Το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) συμπλήρωσε πέντε χρόνια λειτουργίας, γιορτάζοντας την πολυεπίπεδη συμβολή του στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Το Κέντρο «Αρχιμήδης», που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, φιλοδοξεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ακαδημαϊκής έρευνας και αγοράς, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών που μπορούν να εξελιχθούν σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Με αυτήν τη στόχευση, οργανώθηκε σε δύο βασικούς πυλώνες:
– Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας (Technology Transfer Office).
– Επιχειρηματικός Επιταχυντής (Business Accelerator).
Αυτές οι δομές ενισχύουν τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με τη βιομηχανία, αξιοποιώντας τα ερευνητικά αποτελέσματα και προωθώντας την επιχειρηματικότητα.
Απολογισμός πενταετίας – Σημαντικά επιτεύγματα
Τα επιτεύγματα της λειτουργίας, σύμφωνα με στοιχεία από την ιστοσελίδα του, είναι:
– Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας: Διακόσιοι ογδόντα ωφελούμενοι, 61 εφευρέσεις, 77 αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, 5 τεχνοβλαστοί.
– Επιχειρηματικός Επιταχυντής: Εκατόν τριάντα επιχειρηματικές ομάδες, 360 ωφελούμενοι, 32 startups, 850 ώρες coaching & mentoring.
Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη λειτουργία του, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος», στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ερευνητές, φοιτητές, αλλά και συνεργάτες από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Την εκδήλωση «άνοιξε», με χαιρετισμό, ο αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου «Αρχιμήδης», καθηγητής Αριστείδης Σάμιτας, ο οποίος αναφέρθηκε στους βασικούς στόχους του Κέντρου και στην επιτυχή πορεία τα πρώτα πέντε έτη λειτουργίας του με πληθώρα πατεντών και ίδρυση τεχνοβλαστών, ενώ παράλληλα υποστήριξε και ωρίμασε δεκάδες επιχειρηματικές ιδέες. Τόνισε, επιπλέον, τη σημαντική στήριξη που έχουν προσφέρει προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Παιδείας στη λειτουργία και ανάπτυξη του Κέντρου, παράλληλα με τη χρηματοδότηση από τα ερευνητικά χρήματα του πανεπιστημίου.
Στον χαιρετισμό του, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΚΠΑ, καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης, σημείωσε ότι τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας και οι επιχειρηματικοί επιταχυντές στα ΑΕΙ είναι απαραίτητες δομές τόσο για την εφαρμογή της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο όσο και για τον μετασχηματισμό των περιφερειακών οικονομιών της ΕΕ με ενσωμάτωση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στις επιχειρήσεις και το Κέντρο «Αρχιμήδης» έχει συνεισφέρει πολλαπλά τόσο στη διαμόρφωση του πλαισίου όσο και στην υποστήριξη αυτής της προσπάθειας εντός του ΕΚΠΑ.
Στο, χαιρετισμό που απεύθυνε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, έδωσε έμφαση στη στήριξη του υπουργείου σε δομές και δράσεις μεταφοράς τεχνολογίας, μέσω της οποίας το Κέντρο «Αρχιμήδης» έχει καταξιωθεί ως «γέφυρα» που ενώνει την πανεπιστημιακή έρευνα με την αγορά και την οικονομία, αναδεικνύοντας επιτυχημένα παραδείγματα μεταφοράς καινοτομίας από το εργαστήριο στην αγορά, με τη δημιουργία τεχνοβλαστών που διακρίνονται στο ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων.
Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, στον χαιρετισμό της, μίλησε για τη δραστηριότητα που αναπτύσσει το Κέντρο «Αρχιμήδης», η οποία δείχνει ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος, το οποίο λειτουργεί σε επαφή με την αγορά και την κοινωνία. «Στο ΕΒΕΑ επενδύουμε συστηματικά στην ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας με το ΕΚΠΑ και το Κέντρο “Αρχιμήδης” ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να συνδέσουμε δημιουργικά την ερευνητική γνώση με το επιχειρηματικό ταλέντο και να βοηθήσουμε την καινοτομία να ανθίσει, με οφέλη για όλους», επεσήμανε.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε σε βίντεο ο απολογισμός των δράσεων του Κέντρου «Αρχιμήδης» και στη συνέχεια, σε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ο καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης, συνιδρυτής του τεχνοβλαστού Track4Value, η επίκουρη καθηγήτρια Καλλιόπη Γκούσκου, συνιδρύτρια του τεχνοβλαστού Genosophy, ο καθηγητής Γεώργιος Βουγιουκαλάκης και ο συνιδρυτής της Run4More, Σωκράτης Αγγελακόπουλος, συνιδρυτής της Run4More, αναδείχθηκε η προστιθέμενη αξία των υπηρεσιών του Κέντρου «Αρχιμήδης» για την προστασία και αξιοποίηση της πανεπιστημιακής έρευνας και την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Την εκδήλωση «έκλεισε» ο ομότιμος καθηγητής Νικόλαος Μυλωνάς, ακαδημαϊκός σύμβουλος του Κέντρου «Αρχιμήδης» και πρωτεργάτης στην ίδρυση και λειτουργία της δομής, ο οποίος παρουσίασε τους στόχους του Κέντρου για την επόμενη πενταετία, που ευθυγραμμίζονται και υπηρετούν τον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Πηγή: Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων