33.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Εύα Καϊλή: Την «καίνε» Le Soir και La Repubblica – Γνώριζε τα πάντα και ομολόγησε

Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο με χρηματισμό από το Κατάρ. Διεθνή ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η Εύα Καϊλή παραδέχθηκε πως γνώριζε για το κύκλωμα δωροδοκιών καθώς και την εμπλοκή του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, αλλά και του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι.

Δημοσίευμα της «La Repubblica», με τίτλο «Η ομολογία της Εύας Καϊλή: “Ήξερα για τις δραστηριότητες του Panzeri και τις βαλίτσες με τα χρήματα”», παρουσιάζει αποσπάσματα από την ομολογία της αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, τα καθήκοντα της οποίας έχουν ανασταλεί μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς με το Κατάρ. Η γνωστή ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι η 44χρονη πολιτικός ενώπιον των βελγικών αρχών γνώριζε για τόσο για τις δραστηρίοτητες του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, όσο και για του Αντόνιο Παντσέρι. «Είναι αλήθεια, ήξερα για τις δραστηριότητες του κ. Παντσέρι. Και ήξερα ότι στο σπίτι μου υπήρχαν βαλίτσες γεμάτες χρήματα» αναφέρουν τα πρακτικά.

«Η κατηγορούμενη παραδέχεται ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα», έγραψε ο δικαστής Μισέλ Κλες στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε κατά της Ελληνίδας ευρωβουλευτή στις 9 Δεκεμβρίου. «Δηλώνει ότι γνώριζε από το παρελθόν τις δραστηριότητες του συζύγου της (Φραντσέσκο Τζιόρτζι) με τον κ. Παντσέρι και ότι βαλίτσες με μετρητά πέρασαν από το διαμέρισμά της» αναφέρει το περιοδικό Knack.

Τις ίδιες πληροφορίες γύρω από την πολύκροτη υπόθεση παρουσιάζει και η γνωστή βελγική εφημερίδα «Le soir», η οποία μάλιστα αναφέρει ότι όταν η βελγική αστυνομία βρέθηκε στο σπίτι της Εύας Καϊλή, εκείνη τηλεφώνησε στον πατέρα της και του έδωσε εντολή να κρύψει τα χρήματα. Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας της 44χρονης πολιτικού εντοπίστηκε σε γνωστό ξενοδοχείο των Βρυξελλών με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά.

Η Εύα Καϊλή μπροστά στον ανακριτή Μισέλ Κλες, τον άνθρωπο που αποκάλυψε το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο με το Κατάρ, προσπάθησε – σύμφωνα με την «La Repubblica» – να περιορίσει τις δικές της ευθύνες. Κάτι που βρίσκεται σε κοινή γραμμή με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος στην ομολογία του τόνισε ότι εκείνη δεν είχε σχέση με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι τους.

Προσπάθησε να ειδοποιήσει τον Παντσέρι και δύο ευρωβουλευτές

Μετά την σύλληψη του συντρόφου της, η Εύα Καϊλή – σύμφωνα με τα δημοσιεύματα – επιχείρησε να προειδοποιήσει τον φερόμενο ενορχηστρωτή του κυκλώματος Αντόνιο Παντσέρι, αλλά και δύο ευρωβουλευτές. Αυτό εξηγεί, σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους «La Repubblica» και «Le soir», γιατί οι βελγικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψή της.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το δημοσίευμα του περιοδικού Knack, το οποίο αναφέρεται στην αντίδραση της Εύας Καϊλή μετά την έρευνα που έγινε στο σπίτι που διατηρεί με τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι στις Βρυξέλλες. «Η Καϊλή πανικοβλήθηκε. Η πρώην παρουσιάστρια όχι μόνο επικοινώνησε με τον πατέρα της αλλά, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, προσπάθησε επίσης να προειδοποιήσει τον κ. Παντσέρι, καθώς και δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αναφέρει το Knack, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τα ονόματα των ευρωβουλευτών.

Ο Παντσέρι κάνει λόγο για «δωράκια» στον Μαρκ Ταραμπέλα

Στο άρθρο του περιοδικού Knack, επίσης, αναφέρεται ότι ο Παντσέρι «κατηγόρησε τον ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα ως αποδέκτη “δώρων” από το Κατάρ», έγραψε ο ανακριτής στο ένταλμα σύλληψης του Παντσέρι συμπληρώνοντας ότι ο τελευταίος «ομολογεί εν μέρει τα γεγονότα» της διαφθοράς και των παρεμβάσεων υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου.

Σε επικοινωνία με τον δικηγόρο του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα για να σχολιάσει την κατηγορία του Πατσέρι, εκείνος απάντησε ότι «ο κ. Ταραμπέλα δεν έχει λάβει δώρα από κανέναν», είπε ο δικηγόρος προσθέτοντας ότι «δεν επηρεάστηκε για να πάρει αποφάσεις ή να πάρει θέσεις».

Στο επίκεντρο της έρευνας η Εύα Καϊλή

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στην εισαγγελία είναι πεπεισμένοι ότι η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι δεν έχουν πει ακόμα όλα όσα ξέρουν. Οι βελγικές αρχές φαίνεται επίσης να πιστεύουν ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι το επίκεντρο, ίσως και παρά τη θέλησή της, στις δραστηριότητες του κυκλώματος του Αντόνιο Παντσέρι. Υποστηρίζεται δε ότι η ομάδα «επένδυσε» εν γνώσει της Καϊλή: «Για να υποστηρίξει τα συμφέροντα του Μαρόκου και του Κατάρ – λένε – ο Παντσέρι και ο Τζιόρτζι επηρέασαν τους διορισμούς των μελών των επιτροπών αλλά και του αντιπροέδρου».

Αντιδράσεις για τις νέες αποκαλύψεις

Οι αποκαλύψεις γύρω από τα όσα είπε η Εύα Καϊλή ενώπιον των βελγικών αρχών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Βέλγου δικηγόρου. Το Knack σημειώνει ότι ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή έστειλε email το βράδυ της Δευτέρας στο οποίο έγραφε: «Προσωπικά είμαι εξοργισμένος που είχατε πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα. Είμαι ο μόνος που σέβομαι τους κανόνες;» Το να γράφεις για «μερικές ομολογίες» είναι, σύμφωνα με τον δικηγόρο, μια «μεροληπτική ερμηνεία».

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων