Οι ηλικιωμένοι που είναι νυσταγμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας ή δεν έχουν ενθουσιασμό για συμμετοχή σε δραστηριότητες λόγω προβλημάτων ύπνου είναι πιθανό να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθούν ένα σύνδρομο που μπορεί να προκαλέσει σε άνοια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού της. Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Νευρολογία».
Στη μελέτη συμμετείχαν 445 άτομα με μέση ηλικία 76 ετών που δεν είχαν άνοια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον ύπνο στην αρχή της μελέτης και ρωτήθηκαν για θέματα μνήμης. Η ταχύτητα βάδισης τους ελέγχθηκε σε διάδρομο στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια μία φορά τον χρόνο για τρία χρόνια κατά μέσο όρο. Κατά την έναρξη της μελέτης, 42 άτομα είχαν σύνδρομο Κινητικού Γνωστικού Κινδύνου, μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί πριν από την ανάπτυξη άνοιξης. Τα άτομα με το σύνδρομο αυτό έχουν αργή ταχύτητα βάδισης και προβλήματα μνήμης, αν και δεν έχουν κινητική αναπηρία ή άνοια.
Άλλα 36 άτομα ανέπτυξαν το σύνδρομο κατά τη διάρκεια της μελέτης. Από τα άτομα με υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και έλλειψη ενθουσιασμού, το 35,5% εμφανίστηκε το σύνδρομο, σε σύγκριση με το 6,7% των ατόμων χωρίς αυτά τα προβλήματα. Οι ερευνητές προσέφεραν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου, όπως η ηλικία, η κατάθλιψη και άλλες συνθήκες υγείας, και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και έλλειψης ενθουσιασμού είχαν περισσότερες πιθανότητες. να αναπτύξουν το σύνδρομο από εκείνους που δεν είχαν προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη ελέγχου για θέματα ύπνου» σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης, Βικτουάρ Λερουά, από το Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης.
Πάντως οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι αυτά τα ζητήματα που σχετίζονται με τον ύπνο προκαλεί το σύνδρομο, δείχνει μόνο μια συσχέτιση. Επίσης, ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις ίδιες πληροφορίες για τον ύπνο τους, οπότε μπορεί να μην θυμούνται τα πάντα με ακρίβεια.
Πηγή: Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων