33.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

«Εμφύλιος» στο ΚΙΝΑΛ για τους Ποινικούς Κώδικες – Διαφοροποιήση Λοβέρδου, παραίτηση Γιαννακοπούλου, «καρφιά» Σκανδαλίδη

Διαφοροποιήσεις και παραιτήσεις… προκαλεί στο ΚΙΝΑΛ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις τροποποιήσεις του Π.Κ. και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Μετά την πρωινή διαφοροποίηση του υποψήφιου για την προεδρία του κόμματος Ανδρέα Λοβέρδου, ήρθε κι εκείνην της Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Διαφωνώντας με την κοινοβουλευτική γραμμή να ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ «παρών» στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως «ψηφίζω την αυστηροποίηση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα (πχ βιασμό ανηλίκου) χωρίς “ναι μεν αλλά”, χωρίς αστερίσκους. Γιατί τώρα είναι η ώρα της αλήθειας».

Λίγη ώρα μετά, στην ίδια γραμμή με τον υποψήφιο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ βρέθηκε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία παραιτήθηκε από την θέση της ειδικής αγορήτριας του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι η θέση του κόμματος και επί Φώφης Γεννηματά ήταν υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ένα έντονο εσωκομματικό παρασκήνιο, με τη Νάντια Γιαννακοπούλου να καταλογίζει αλλαγή στάσης, που έχει να κάνει με βουλευτικές ισορροπίες βάσει πολιτικών οδεύσεων και όχι θέσεων αρχών.

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ φέρεται να αισθάνθηκε ότι “αδειάσθηκε” από την απόφαση της γραμμής για “παρών” που ξαφνικά προέκυψε από την συνεδρίαση του ΚΤΕ παρά το ότι η θέση που είχε συμφωνηθεί αρχικά στην σύσκεψη με τους τομεάρχες και τον διευθυντή της ΚΟ ήταν να  “υπέρ” της αυστηροποίησης των ποινών. Κάτι άλλωστε που είχε κάνει  τη Νάντια Γιαννακοπούλου να τοποθετηθεί με αυτή την κατεύθυνση και κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου φέρεται να έχει αποστείλει επιστολή στον διευθυντή της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ όπου δηλώνει την παραίτησή της από την θέση της ειδικής αγορήτριας του κόμματος στο νομοσχέδιο και να εξηγεί τους λόγους που δεν της επιτρέπουν να υπερασπιστεί  το “παρών” στο νομοσχέδιο.

Σκανδαλίδης: «Δεν κάνουμε νομικό ακτιβισμό ούτε αντιπολίτευση πλάκας»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει επί της αρχής του το νομοσχεδίου αλλά μόνο διατάξεις που αυστηροποιούν τις ποινές για ειδεχθή εγκλήματα, όπως βιασμοί ανηλίκων, ανθρωποκτονίες, γυναικοκτονίες.

«Εμείς δεν κάνουμε νομικό ακτιβισμό, δεν κάνουμε αντιπολίτευση της πλάκας, ψηφίζουμε “παρών”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης απαντώντας εμμέσως στον Ανδρέα Λοβέρδο, που νωρίτερα είχε στηρίξει το νομοσχέδιο του υπουργείο Δικαιοσύνης, ανακοινώνοντας ότι διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή του κόμματός του και θα το υπερψηφίσει.

«Το δίλημμα δεν είναι η αυστηροποίηση των ποινών ή η συνέχιση της εγκληματικότητας. Το ζητούμενο είναι, όπου χρειάζεται να υπάρξει αυστηροποίηση, όπως στα σεξουαλικά εγκλήματα ή τις ανθρωποκτονίες -χωρίς ευθεία ή έμμεση κατάργηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιό σας δεν δίνει μια συνεκτική σύγχρονη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εγκληματικότητας», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης και συμπλήρωσε: «Εμείς δεν κάνουμε νομικό ακτιβισμό, γι’ αυτό σταθμίζουμε τη θέση μας, δηλώνοντας “παρών” επί της αρχής, και θα δώσουμε το βάρος μας στα άρθρα, ψηφίζοντας επί της ουσίας της πολιτικής και όχι βάσει μικροκομματικών συμφερόντων που είναι η πάγια τακτική της ΝΔ».

Συνέχισε την επίθεση του στη ΝΔ, υπογραμμίζοντας: «Τις αποχρώσεις του “ναι, όχι, παρών”, εσείς τις δημιουργήσατε με τα βαρίδια που βάζετε στο νομοσχέδιο. Η δική μας κοινοβουλευτική ομάδα αγωνίζεται να κρατήσει τα θετικά και δεν κάνει αντιπολίτευση πλάκας. Μακάρι και εσείς στη ΝΔ να κάνετε εξονυχιστικό διάλογο και να κάνετε την αυτοκριτική σας. Θα ήταν έτσι η δική σας συμβολή στην καλύτερη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δεν μπορεί να νομοθετείτε με βάση την πρόσκαιρη επικαιρότητα».

Αιχμηρός όμως ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης και για τις αναφορές που έγιναν στη Φώφη Γεννηματά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επιλέξατε να εμπλέξετε και τη Φώφη Γεννηματά. Πράγματι εξέφρασε την επιθυμία αυστηροποίησης των ποινών στα σεξουαλικά εγκλήματα για αυτό υπερψηφίζουμε τις συγκεκριμένες διατάξεις. Όμως η τυφλή καταστολή, η συντηρητική αντίδραση είναι άλλο πράγμα… Η αυστηροποίηση των ποινών από μόνη της, δεν είναι μεταρρύθμιση».

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων