27.5 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΔΕΘ: Νέα «σελίδα» για την Υγεία με αυξήσεις μισθών αλλά και προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία

Αύξηση στους μισθούς 20.000 νοσοκομειακών γιατρών κατά 10% ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, ενώ τόσο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εξήγγειλαν μια σειρά από δράσεις και μεταρρυθμίσεις, στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.

Οι απολαβές των νοσοκομειακών γιατρών αναπροσαρμόζονται και έρχεται «αναμόρφωση ειδικού μισθολογίου 20.000 γιατρών ΕΣΥ με αύξηση μισθού και επιδομάτων ευθύνης – μεσοσταθμικά κατά 10%»

«Για να μη φύγει έξω ο νέος γιατρός πρέπει να δίνουμε καλό μισθό εδώ στο νοσοκομείο. Βλέπω τα καθήκοντά μας ως μια διαρκή μάχη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι η μάχη με τον Covid έβαλε τα θεμέλια για ένα νέο σύστημα υγείας.

Στο μεταξύ, το πρωί είχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη η διασφάλιση 6.000 θέσεων υγειονομικών για το 2022 και ο αντίστοιχος αριθμός θέσεων για το 2023. Επίσης, ξεκαθάρισε πως τα 10.000 – 12.000 άτομα επικουρικό προσωπικό θα παραμείνουν στα νοσοκομεία.

«Έχουμε διασφαλίσει 350 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για δευτεροβάθμια, αλλά θα έχουμε και για ψυχική υγεία όπου μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε τη λειτουργία νέων μονάδων ψυχικής υγείας. Την επόμενη εβδομάδα έρχεται το νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κυρίως με στελέχωση και εκπαίδευση», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

Θάνος Πλεύρης: Ένας χρόνος διαχείρισης της πανδημίας

Οι δράσεις και μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο σε όλους τους τομείς, αποτυπώθηκαν στις ομιλίες που έκαναν οι αξιωματούχοι της Υγείας στα εγκαίνια του περιπτέρου του Υπουργείου Υγείας. Επίσης, μπήκαν οι στόχοι για την επόμενη χρονιά.

Το περίπτερο εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, παρουσία της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, της υφυπουργού Υγείας Ζωή Ράπτη και των γενικών γραμματέων: Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους και Δημόσιας Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη. Παρόντες οι ΥΠΕάρχες της Β. Ελλάδας και ο επικεφαλής του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Τα εγκαίνια, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, συμπίπτουν με τον ένα χρόνο της παρουσίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, καθώς πέρυσι “είχαμε βρεθεί εδώ πέρα λίγες μέρες μόλις είχαμε αναλάβει”, όπως είπε.

“Είναι σημαντικό ότι φέτος ερχόμαστε σε μια διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης με διαφορετικούς όρους, από αυτούς τους οποίους είχαμε ζήσει πέρσι και πρόπερσι. Πλέον, η πανδημία παραμένει και υπάρχει, αλλά είμαστε σε μια άλλη φάση”, ανέφερε ο ίδιος, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό των εμβολιασμών κατά της Covid.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, δήλωσε πως δεν υπήρξε ασθενής στην Ελλάδα που δεν έλαβε βοήθεια στην πανδημία, όταν τη χρειάστηκε.

«Πρέπει λοιπόν να είμαστε περήφανοι, να αγκαλιάσουμε το σύστημα υγείας. Το σύστημα μας είναι καλό, δουλεύει, είναι εδώ για τους αρρώστους, οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν. Φυσικά υπάρχουν και προβλήματα τα λύνουμε ή τα διορθώνουμε και θα τα διορθώσουμε», είπε.

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη κατά την ομιλία της τόνισε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν τα περιστατικά άγχους, κατάθλιψης και φόβου και καταγράφηκαν περισσότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης, ιδίως σε παιδιά και γυναίκες. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν πολλές δράσεις που στήριξαν ψυχολογικά τους πολίτες και τον θεσμό της οικογένειας, όπως είπε.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε εκτενώς στη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τον θεσμό του νοσοκομειακού γιατρού, που ενισχύθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης με 250 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσθεσε, πως 157 Κέντρα Υγείας αναδιοργανώθηκαν, ενώ στον “προσωπικό γιατρό” οι εγγραφές των πολιτών ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια και των γιατρών, τις 3.200.

“Όλο αυτό το τετράμηνο θα γίνει μια προσπάθεια πλήρους ενημέρωσης των πολιτών και των γιατρών, ώστε από 1.1.2023 να έχουμε την πλήρη εφαρμογή του θεσμού”, ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

Την επέκταση του Προγράμματος Εθνικού Προσυμπτωματικού Ελέγχου παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία δήλωσε πως στην Ελλάδα δεν είχε υλοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα παρόμοιο πρόγραμμα.

«Για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι, θα πω ότι κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια και ειδικά στην ηλικιακή ομάδα των νεότερων γυναικών κάναμε 24.000 μαστογραφίες. Με το πρόγραμμα σε οκτώ εβδομάδες έχουμε κάνει 15.000 μαστογραφίες. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο μεγάλη είναι η διαφορά».

Έτσι τώρα, το πρόγραμμα “Φώφη Γενηματά” που ήδη έχει ξεκινήσει με την αποστολή SMS για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, σε επόμενα στάδια θα αφορά προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την παιδική παχυσαρκία.

«Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα είμαστε έτοιμοι προκειμένου να πάμε και στα επόμενα στάδια προληπτικών εξετάσεων», κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων