19.4 C
Athens
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Ασθενείς καταγγέλλουν προβλήματα σε προμήθεια οξυγόνου και συνταγογράφηση – Η απάντηση του ΕΟΔΥ

Προβλήματα στη συνταγογράφηση και προμήθεια οξυγόνου αναφέρουν οι ασθενείς. Αρνείται τις καταγγελίες των ασθενών η διοίκηση του ΕΟΔΥ.

Όπως δηλώνουν οι ασθενείς, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα ως προς τη συνταγογράφηση και προμήθεια υγρού οξυγόνου από ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένες κατηγορίες Πνευμονικής Υπέρτασης, όπως από Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση και Χρόνια Θρομβοεμβολική Πνευμονική Υπέρταση.

Τα προβλήματα αυτά αφορούν, τόσο σε κάποια από τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, όσο και στη συχνή απόρριψη των αιτήσεων από την ειδική επιτροπή του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Καρυοφύλλη, Καρδιολόγο, Επιμελητή Β΄ στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ως προς τα δικαιολογητικά, η αξονική τομογραφία θώρακα, ο οποία ζητείται από αυτούς τους ασθενείς, δεν έχει κανένα νόημα.

«Η αξονική τομογραφία θώρακα χρησιμοποιείται ως διαγνωστικό εργαλείο στην πνευμονική υπέρταση, όχι για να τεθεί η διάγνωση της πνευμονικής υπέρτασης ή για να γίνει η παρακολούθηση των ασθενών, αλλά για να διαπιστωθούν πιθανές αιτίες δευτεροπαθούς πνευμονικής υπέρτασης. Επιπλέον, ακόμα και στα προχωρημένα στάδια της νόσου, η απουσία παρεγχυματικών βλαβών είναι ο κανόνας και τα τυχόν ευρήματα δε μπορούν να υποδηλώσουν την ανάγκη χρήσης οξυγόνου», όπως σημειώνει.

Επίσης, στη Χρόνια Θρομβοεμβολική Πνευμονική Υπέρταση, όπως λέει ο ίδιος, το πρόβλημα εντοπίζεται στις Πνευμονικές Αρτηρίες και όχι στο παρέγχυμα που κατά κανόνα είναι φυσιολογικό.

«Λάθος η εναλλακτική χρήση φορητού συμπυκνωτή υψηλής ροής»

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ασθενών και Φροντιστών με Πνευμονική Υπέρταση, «η συνταγογράφηση των Θεραπόντων ιατρών μας για την χρήση υγρού οξυγόνου στους ασθενείς με Π.Υ. ακυρώνεται με απόφαση ΑΥΣ η οποία ζητά στους ιατρούς μας να γράψουν στον ασθενή τους πρώτα 10λιτρο συμπυκνωτή οξυγόνου, να κάνουν περιττές εξετάσεις, και αν ο ασθενής αποδειχθεί ότι δεν καλύπτεται, τότε να αιτείται εκ νέου ο θεράπων για έγκριση υγρού οξυγόνου», όπως λένε.

Ο γιατρός Παναγιώτης Καρυοφύλλης, επισημαίνει επιπροσθέτως ως προς την εναλλακτική χρήση φορητού συμπυκνωτή υψηλής ροής, πως «η λειτουργία του με ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα τόσο λόγω των βλαβών και του υψηλού κόστους επισκευής, όσο και λόγω του υψηλού πλέον κόστους λειτουργίας τους, αλλά και του κινδύνου της ίδιας της ζωής των ασθενών σε περίπτωση μιας -για οποιαδήποτε αιτιολογία- διακοπής του ρεύματος».

Ακόμα σημαντικότερο πρόβλημα με τη χρήση των συμπυκνωτών υψηλής ροής, όπως λέει ο ίδιος, είναι «η καθήλωση των ασθενών σε χώρο που πρέπει να υπάρχει παροχή ρεύματος και άρα ο αποκλεισμός τους από κοινωνικές δραστηριότητες και άσκηση, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή τους φυσική κατάσταση αλλά και την ψυχική τους υγεία που τόσο έχει ήδη επηρεαστεί από τη φύση της πάθησης, που είναι χρόνια, ανίατη και προσβάλει συνήθως νέους και λειτουργικούς ανθρώπους».

Είναι γνωστό πως η πάθηση στα προχωρημένα στάδια οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια, που σε συνδυασμό με την έλλειψη της άσκησης μπορεί γρήγορα να έχει ως αποτέλεσμα την καρδιακή καχεξία. Επομένως, η καθήλωση τέτοιων ασθενών στο σπίτι θα επιταχύνει τη δυσμενή εξέλιξη της υγείας τους.

Τι απαντάει ο ΕΟΠΥΥ

Απαντώντας στις παραπάνω καταγγελίες που έγιναν αρχικά από την Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, Ιωάννα Αλυσανδράτου, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι ο ΕΟΠΥΥ «αποζημιώνει την παροχή οξυγόνου σε όλους τους ασθενείς για τους οποίους κρίνεται αναγκαίο βάσει των ιατρικών ενδείξεων.

Το είδος της παροχής κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς και, ειδικά για την παροχή υγρού και αέριου οξυγόνου, εγκρίνεται η αποζημίωση κατόπιν αιτήματος και θετικής απόφασης του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου».

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων