15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ράτκο Μλάντιτς: Παραμένουν τα ισόβια για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Η διεθνής δικαιοσύνη επιβεβαίωσε σήμερα κατ΄έφεση την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας από το 1992 έως το 1995.

“Το τμήμα προσφυγών επιβεβαιώνει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε βάρος του Ράτκο Μλάντιτς”, δήλωσε σε ανακοίνωση ο Μηχανισμός για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια (MTPI), που έχει την έδρα του στη Χάγη, απορρίπτοντας την έφεση του πρώην στρατηγού που καταδικάστηκε συγκεκριμένα για γενοκτονία για τον ρόλο του στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

H απόφαση για τον Ράτκο Μλάντιτς θα συμβάλλει στη θεραπεία όλων εκείνων που υπέφεραν, τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι.

«Η τελική απόφαση στην υπόθεση του Ράτκο Μλάντιτς τερματίζει μια βασική δίκη στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας, που διαδραματίστηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» αναφέρουν.

Προσθέτουν ότι «η ΕΕ αναμένει από όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα Δυτικά Βαλκάνια να επιδείξουν πλήρη συνεργασία με τα διεθνή δικαστήρια, να σεβαστούν τις αποφάσεις τους και να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία τους».

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων