Βρετανία: “Δεν είναι η μοναδική περίπτωση ομηρίας” λέει η αστυνομία

e581a558c3a27b850609d5771e369d76_XL

Φαντάζει απίστευτο. Μπορεί η είδηση που αναφέρει ότι τρεις γυναίκες ζούσαν σαν σκλάβες επί 30 χρόνια σε ένα σπίτι στο Λονδίνο, να σόκαρε όλη την Ευρώπη, αλλά σύμφωνα με τις Αρχές της Βρετανίας είναι σύνηθες φαινόμενο, καθώς η αστυνομία χειρίζεται 200 τέτοιες υποθέσεις τον χρόνο. Υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, «επειδή η σύγχρονη δουλεία είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί, κρυμμένη όπως είναι πίσω από κλειστές πόρτες, σε συνηθισμένους δρόμους πόλεων και χωριών σε όλη την χώρα», λέει ο επιθεωρητής Κέβιν Χάιλαντ, επικεφαλής της ειδικής μονάδας της αστυνομίας που χειρίζεται αυτά τα περιστατικά.

«Προκαλεί πάντα σοκ, αλλά εμάς δεν μας εκπλήσσει. Εχουμε περιπτώσεις, και έχουμε καταδικάσει ανθρώπους, που κρατούσαν μικρά παιδιά υπό συνθήκες δουλείας. Είναι κάτι που όντως συμβαίνει, και είναι πιο κοινό έγκλημα από όσο πιστεύει ο κόσμος», συμπληρώνει.
Στην υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε, θύματα ενός 67χρονου ζευγαριού ήταν τρεις γυναίκες: μια 30χρονη Βρετανίδα, που πιστεύεται ότι την κρατούσαν στο σπίτι στο Λάμπεθ από τότε που γεννήθηκε, μια 57χρονη από την Ιρλανδία, και μια 69χρονη από την Μαλαισία.
«Ολοι μπορούν να πέσουν θύματα διακίνησης, από όπου και αν κατάγονται. Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν 4.300 σκλάβοι, από 51 χώρες, στην Βρετανία σήμερα», προσθέτει ο Χάϊλαντ.
Οι τελευταίες δικαστικές υποθέσεις έχουν διαλευκάνει το φαινόμενο. Ένα από τα χαρακτηριστικά  παραδείγματα είναι αυτό του περασμένου Ιουλίου, όπου τέσσερα μέλη μιας οικογένειας, τα οποία περιγράφονται από την αστυνομία ως «οργανωμένη εγκληματική ομάδα», καταδικάστηκαν, στο Λούτον της Βρετανίας, για εξαναγκασμό απόρων ανδρών σε δουλεία.Κρίθηκαν ένοχοι για εξαναγκασμό, εκμετάλλευση, και σωματική βία για οικονομικό κέρδος, και αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή 14 ετών στη φυλακή.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν άστεγοι, και εθισμένοι στο αλκοόλ ή σε ναρκωτικά. Τους είχαν βρει σε συσσίτια και έξω από γραφεία ευρέσεως εργασίας, και τους είχαν τάξει χρήματα για χειρωνακτική εργασία.
Η εγκληματική ομάδα τους ανάγκαζε να δουλεύουν μέχρι και 19 ώρες την ημέρα χωρίς αμοιβή, τους κακοποιούσαν, και τους έδιναν ελάχιστη τροφή.
Επιπλέον ο Χάιλαντ δηλώνει επί του θέματος:  «Είναι μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι βρίσκονται στο έλεος της βίας. Αναγκάζονται να δεχθούν εργασίες ή καταστάσεις όπου γίνονται αντικείμενα οικονομικής, συχνά και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Δεν αμείβονται, απλώς τους δίνουν το ελάχιστο για να επιβιώσουν, και δεν είναι ελεύθεροι να φύγουν»
 Σε όλον τον κόσμο υπολογίζεται ότι  σχεδόν 30 εκατ. άνθρωποι ζουν υπό καθεστώς δουλείας. Σύμφωνα με την οργάνωση WalkFree, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ινδία, καθώς οι μισοί από τον παγκόσμιο αριθμό των «δούλων» ζουν εκεί. Στο σύνολο,  τα τρία τέταρτα των θυμάτων της σύγχρονης δουλείας βρίσκονται στην Ασία.