16.7 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Εκλογές 2023 – Κυριάκος Μητσοτάκης: Παράθυρο και για νέα μέτρα – «Στις δεύτερες εκλογές βεβαίως και θα κάνω debate με τον Τσίπρα»

Συνέντευξη στον ΑΝΤ1 παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε μάλιστα λίγες ώρες μετά τις νέες εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει των εκλογών με τρία νέα μέτρα για τους νέους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους δημοσίους υπαλλήλους.

«Οι εκλογές που έχουμε είναι οι μόνες που έχουμε μπροστά μας και το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει τι θα κάνω με την εντολή», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Για το τι θα πράξει αν πάρει μεγάλο ποσοστό κοντά στο 35% και αν θα συνεργαστεί με το Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι τους χωρίζουν πολλά και δεν διαφαίνεται περιθώριο συνεργασίας.

«Το καλύτερο σενάριο για την χώρα είναι μια σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση στον τόπο» είπε ακόμα.

Τόνισε ακόμα ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν δέχτηκε να τον συναντήσει όταν εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν έναν κοινό στόχο να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

«Διεκδικώ την αυτοδυναμία και μπορώ να την πετύχω», είπε για την δεύτερη κάλπη.

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες και αν ήταν ψηφοθηρικά απάντησε: «θα μας επιτρέψετε να ανακοινώνουμε τα μέτρα όταν κρίνουμε εμείς». Για το Freedom Pass για τους νέους είπε ότι είδαν πως πήγαινε καλά και γι’ αυτό μονιμοποιήθηκε και θα είναι εφάπαξ.

Για το αν περιμένουμε και άλλες εξαγγελίες τόνισε ότι αυτό που γίνεται είναι να εξειδικεύονται τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Όσον αφορά στο αν χρειάζεται έγκριση από την Κομισιόν για τα μέτρα που ανακοινώνονται υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται έγκριση για μέτρα που είναι στα πλαίσια των δημοσιονομικών ορίων.

Χαρακτήρισε επίσης ανεφάρμοστα τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ακρίβεια είπε ότι η λύση δεν είναι η μείωση του ΦΠΑ αλλά η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης με τις αυξήσεις μισθών και τις μειώσεις φόρων. «Η ακρίβεια θα αρχίσει να υποχωρεί αλλά οι αυξήσεις στους μισθούς θα παραμείνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Για το νόμο Κατρούγκαλου και γιατί δεν καταργήθηκε είπε ότι «είχαμε δεσμευθεί ότι θα αποκαταστήσουμε αδικίες από το νόμο αυτό».

Για την κατάσταση της οικονομίας ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα επιτρέψει να κυλήσουμε σε δημοσιονομική αστάθεια και πως το πλεόνασμα κάθε φορά θα επιστρέφεται στην κοινωνία.

Για τα όσα συμβαίνουν στα δεξιά της ΝΔ διέψευσε ότι υπάρχουν επαφές με στελέχη της άκρας δεξιάς λέγοντας ότι είναι αστειότητες. Μίλησε για κατασκευασμένα σενάρια, τόσο για τις δημοσκοπήσεις αλλά και για αποστασίες. «Εμείς κάναμε μια ουσιαστική νομοθετική παρέμβαση και απαγορεύσαμε στους φονιάδες της Χρυσής Αυγής να κατέβουν στις εκλογές. Εγώ είχα καταλάβει ότι όλοι ήθελαν να μην κατέβει στις εκλογές. Κάποιοι όμως ενοχλήθηκαν και ήθελαν την Χρυσή Αυγή στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας δεν δείχνει καμία ικανοποίηση που η Χρυσή Αυγή δεν κατεβαίνει στις εκλογές».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι δυο κόμματα επέλεξαν να δώσουν την μάχη και κάποιοι ήταν απόντες. «Ο Κασιδιάρης δεν θα είναι στη Βουλή. Η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μόνο με βουλευτές που είναι εκλεγμένοι από τη ΝΔ».

«Τρεις μέρες οι ένοικοι της κεντροαριστερής πολυκατοικίας τσακώνονται για το ποιος είναι ο ιδεολογικός πατέρας τους», είπε αναφερόμενος στην κόντρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Για τις παρακολουθήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι έχουν ληφθεί μέτρα και έχουν μπει δικλείδες ασφαλείας. «Αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη για τα κακώς κείμενα που προέκυπταν κατά καιρούς», σημείωσε ακόμα.

Πολιτική δεν κάνουμε με συναισθήματα, είπε και πάλι ερωτηθείς για τον Νίκο Ανδρουλάκη και τόνισε ότι δεν είναι προσωπικό το ζήτημα αλλά και βαθιά πολιτικό. «Όλη η στάση του ΠΑΣΟΚ δείχνει ένα κόμμα που αρέσκεται να αναβιώσει το ΠΑΣΟΚ του 80 μόνο που τώρα είμαστε στο 2023. Είναι περισσότερα αυτά που μας χωρίζουν από αυτά που μας ενώνουν με το ΠΑΣΟΚ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και υπογράμμισε το εξής: ο μόνος τρόπος να μην κυβερνήσουν Τσίπρας, Βαρουφάκης και Ανδρουλάκης είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ. Ο κ. Βαρουφάκης με την Δήμητρα είναι ένα ενδεχόμενο, προειδοποίησε.

Στις δεύτερες εκλογές θα κάνω debate με τον Τσίπρα

Για το debate και τους κανόνες που έχουν τεθεί παραδέχθηκε ότι είναι σκληρό το πλαίσιο αλλά είπε ακόμα ότι είναι μια ευκαιρία για όλα τα θέματα της επικαιρότητας να τοποθετηθούν οι αρχηγοί. Πως για παράδειγμα αντιλαμβάνονται την προοδευτική διακυβέρνηση.

Για το όχι στο debate με Τσίπρα απάντησε: «οι εκλογές αυτές είναι απλής αναλογικής και πρέπει να συμμετέχουν όλα τα κόμματα στο debate.

Οι επόμενες εκλογές επειδή υπάρχει το μπόνους και αφορά τους δυο πρώτους βεβαίως και πρέπει να γίνει debate».

Οι τριετίες θα ξεπαγώσουν όταν ο μέσος όρος της ανεργίας πέσει κάτω από το 10%

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα το δημογραφικό και για τον λόγο αυτό είπε ότι ανακοίνωσε και τα επιδόματα τέκνων στο δημόσιο, χθες. Αναφέρθηκε επίσης στα άλλα προγράμματα στήριξης των οικογενειών που στόχο έχουν να ενισχύσουν τις εργαζόμενες μητέρες. «Θα επιμείνουμε σε αυτή την πολιτική για να αντιστρέψουμε την δημογραφική γήρανση στον πληθυσμό μας», υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις τριετίες και αν θα έχουν αναδρομική ισχύ και απάντησε: «οι τριετίες θα ξεπαγώσουν όταν ο μέσος όρος της ανεργίας θα πέσει κάτω από το 10%. Είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε, σημείωσε και πρέπει να το δούμε και θα επιδιώξουμε και συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους όπως έγινε και με τον κατώτατο μισθό».

Η Χάγη δεν είναι κοντά

Όσον αφορά στις διεκδικήσεις της Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει μια βασική διαφορά με την Τουρκία που είναι γεωπολιτική. «Αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο. Γι’ αυτό είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την Τουρκία και αν τα καταφέρουμε να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Δεν θα συζητήσω θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών ή συνεκμετάλλευσης των νησιών, είμαι κατηγορηματικός» είπε. «Σε θέματα οικονομικής ή περιβαλλοντικής συνεργασίας αν μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας είμαι ανοικτός. Η Χάγη δεν είναι κοντά», είπε. Τόνισε ακόμα ότι δεν έχει αυταπάτες και δεν είναι σίγουρος ότι το κλίμα εκτόνωσης που προέκυψε μετά τον σεισμό θα υπάρχει και μετά τις εκλογές.

«Η Τουρκία θα μας απασχολεί με την αναθεωρητική της πολιτική και μετά τις εκλογές», εκτίμησε.

www.newsit.gr
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων