24.5 C
Athens
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Δίκη Λιγνάδη: Ξεκινά η εξέταση του 27χρονου από την υπεράσπιση

Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα (04.03.2022) η δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, για τέσσερις βιασμούς, τριών ανηλίκων και ενός νεαρού άνδρα. Η αποδεικτική διαδικασία άρχισε χθες με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, φερόμενου θύματος, του ηθοποιού και σκηνοθέτη, ο οποίος κατήγγειλε πως βιάστηκε σε ηλικία σχεδόν 16 ετών.

Ο μάρτυρας δεν έχει ολοκληρώσει την κατάθεση του, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα με τις ερωτήσεις συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας και υπεράσπισης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα αναμένεται η εξέταση του μάρτυρα από τον Αλέξη Κούγια, δικηγόρο του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος, χθες, όπως πράττει εδώ και ένα και πλέον χρόνο, δήλωσε κατηγορηματικά ότι αρνείται τις κατηγορίες για τους τέσσερις βιασμούς και πως «είναι αθώος».

Ο νεαρός έχει καταθέσει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου τον τρόπο με τον οποίο γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη, τους λόγους που τον οδήγησαν στο να αρχίσει να κάνει παρέα μαζί του και έχει περιγράψει πως ο Δημήτρης Λιγνάδης τον βίασε μέσα στο διαμέρισμά του στο Μεταξουργείο.

Μάλιστα περιέγραψε πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά αφού πρώτα είχε καταναλώσει αλκοόλ και κάνναβη τα οποία του πρόσφερε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης.

«Ήθελα να μιλήσω αλλά δεν μπορούσα. Έχασα τις αισθήσεις μου μετά από αυτό. Παίζει να κράτησε ένα δυο, τρία λεπτά. Έχασα τις αισθήσεις μου. Ξύπνησα την επόμενη ημέρα, με κάτω το παντελόνι και το εσώρουχό μου. Ήμουν έξω στο μπαλκόνι, κοίτα γύρω μου να δω αν ήταν ο κατηγορούμενος. Δεν ήταν. Εκείνη τη στιγμή ένιωθα πολύ φόβο. Ήθελα να τρέξω να βρω έξω. Ντύθηκα πολύ γρήγορα, δεν τον είδα στο σαλόνι και άνοιξα την πόρτα και έφυγα. Πήγα στον φίλο μου, χτύπησα μου άνοιξε και μπήκα μέσα. Δεν είπα σε κανέναν τίποτα, δεν ήξερα τι είχε συμβεί. Θυμόμουν τα τελευταία λεπτά πριν λιποθυμήσω αλλά ήξερα ότι ο κατηγορούμενος με είχε βιάσει. Δεν με ρώτησε τίποτα. Μπήκα να κάνω μπάνιο» ήταν τα λόγια του 27χρονου σήμερα άνδρα ο οποίος κατοικεί πλέον μόνιμα στο εξωτερικό.

Προβλήματα λόγω χωρητικότητας

Σε κάθε περίπτωση, η περιορισμένης χωρητικότητας δικαστική αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα στην παρουσία ακροατών και δημοσιογράφων στη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, όπως και σε μια σειρά από άλλες δίκες που έχουν διεξαχθεί τη τελευταία διετία, ιδίως μετά τη λήψη μέτρων και για την πανδημία του κορωνοιού.

Χθες, η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε πως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα επιτρέπεται η είσοδος έως πέντε διαπιστευμένων δημοσιογράφων του υπουργείου Δικαιοσύνης, αρμόδιων για την κάλυψη δικαστικών θεμάτων. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της πολιτικής αγωγής να προβλεφθεί και έκτη θέση για το Διεθνές Παρατηρητήριο.

Η ΕΣΗΕΑ μάλιστα χθες ζήτησε εκ νέου από την Πρόεδρο Πρωτοδικών και τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, την είσοδο μεγαλύτερου αριθμού δημοσιογράφων και την αλλαγή της αίθουσας, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιότητα σε δίκες με αυξημένο ενδιαφέρον. Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή « τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας είναι σεβαστά και γι’ αυτό η λύση που έχουμε προτείνει και στο παρελθόν, με αφορμή άλλες δίκες αυξημένου ενδιαφέροντος, είναι η επιλογή μεγαλύτερων αιθουσών. Αυτό ισχύει όχι μόνο για την τρέχουσα δίκη Λιγνάδη για την οποία ζητούμε να επιτραπεί η είσοδος σε μεγαλύτερο αριθμό δημοσιογράφων, αλλά και για άλλες σημαντικές δίκες που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες. Είναι καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, αλλά και των δημοσιογράφων, οι οποίοι προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

www.newsit.gr
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων