26 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Εισβολή στην Ουκρανία: Σε «τροχιά» το σχέδιο Πούτιν – «Μας ζήτησαν βοήθεια Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ»

Οι ηγέτες των αποσχισθεισών από την Ουκρανία «Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ» Ντενίς Πουσίλιν και Λεονίντ Πάσετσνικ ζήτησαν με επιστολές τους στρατωτική βοήθεια από τον πρόεδρο της Ρωσίας για να αποκρούσουν την «επίθεση της Ουκρανίας», ανακοίνωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, και με σκοπό επίσης να αποτραπεί η ύπαρξη θυμάτων μεταξύ των αμάχων και μια ανθρωπιστική καταστροφή, οι ηγέτες των δύο Δημοκρατιών, βάσει των άρθρων 3 και 4 των Συμφώνων Φιλίας, Συνεργασίας και Αλληλοβοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Δημοκρατιών τους, ζητούν από τον πρόεδρο της Ρωσίας να παράσχει βοήθεια στην απόκρουση της επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων και σχηματισμών της Ουκρανίας», αναφέρεται στις γραπτές εκκλήσεις τους, σύμφωνα με τον Πεσκόφ.

Βάσει σχεδίου…

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το σχέδιο του Πούτιν δουλεύει… ρολόι. Κι αυτό καθώς οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι παρά… ό, τι ακριβώς ήθελε να πετύχει ο Ρώσος Πρόεδρος όταν αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Ντονμπάς (σ.σ. που περιλαμβάνει Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ).

Η απόφασή του αυτή θα αποτελούσε το «όχημα» για μια εισβολή στην Ουκρανία, καθώς έχοντας αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις περιοχές αυτές, θα μπορούσε πια να «μπει» ως σύμμαχός τους. Δηλαδή αυτό ακριβώς που συμβαίνει τώρα με τις επιστολές που του έστειλαν οι ηγέτες των αποσχισθεισών περιοχών με τις οποίες ζητούν την στρατιωτική του βοήθεια…

Θυμίζουμε πως νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν και οι Δυτικοί ηγέτες επέμεναν πως «είναι πιθανή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες 48 ώρες», ενώ τα πράγματα στην Ουκρανία είναι οριακά, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης να «περνά» το βράδυ της Τετάρτης, 23.02.2022, από το Κοινοβούλιο (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά τι σημαίνει).

Πόλεμος στην Ουκρανία

Τι λένε οι επιστολές

Στις επιστολές των δύο αποσχιστών ηγετών, κατά το Κίεβο, αναφέρεται ότι «λόγω της όξυνσης της κατάστασης και των απειλών από πλευράς Κιέβου, οι πολίτες των Δημοκρατιών είναι αναγκασμένοι σήμερα να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους», ενώ «υπό τις συνθήκες παρατεινόμενης στρατιωτικής επίθεσης από πλευράς των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας οι Δημοκρατίες υφίστανται καταστροφές των βιομηχανικών και αστικών υποδομών, των σχολείων, νοσοκομείων, παιδικών σταθμών και το πιο τρομακτικό είναι οι απώλειες μεταξύ των αμάχων, μεταξύ των οποίων και παιδιά».

«Οι ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου μαρτυρούν την έλλειψη επιθυμίας του να τερματίσει τον πόλεμο στο Ντονμπάς», αναφέρεται στο κείμενο των επιστολών, που ανέγνωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

«Το Κίεβο συνεχίζει να αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία του στη γραμμή του μετώπου, εξασφαλίζοντας μάλιστα ολόπλευρη υποστήριξη, μεταξύ άλλων και στρατιωτική από τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη. Το καθεστώς του Κιέβου στοχεύει στην στρατιωτική λύση της σύγκρουσης», υποστηρίζεται από τους ηγέτες των ρωσόφωνων του Ντονμπάς στις γραπτές εκκλήσεις τους προς τον Πούτιν, όπου επίσης εκφράζεται η ευγνωμοσύνη των ιδίων και των λαών τους για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους από τη Ρωσία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διευκρινίσεις από τη ρωσική προεδρία εάν, πότε και πώς θα παρασχεθεί η ρωσική στρατιωτική βοήθεια στους αιτούντες.

Λίγο νωρίτερα ο ηγέτης του Ντονιέτσκ Ντενίς Πουσίλιν κάλεσε το Κίεβο να απομακρύνει εθελουσίως τις δυνάμεις του από τη διαχωριστική γραμμή και να εγκαταλείψει το έδαφος της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας Ντονιέτσκ».

Στρατιωτική κινητικότητα

Εν τω μεταξύ διεθνή ΜΜΕ επικαλούνται τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας που λένε πως εντόπισαν ρωσικά άρματα μάχης κοντά στο Χάρκοβο και σε όλη την περιφέρεια του Ντονμπάς…

Την ίδια ώρα, ρωσικές ειδικές δυνάμεις χωρίς σημαία και διακριτικά κινούνται προς την συνοριακή περιοχή Μαρινόφκα, όπως μεταδίδει η εφημερίδα BILD.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ανακάλυψε περίπου 300 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα των ειδικών δυνάμεων «Spetsnaz», τις οποίες περιγράφει ως τον «μυστικό στρατό» της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, να κινούνται από τα ρωσικά σύνορα προς το Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μάρτυρες που επικαλείται και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κάνουν λόγο για δύο στρατιωτικά κονβόι χωρίς διακριτικά, τα οποία περιλαμβάνουν 9 τεθωρακισμένα, ένα άρμα μάχης, βυτιοφόρα και φορτηγά, και προχωρούν με δύο διαφορετικές οδηγίες από τα ρωσικά σύνορα προς το Ντονέτσκ. Τα ρωσικά οχήματα είναι, επισημαίνεται, τα ίδια που πήραν τον έλεγχο της Κριμαίας το 2014, με την άφιξη των λεγόμενων «μικρών πράσινων ανδρών».

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων