Η Βουλή υπέρ της συμφωνίας για τον αγωγό TAP

tap

Σε συμφωνία προχωρά η Ελληνική Δημοκρατία με τη διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP, που θα διέρχεται από τη χώρα μας και θα διακινεί φυσικό αέριο στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν, με την πλειοψηφία της Βουλής να είναι υπέρ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης δήλωσε «Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους θέση στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης» , ενώ ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου κατέθεσε στη Βουλή την επιστολή των μετόχων του ΤΑΡ προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην οποία γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει μέχρι και το 5% με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού, το 2019.

«Πρόκειται για μια μεγάλη εθνική επιτυχία» ανέφερε ο κ. Μανιάτης, ο οποίος ευχαρίστησε για την ευρεία συμφωνία που επετεύχθη στη Βουλή, καθώς η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία.

«Παρών» δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε πως είναι θετικό το γεγονός της διέλευσης του αγωγού από την χώρα μας αλλά εκφράζοντας αντιρρήσεις σε σημεία της σύμβασης.

ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή τάχθηκαν κατά, καθώς όπως υποστηρίζουν πρόκειται για μια σύμβαση που δεν εξασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας, ενώ απεμπολεί και τα δικαιώματα των επόμενων γενεών, με αιχμή το ποσοστό της συμμετοχής της χώρας μας στον αγωγό.

Ο Αθ. Πετράκος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να αναθεωρηθούν σημεία της σύμβασης κύρωσης και να υπάρξουν περισσότερες εγγυήσεις ως προς την πρόβλεψη εξαγοράς του 5% των μετοχών του αγωγού από την Ελλάδα και να προβλεφθεί μονομερής επιλεκτική δυνατότητα για αύξηση του μετοχικού μεριδίου σε 15% μετά την δεκαετία.