23.7 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η επόμενη πανδημία μπορεί να προκληθεί από αυτόν τον ιό

Αυτή τη στιγμή είναι ο πιο θανατηφόρος ιός που κυκλοφορεί στη γη σύμφωνα με εξέχοντες επιστήμονες και θα μπορούσε να οφείλεται σε αυτόν η επόμενη πανδημία

Πρόκειται για έναν ιό που προέρχεται από τα ζώα – όπως και σχεδόν 1,6 εκατομμύρια άλλοι που κυκλοφορούν σε ζώα και πτηνά. Περισσότεροι από μισοί από αυτούς τους ιούς έχουν την ικανότητα να μολύνουν ανθρώπους και πολλοί το κάνουν καθημερινά.

Παρότι η προηγούμενη πανδημία (αυτή του κορονοϊού) εξακολουθεί να προκαλεί (αυξανόμενα) κρούσματα, οι ειδικοί στη δημόσια υγεία προσπαθούν να προετοιμαστούν για την επόμενη. Από τους ιούς που κυκλοφορούν, τρεις οικογένειες είναι εκείνες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν πανδημία, αναφέρει το The Atlantic.

Κατά σειράν είναι:

Οι ιοί της γρίπης
Οι κορονοϊοί
Οι παραμυξοϊοί
Οι τρεις αυτές οικογένειες ιών μαζί συνιστούν «το τρίπτυχο του αναπνευστικού θανάτου», δήλωσε η Dr. Sara Cherry, καθηγήτρια Παθολογοανατομίας, Μικροβιολογίας & Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Πιο επικίνδυνοι οι παραμυξοϊοί

Από όλα τα παθογόνα, όμως, που μπορεί να μεταλλαχθούν και να «θερίσουν» τον ανθρώπινο πληθυσμό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα πιο επικίνδυνα είναι οι παραμυξοϊοί. Στην οικογένεια αυτή ανήκουν 75 διαφορετικοί ιοί που προκαλούν γνωστές ασθένειες, όπως:

Ιλαρά
Παρωτίτιδα (μαγουλάδες)
Λοιμώξεις του αναπνευστικού
Οι παραμυξοϊοί μεταλλάσσονται με πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι οι ιοί της γρίπης και οι κορονοϊοί, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο εξαπλώνονται γρήγορα μεταξύ των ανθρώπων.

Ο ιός Nipah

Από την οικογένεια των παραμυξοϊών, εκείνος που προβληματίζει περισσότερο για το ενδεχόμενο να προκαλέσει πανδημία είναι ο ιός Nipah. Προκαλεί θανατηφόρο εγκεφαλίτιδα και έχει ποσοστό θνησιμότητας από 40% έως 75%. Για λόγους συγκρίσεως, η θνησιμότητα από την παρούσα πανδημία της COVID-19 είναι κάτω από 1%.

Ο ιός Nipah έχει ενταχθεί από το 2018 στον κατάλογο με τα νοσήματα προτεραιότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Στον κατάλογο αυτόν συμπεριλαμβάνονται ασθένειες για τις οποίες υπάρχει επείγουσα ανάγκη έρευνας και ανάπτυξης φαρμάκων και εμβολίων.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρξε συρροή έξι κρουσμάτων του ιού Nipah στην Kerala της Ινδίας. Δύο από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Οι Αρχές της επαρχίας δημιούργησαν ζώνες ανάσχεσης, έκλεισαν σχολεία και εξέτασαν 1.288 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τους ασθενείς.

Ο ιός Nipah πιθανώς προήλθε από νυχτερίδες του γένους megabats (λέγονται και νυχτερίδες φρούτων ή ιπτάμενες αλεπούδες). Μόλυνε έναν ασθενή και εκείνος με τη σειρά του άλλα πέντε άτομα.

Μία μεγάλη δυσκολία με τον ιό Nipah, είναι να αποκωδικοποιηθεί το γενετικό υλικό του, αναφέρει ο Dr. Benhur Lee,  καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn στη Νέα Υόρκη. Και αυτό, διότι έχει πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και έως στιγμής λίγα κρούσματα. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει πολύ την ανάπτυξη ενός εμβολίου.

«Έτοιμοι να κάνουν το άλμα»

Αν και οι παραμυξοϊοί δεν έχουν ακόμα προκαλέσει πανδημία, φαίνονται έτοιμοι να κάνουν το άλμα στον ανθρώπινο πληθυσμό, λέει η Dr. Raina Plowright, καθηγήτρια Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης.

Ένα τέτοιου είδους σενάριο θα ήταν «απόλυτα καταστροφικό», κάνοντας την πανδημία του κορoνοϊού να μοιάζει ασήμαντη, τόνισε.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων