Οι ξένοι ηγέτες που θα μεταβούν στη Ν. Αφρική για το Νέλσον Μαντέλα

manteladeath

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιώσει πενήντα εννέα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ότι θα παραστούν είτε στην επίσημη επιμνημόσυνη τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Γι, είτε στην κηδεία του ιστορικού ηγέτη της Νοτίου Αφρικής την προσεχή Κυριακή στο χωριό Κούνου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα παραστούν, μεταξύ άλλων, στην επίσημη επιμνημόσυνη τελετή για τον Μαντέλα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν θα παραστεί στην τελετή που θα λάβει χώρα την Τρίτη στο ποδοσφαιρικό στάδιο του Σοβέτο.

Το Παλάτι Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα εκπροσωπήσει τη βασιλική οικογένεια στην κηδεία του Μαντέλα, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στη γενέτειρα του εκλιπόντος Νοτιοαφρικανού πρώην προέδρου, το χωριό Κούνου.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, ο Δαλάι Λάμα, στον οποίο οι νοτιοαφρικανικές αρχές έχουν αρνηθεί δυο φορές τα τελευταία χρόνια τη χορήγηση βίζας, δεν θα παραστεί στην κηδεία του Μαντέλα.

Από την Κυριακή θα αρχίσουν να φθάνουν σύμφωνα με τον υπουργό προεδρίας της Νοτίου Αφρικής Κόλινς Σαμπάνε, οι πρώτοι ξένοι ηγέτες.

Εκτός από τους εν ενεργεία προέδρους, στη Νότιο Αφρική αναμένονται επίσης και πρώην πρόεδροι, όπως οι Αμερικανοί Τζίμι Κάρτερ, Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον, ο Γάλλος Νικολά Σαρκοζί και ο Βραζιλιάνος Λούλα ντα Σίλβα.

Επίσης στη Νότιο Αφρική αναμένονται ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι ‘Ανάν, ο μουσικός Πίτερ Γκάμπριελ και ο επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Ορισμένες από τις ξένες προσωπικότητες θα εκφωνήσουν λόγο στη διάρκεια της επίσημης επιμνημόσυνης τελετής στο ποδοσφαιρικό στάδιο του Σοβέτο. Όπως διευκρίνισε ο Σαμπάνε, η σορός του Μαντέλα δε θα εκτεθεί στο στάδιο.