Βρετανία: Μια τρύπα στο νερό το αποτέλεσμα των συνομιλιών με το Ιράν

1319272Η Βρετανία επέκρινε τη Δευτέρα το νέο ιρανικό καθεστώς του προέδρου Χασάν Ρουχανί για τη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που υποσχέθηκε σχετικά με την τήρηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών εκφράζει «σοβαρές» ανησυχίες για θέματα όπως η θρησκευτική ελευθερία, η λογοκρισία, η αντιμετώπιση κρατουμένων και γυναικών, παρά την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και της Τεχεράνης, μετά την εκλογή του ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί τον περασμένο Ιούνιο.

«Δεν υπήρξε καμία σημαντική βελτίωση για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν μεταξύ του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου του 2013», αναφέρει η έκθεση.

«Η ιρανική κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει θετικές δημόσιες δηλώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι θεσμικής αλλαγής για τη βελτίωση της κατάστασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων, των δημοσιογράφων, των υπερασπιστών των Ατομικών Ελευθεριών, των φυλακισμένων και των γυναικών», συμπληρώνεται στην έκθεση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ίδια έκθεση χαιρετίζει τη δημοσίευση του αποκαλούμενου «Χάρτη των δικαιωμάτων των πολιτών», που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο προειδοποίησε ότι «χωρίς αλλαγές στη νομοθεσία ή τη στάση του δικαστικού συστήματος και των δυνάμεων ασφαλείας, η πραγματική αλλαγή είναι απίθανη».

Πηγή: ΑΠΕ