36.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

ΕΟΔΥ: Ο Ηλίας Μόσιαλος επικεφαλής της νέας επιστημονικής επιτροπής για τη Δημόσια Υγεία

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συγκροτεί μια ακόμη επιστημονική Επιτροπή, τo Συμβούλιο  Εμπειρογνωμόνων ακολουθώντας τα πρότυπα των διεθνών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (CDC).

Στην Επιστημονική Επιτροπή επικεφαλής θα είναι ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος και όπως έγινε γνωστό μέσω ανακοίνωσης σε αυτή συμμετέχουν «κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες παγκοσμίου κύρους, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και βέλτιστων επιστημονικών πρακτικών σε θέματα Δημόσιας Υγείας».

Πρόκειται, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, για ένα καίριο βήμα της νέας διοίκησής του, υπό τον καθηγητή Παιδιατρικής Θεοκλή Ζαούτη, προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του Οργανισμού και τη λειτουργία του στα πρότυπα των διεθνών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (CDC).

Ο κ. Ζαούτης επισημαίνει πως «η πανδημία Covid-19 ανέδειξε την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η Δημόσια Υγεία και έδωσε μια ισχυρή ώθηση για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτό το έργο στρατηγικά και αποτελεσματικά για τον ΕΟΔΥ, έχουμε αναπτύξει έναν οδικό χάρτη για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, ώστε να λειτουργεί ως σύγχρονο CDC. Η συγκρότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι περήφανος που κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες, από την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας προκειμένου να μεταφέρουν τεχνογνωσία και να φέρουν την έρευνα στο επίκεντρο για τη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας».

Τα μέλη του Συμβουλίου συνιστούν ευρύ φάσμα καταξιωμένων επιστημόνων, εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και επιδημιολόγων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στους τομείς των πολιτικών υγείας, των μεταδιδόμενων νόσων, των χρόνιων ασθενειών, της ετοιμότητας έναντι πανδημιών, της στατιστικής και της διαχείρισης των big data στην υγεία. Ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί.

Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων ΕΟΔΥ: Τα μέλη

Πρόεδρος: Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στην έδρα Brian Abel-Smith του London School of Economics (LSE) (Chair), αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Υγείας και Διευθυντής του Τμήματος Υγείας του LSE.

Μέλη:

Ευφροσύνη Γκρανιά-Κλώτσα, Consultant, Infectious Diseases and Epidemiologist στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge

Στέφανος Καλές, καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Διευθυντής Προγράμματος του Ομοσπονδιακού Τμήματος Ιατρικής Εργασίας στο Harvard T.H. Chan School of Public Health

Αγγελική Καραΐσκου, νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων, Διεύθυνση Ασφάλειας και Διαχείρισης Κινδύνων Νοσηλευτικών Μονάδων – ΟΔΙΠΥ

Μανώλης Κέλλης, καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ, μέλος του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) και του Broad Institute του ΜΙΤ και του Harvard

Δημήτρης Κοντογιάννης, αναπληρωτής επικεφαλής και καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας

Ιωάννης Hodges-Μαμελετζής, επικεφαλής του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουκρανία

Ελένη Ναστούλη, καθηγήτρια Ιολογίας και Σύμβουλος επί τιμή για παιδιατρικά λοιμώδη νοσήματα στο Νοσοκομείο Great Ormond Street, Διευθύντρια του Τμήματος Κλινικής Ιολογίας του Νοσοκομείου του University College του Λονδίνου

Νικόλας Παπαδόπουλος, καθηγητής Ογκολογίας και Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins

Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια της Γ ’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν»

Γιώργος Παπαζήσης, επίκουρος καθηγητής Βασικής και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Έφη Πολυζωγοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Επείγουσας Ιατρικής στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθύντρια ΕΣΥ Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν»

Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πέτρος Σφηκάκης, καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας, Διευθυντής Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής & Μονάδος Ρευματολογίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο (πρώην Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Αθηνών Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών)

Νικόλαος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Γεράσιμος Φιλιππάτος, καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων θα παρέχει στον ΕΟΔΥ τεχνική καθοδήγηση και υποστήριξη σε όποιο πεδίο ζητείται κάθε φορά, ενώ θα συγκαλείται από τον ΕΟΔΥ κατά περίπτωση για την εξέταση και διατύπωση τεχνικών συστάσεων επί ζητημάτων που κρίνονται ως κρίσιμα για τη Δημόσια Υγεία.

Θα ακολουθήσουν ανάλογες παρεμβάσεις από τον ΕΟΔΥ στα συστήματα επιτήρησης της Δημόσιας Υγείας, στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων που σχετίζονται με τις υπηρεσίες υγείας (ΗΑΙs) και της αντιμικροβιακής αντοχής (AMR).

Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση στη δημιουργία επίσημου δικτύου εργαστηριακής παρακολούθησης και απόκρισης και στην πρόληψη των χρόνιων παθήσεων. Απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση επιστημονικού κύρους του Οργανισμού και η ευθυγράμμιση με το όραμα και την αποστολή του.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων