεί».

Αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής κατέθεσε και ο Λαγός

Αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 13 ετών κάθειρξη, κατέθεσε και ο Γιάννης Λαγός, δια του δικηγόρου του, Ιωάννη Ζωγράφου. «Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Ηλία Κασιδιάρη, όπως έχω γράψει και στην αίτηση, επισημαίνω ότι η αιτιολόγηση της απόρριψης του προηγούμενου αιτήματος του Γιάννη Λαγού,δεν ήταν επαρκής. Ο σωφρονισμός του Γιάννη Λαγού απέτυχε διότι συνεχίζει να δηλώνει πολιτικός κρατούμενος. Μία ευνομούμενη πολιτεία δεν εκδικείται τους κρατουμένους. Η παραμονή του στη φυλακή καθίσταται ανεπανόρθωτη βλάβη» τόνισε ο κ. Ζωγράφου.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που καταθέτει αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Κασιδιάρης και η τρίτη ο Γιάννης Λαγός. Νωρίτερα,με χειροκροτήματα περίπου 50 οπαδοί του Ηλία Κασιδιάρη τον υποδέχθηκαν στη δικαστική αίθουσα.

Η εισαγγελέας της έδρας επιφυλάχθηκε να προτείνει επί των αιτημάτων των δύο κατηγορουμένων για την προσεχή Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.

Η πρόεδρος της έδρας πριν τη διακοπή του δικαστηρίου έκανε αυστηρή επίπληξη στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων που άφησε τους οπαδούς του Ηλία Κασιδιάρη να τον χειροκροτούν.
«Έχουμε πει απαγορεύονται τα χειροκροτήματα και τους αφήνετε να χειροκροτούν, απλά κοιτάζοντας τους» τόνισε η πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων