Αρχική Ελλάδα Η μελέτη της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανέλυσε στοιχεία από 15 βρετανικές και διεθνείς έρευνες, πολλές από τις οποίες εξέταζαν κατά πόσο το εμβόλιο προστατεύει από την μακρά COVID-19, ενώ άλλες εστίαζαν στην επίπτωση του εμβολιασμού σε όσους είχαν ήδη long COVID-19, αλλά δεν είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί. Το συμπέρασμα, σύμφωνα με το BBC και τον Guardian, είναι ότι τα εμβόλια, πέρα από το να μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης, νοσηλείας και θανάτου, μειώνουν επίσης περίπου στο μισό την πιθανότητα ότι κάποιος που θα μολυνθεί με κορονοϊό, δεν θα αναπτύξει συμπτώματα για μήνες όπως κόπωση, πονοκεφάλους, αδυναμία, μυϊκούς πόνους, ζαλάδες, δύσπνοια, απώλεια όσφρησης ή γεύσης κ.α. Επίσης, οι ανεμβολίαστοι με long COVID-19, οι οποίοι στη συνέχεια εμβολιάζονται πλήρως, έχουν κατά μέσο όρο λιγότερα ή πιο ήπια μακρόχρονα συμπτώματα, σε σχέση με όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της long COVID-19 φαίνεται μεγαλύτερη στους άνω των 60 ετών, ενώ η βελτίωση των συμπτωμάτων τους μπορεί να συμβεί είτε άμεσα είτε σταδιακά στην πορεία μερικών εβδομάδων. Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν έχουν επαρκή στοιχεία για να εξηγήσουν πώς ακριβώς ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα της long COVID-19. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα εμβόλια βοηθούν να εξαλειφθούν τα εναπομείναντα ίχνη του ιού στο σώμα, τα οποία μπορεί να πυροδοτήσουν χρόνια φλεγμονή. Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι ο εμβολιασμός εξισορροπεί καλύτερα την ανοσιακή απόκριση στα άτομα των οποίων τα συμπτώματα οφείλονται σε αυτοάνοση υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους.

Η μελέτη της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανέλυσε στοιχεία από 15 βρετανικές και διεθνείς έρευνες, πολλές από τις οποίες εξέταζαν κατά πόσο το εμβόλιο προστατεύει από την μακρά COVID-19, ενώ άλλες εστίαζαν στην επίπτωση του εμβολιασμού σε όσους είχαν ήδη long COVID-19, αλλά δεν είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί. Το συμπέρασμα, σύμφωνα με το BBC και τον Guardian, είναι ότι τα εμβόλια, πέρα από το να μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης, νοσηλείας και θανάτου, μειώνουν επίσης περίπου στο μισό την πιθανότητα ότι κάποιος που θα μολυνθεί με κορονοϊό, δεν θα αναπτύξει συμπτώματα για μήνες όπως κόπωση, πονοκεφάλους, αδυναμία, μυϊκούς πόνους, ζαλάδες, δύσπνοια, απώλεια όσφρησης ή γεύσης κ.α. Επίσης, οι ανεμβολίαστοι με long COVID-19, οι οποίοι στη συνέχεια εμβολιάζονται πλήρως, έχουν κατά μέσο όρο λιγότερα ή πιο ήπια μακρόχρονα συμπτώματα, σε σχέση με όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της long COVID-19 φαίνεται μεγαλύτερη στους άνω των 60 ετών, ενώ η βελτίωση των συμπτωμάτων τους μπορεί να συμβεί είτε άμεσα είτε σταδιακά στην πορεία μερικών εβδομάδων. Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν έχουν επαρκή στοιχεία για να εξηγήσουν πώς ακριβώς ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα της long COVID-19. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα εμβόλια βοηθούν να εξαλειφθούν τα εναπομείναντα ίχνη του ιού στο σώμα, τα οποία μπορεί να πυροδοτήσουν χρόνια φλεγμονή. Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι ο εμβολιασμός εξισορροπεί καλύτερα την ανοσιακή απόκριση στα άτομα των οποίων τα συμπτώματα οφείλονται σε αυτοάνοση υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους.

0
Η μελέτη της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανέλυσε στοιχεία από 15 βρετανικές και διεθνείς έρευνες, πολλές από τις οποίες εξέταζαν κατά πόσο το εμβόλιο προστατεύει από την μακρά COVID-19, ενώ άλλες εστίαζαν στην επίπτωση του εμβολιασμού σε όσους είχαν ήδη long COVID-19, αλλά δεν είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί.  Το συμπέρασμα, σύμφωνα με το BBC και τον Guardian, είναι ότι τα εμβόλια, πέρα από το να μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης, νοσηλείας και θανάτου, μειώνουν επίσης περίπου στο μισό την πιθανότητα ότι κάποιος που θα μολυνθεί με κορονοϊό, δεν θα αναπτύξει συμπτώματα για μήνες όπως κόπωση, πονοκεφάλους, αδυναμία, μυϊκούς πόνους, ζαλάδες, δύσπνοια, απώλεια όσφρησης ή γεύσης κ.α.  Επίσης, οι ανεμβολίαστοι με long COVID-19, οι οποίοι στη συνέχεια εμβολιάζονται πλήρως, έχουν κατά μέσο όρο λιγότερα ή πιο ήπια μακρόχρονα συμπτώματα, σε σχέση με όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της long COVID-19 φαίνεται μεγαλύτερη στους άνω των 60 ετών, ενώ η βελτίωση των συμπτωμάτων τους μπορεί να συμβεί είτε άμεσα είτε σταδιακά στην πορεία μερικών εβδομάδων.  Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν έχουν επαρκή στοιχεία για να εξηγήσουν πώς ακριβώς ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα της long COVID-19. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα εμβόλια βοηθούν να εξαλειφθούν τα εναπομείναντα ίχνη του ιού στο σώμα, τα οποία μπορεί να πυροδοτήσουν χρόνια φλεγμονή. Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι ο εμβολιασμός εξισορροπεί καλύτερα την ανοσιακή απόκριση στα άτομα των οποίων τα συμπτώματα οφείλονται σε αυτοάνοση υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους.

Επίθεση με χαρακτηριστικά οπαδικής βίας σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (12.02.2022) στην Ελευσίνα. Δύο νεαροί – ηλικίας 19 και 22 ετών – δέχθηκαν επίθεση από ομάδα 15 χούλιγκανς ενώ προχωρούσαν επί της οδού Κανελλοπούλου.

Ένας εξ αυτών γρονθοκόπησε τον 19χρονο αλλά κατάφερε να φύγει και να κρυφτεί σε παράπλευρο κατάστημα. Ο 22χρονος όμως δεν κατάφερε να ξεφύγει από την ομάδα των χούλιγκανς και άρχισαν να τον κλωτσούν και να τον χτυπούν στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Στη συνέχεια, τον εγκατέλειψαν ξυπόλυτο στον δρόμο, έχοντας αρπάξει και το τσαντάκι του, που περιείχε το κινητό του τηλέφωνο, την ταυτότητά του και 30 ευρώ.

Οι δράστες επιβιβάστηκαν σε τρία οχήματα – ένα εκ των οποίων ήταν λευκό- και διέφυγαν προς Ελευσίνα. Λίγο αργότερα στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο και μετέφερε τον 22χρονο στο «Αττικόν», με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.

Η έρευνα της Αστυνομίας συνεχίζεται, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι για το περιστατικό έχουν γίνει κάποιες προσαγωγές. Ταυτόχρονα οι αρχές ερευνούν τα αίτια της επίθεσης, αν δηλαδή η ομάδα χούλιγκαν επιτέθηκε στους δύο νεαρούς επειδή ήταν οπαδοί αντίπαλης ομάδας ή για να τους ληστέψουν.

Δεδομένο, θεωρείται, σύμφωνα και με τη δικογραφία, ότι οι δράστες ανήκουν σε οπαδικό σύνδεσμο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το βράδυ της Τετάρτης (16.02.2022) σημειώθηκε άλλο ένα περιστατικό με δύο νεαρούς στον ηλεκτρικό στο Μαρούσι, όταν τους πλησίασε μια ομάδα 15 ατόμων και άρχισαν να διαπληκτίζονται. Οι νεαροί δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους, ενώ ο ένας εξ αυτών κατάφερε να ειδοποιήσει την αστυνομία πριν να είναι πολύ αργά. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο και προχώρησαν σε έξι προσαγωγές.

Με πληροφορίες από MEGA και ΕΡΤ

www.newsit.gr