22.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Αντικειμενικές αξίες: Μειώσεις ζητούν ο ένας Δήμος μετά το άλλον – Ποια είναι η στάση του υπουργείου Οικονομικών

Ο Δήμος Αθηναίων έκανε την αρχή και πλέον ακολουθούν ο ένας μετά τον άλλον οι Δήμοι ανά την επικράτεια που ζητούν «κούρεμα» στις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, κάνοντας χρήση της σχετικής δυνατότητας που προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρχει αιτιολογημένη γνώμη προκειμένου να υλοποιηθεί το σχετικό αίτημα.

Μεγάλοι Δήμοι της χώρας συγκαλούν τα δημοτικά τους συμβούλια ώστε να καθορίσουν την στάση τους για τις αντικειμενικές αξίες. Στο μεταξύ ήδη δήμοι όπως Γλυφάδας, Πατρέων, Παλλήνης, Μοσχάτου- Ταύρου, Πύλου – Νέστορος, Κέρκυρας, Κορινθίων ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες, θεωρώντας ότι οι αυξήσεις που έγινε τον Ιούνιο του 2021 είναι υπερβολικές και έχουν προκαλέσει ντόμινο επιβαρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλους 18 φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Πατρέων ζητάει «κούρεμα» 30% στις αντικειμενικές τιμές, ο δήμος Παλλήνης θεωρεί ότι «είναι αδιανόητο, πολίτες με πενιχρά εισοδήματα, να χάνουν το δικαίωμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το επίδομα στέγασης, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ επειδή ανέβηκε υπερβολικά, άδικα και αναιτιολόγητα, η αντικειμενική αξία του σπιτιού τους.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει ζητήσει την μείωση στο μισό των αυξήσεων που επιβλήθηκαν για όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

Με επιστολή του στο υπουργείο Οικονομικών το δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας, ζήτησε την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, καθώς μετά την τελευταία αναθεώρηση προέκυψαν μεγάλες αυξήσεις. Ο δήμος θα αναθέσει σε ορκωτό εκτιμητή την εκπόνηση σχετικής έκθεσης από την πλευρά του, εφόσον το υπουργείο δηλώσει ότι προτίθεται να λάβει υπόψη μια τέτοια εκτίμηση για την καλύτερη αξιολόγηση όλων των δεδομένων. Ωστόσο, ζητάει να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την ολοκλήρωση της εκτίμησης, η οποία εκπνέει στις 20 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα µε το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου στη Γλυφάδα, υπάρχουν περιπτώσεις ακινήτων που μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ο ΕΝΦΙΑ εκτοξεύτηκε στα ύψη:

  • Για το 2022 ο ΕΝΦΙΑ ανήλθε 3.501,11 ευρώ, ενώ το προηγούμενο έτος ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 865,57 ευρώ, δηλαδή καταγράφηκε αύξηση φόρου της τάξης του 304%.
  • Για το 2022 ο ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε σε 2.632,51 ευρώ, ενώ το προηγούμενο οικονομικό έτος ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 465,94 ευρώ (αύξηση 465%).
  • Για το 2022 ο ΕΝΦΙΑ ανήλθε σε 2.369,27 ευρώ, ενώ το προηγούμενο οικονομικό έτος ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 419,35 ευρώ (αύξηση φόρου 467%).
  • Για το 2022 ο ΕΝΦΙΑ εκτοξεύτηκε στα 5.367, 42 ευρώ, επτά φορές πάνω από το προηγούμενο οικονομικό έτος, όταν ο φόρος είχε προσδιοριστεί στα 745,38 ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δήμοι, έχουν προθεσμία να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών εντός των ορίων τους, έως τις 20 Ιανουαρίου 2023 και ήδη πιέζουν για παράταση της προθεσμίας.

Η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων θα πρέπει να υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο που θα αιτιολογούν τους λόγους για τους οποίους ζητούν να μειωθούν οι τιμές.

Ανάμεσα στους δήμους που αναμένεται να ζητήσουν μείωση των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετοί δήμοι της Αττικής όπου καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις όπως το Χαϊδάρι, η Δάφνη, το Μαρούσι ,το Χαλάνδρι, το Καματερό, ο Άγιος Δημήτριος, η Αγία Βαρβάρα αλλά και οι δήμοι όπως της Αστυπάλαιας, του Ναυπλίου της Λήμνου, του Λαγκαδά που οι τιμές ζώνης έκαναν άλμα.

Η στάση του υπ. Οικονομικών

Πάντως να σημειωθεί ότι από το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αφεθεί το παραμικρό περιθώριο αναδρομικών διορθώσεων καθώς ορίζει ρητά πως εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές αυτές θα ισχύσουν από το χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. Έτσι, δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2022 και ενδεχομένως ούτε του 2023.

Τέλος οι αιτιολογημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων